582 de ani de la prima mențiune documentară a orașului Chișinău

Date:

Share post:

Orașul Chișinău va împlini, duminică- 14 octombrie, 582 de ani de la prima mențiune documentară. An de an, la aceeași dată, indiferent de ce zi a săptămânii este, locuitorii  Capitalei Republicii Moldova se adună, cu mic și mare, acasă sau în centrul orașului, pentru a sărbatori Hramul Orașului Chișinău.

La aceasta mare sărbatoare vin nu doar localnicii, ci și mulți oameni din toate colțurile lumii, care și-au rezervat din timp biletele de avion. La acest eveniment participă și invitați din diferite țări străine, precum România, Ucraina, Rusia, Turcia, Marea Britanie, Franța, Suedia s.a.

Și în acest an, Primăria Capitalei Republicii Moldova organizează un frumos spectacol care se desfășoară până noaptea târziu, cu artiști deosebiți și nenumărate surprize. Strada centrală, Ștefan cel Mare, unde accesul mijloacelor de transport va fi restricționat, este dedicată în această zi, în exclusivitate, unui târg – iarmaroc, de unde pot fi cumpărate de la obiecte de artizanat, suveniruri, până la alimente și îmbrăcăminte. Mesele în aer liber vor fi și de această dată un punct de atracție maximă, mai ales că mirosul îmbietor de carne și mici la grătar îi va atrage pe toți vizitatorii, scrie Ordinea Zilei.

Nașterea unui oraș, motiv de sărbătoare în suflet și în case

Hramul unui oraș reprezintă tradiţia frumoasă de a sărbători ziua de naștere a unei localităţi. În această zi, oamenii sunt plini de voie bună, uită de grijile cotidiene şi se întâlnesc cu rudele şi cu prietenii la masa mare de sărbătoare. Însă, doar aceasta este semnificaţia acestei vechi tradiţii?

Sărbătoarea are, în primul rând, un aspect religios, care este mult mai important şi care, din păcate, este din ce în ce mai ignorat. Noţiunea de „hram” vine de la slavonescul „biserică”, deci sărbătoarea este a sfântului lăcaş şi a comunităţii creştine dintr-o localitate sau regiune, spune patriahul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, într-un interviu acordat presei din R. Moldova.

Menționăm că, prima atestare în documente a orașului Chişinău datează din 17 iulie 1436, acesta fiind menţionat printre reperele naturale ale hotarului moşiei lui Oancea Logofătul lângă râul  Bîc.

Spectacolele pirotehnice și artificiile sunt interzise

Primăria municipiului Chişinău informează despre interzicerea spectacolelor pirotehnice şi focurilor de artificii în locurile publice în ziua de 14 octombrie 2018, când se marchează Hramul oraşului Chişinău, se arată într-un comunicat media.

O dispoziţie în acest sens a emis primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu. Decizia a fost luată ca urmare a exploziei produse în blocul de locuinţe de pe bd. Moscova, 11/5 din sectorul Râşcani, Chișinău, în seara zilei de 6 octombrie 2018, precum şi în semn de solidaritate cu victimele şi familiile acestora.

Autor: Maximilian Cotea
Foto: Primăria Chișinău
spot_img

Articole asemănătoare

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.

Cine se extinde în Spania, unde lansează al patrulea activ imobiliar, în valoare de 3,5 mil. dolari. Foto

MetaWealth, cea mai importantă platformă de investiții imobiliare fracționate, se extinde în Spania și lansează al patrulea asset din portofoliu.

Surprizele minunate de la Festivalul SFR

Vorbim în cele ce urmează despre minunatele surprize ale Festivalului SFR. Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc anunță lansarea celui de-al treilea număr al ziarului CineGazeta SFR.