514 ani de la moartea Voievodului Ștefan cel Mare

Date:

Share post:

O delegație din Republica Moldova, formată din veterani de război, conducerea IGSU, Orchestra Model a DTC, Corul „Credo” și Garda de Onoare a MAI, a participat la evenimentul de comemorare a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la Mănăstirea Putna din Județul Suceava.

La 514 ani de la moartea Domnitorului la Putna s-au adunat sute de oameni din România, Republica Moldova și nu doar, care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Părintele Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Venirea celor o sută de reprezentanți MAI la această sărbătoare este o premieră,invitația fiind lansată de starețul Mănăstirii Arhimandritul Melchisedec Velnic,ministrului Alexandru Jizdan în cadrul unei întrevederi. În cadrul slujbei de pomenire, preotul Melchisedec a menționat că evenimentul organizat anual la Putna este o dovadă că Ștefan cel Mare unește oamenii de pretutindeni, în credință și spirit național.

Totodată, starețul a mulțumit în discursul său ministrului Alexandru Jizdan, pentru sprijinul oferit în organizarea acțiunilor din 2 iulie și participarea angajaților MAI. Astfel, Garda de Onoare a MAI formată din studenți ai Academiei Ștefan cel Mare, a participat la parada militară alături de gărzile de onoare ale Ministerului de Interne din România și alte autorități, iar șeful IGSU, Mihail Harabagiu alături deconsilierul Primului ministru, Ion Corobceanu și alți oficiali din R. Moldova șiRomânia au depus jerbe de flori la mormântul lui Ștefan cel Mare.

Ştefan cel Mare și Sfânt a murit pe data de 2 iulie 1504, fiind canonizat la 20 iunie 1992, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Autor: Sofia Filip
Foto:MAI
spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.