Petru Movilă, Mitropolitul Kievului este sfântul zilei de astăzi

Date:

Share post:

Au trecut 355 de zile și au rămas doar 10 zile din acest an. Potrivit calandarului creștin, ortodox, pe stil nou, sfântul zilei de astăzi este Petru Movilă, Mitropolitul Kievului. Despre el se știe că a fost mitropolit de Kiev și Galiția (Ucraina) din anul 1632 și până la moartea sa, în 1646.

Petru Movilă este cunoscut în istorie ca fiind atât un important teolog ortodox din secolul al XVII-lea, cât și un reformator al învățământului teologic ortodox. Provine dintr-o familie boierească din Moldova secolului XVII. Era fiul lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească. Din cauza vremurilor tulburi din Moldova, familia lui a fugit în Polonia când Petru era ăncă foarte tânăr. Acolo, el a primit educație la școala ortodoxă din Liov, continuând apoi studiile în Europa Occidentală, inclusiv la universitățile din Franța și Olanda. În anul 1625, Petru a intrat în mânăstire, în Lavra Pecerska din Kiev. Doi ani mai târziu, în 1627, a fost tuns ăn monahism. Ulterior, a devenit preot și apoi, arhimandrit. Foarte repede a devenit episcop și numit Mitropolit al Kievului. A întemeiat Academia Duhovnicească din Kiev, o instituție de învățământ teologic bazată pe principiile organizării seminariilor teologice și universităților occidentale, unde studenții primeau o dublă formare teologică și științifică. În Ucraina, Petru Movilă a restaurat un mare număr de biserici, printre care și Catedrala Sfânta Sofia din Kiev. El este sărbătorit ca sfânt de ambele biserici, română și ucraineană. 

Foto: Internet

spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.