2022 a fost unul dintre cei mai fierbinți ani de pe Pământ

Date:

Share post:

Cinci organizații științifice diferite au clasificat în această săptămână căldura intensă de anul trecut, declarându-l fie al cincilea, fie al șaselea cel mai călduros an înregistrat vreodată.

În 2022, lumea s-a confruntat cu valuri de căldură arzătoare, din sudul Statelor Unite până în India, și cu secete devastatoare din California până în China. De asemenea, temperaturile ridicate au exacerbat inundațiile, care au inundat părți din Statele Unite, Pakistan și Australia.

În prezent, planeta s-a încălzit cu cel puțin 1,1 grade Celsius (2 grade Fahrenheit) față de nivelurile preindustriale, iar aproape fiecare an din ultimul deceniu se situează aproape de top.

Joi, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a clasat anul 2022 pe locul șase în topul celor mai călduroși ani înregistrați și a raportat că toți cei 10 ani cei mai călduroși au avut loc începând cu 2010.

NASA, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene și Berkeley Earth, o organizație non-profit care se ocupă de știința datelor de mediu, au raportat că anul 2022 s-a clasat pe locul cinci, iar biroul britanic Met Office a declarat că s-a clasat pe locul șase.

Organizația Meteorologică Mondială, care a evaluat datele de temperatură de la toate aceste grupuri, a raportat că ultimii opt ani au fost cei mai călduroși opt ani înregistrați vreodată.

Potrivit oamenilor de știință, emisiile de dioxid de carbon și de alte gaze care încălzesc planeta au dus la această încălzire rapidă.

”Aceasta este o mare schimbare pentru planetă. Iar această activitate a crescut cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă cu 50% față de nivelul în care se afla în ultimele câteva milioane de ani”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth, în cadrul unui interviu.

“Există adesea o dezbatere între adaptarea la schimbările climatice și atenuarea acestora. Nu ne mai permitem luxul de a alege. Va trebui să le facem pe amândouă”.

Douăzeci și opt de țări au stabilit anul trecut medii anuale record la nivel național, inclusiv Marea Britanie, Spania, Franța, Germania, China și Noua Zeelandă. În pofida faptului că anul 2022 a fost ușor mai rece decât alți ani recenți, Berkeley Earth a raportat că 850 de milioane de oameni au avut parte de cel mai călduros an din istorie.

spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.