De ce ciocolata este atât de delicioasă, ne spun oamenii de știință

Date:

Share post:

Părinții spuneau despre ciocolată că este o bucățică de fericire. Și așa și este. Cât durează fericirea? Cât timp savurăm prima înghițitură de ciocolată care se topește în gură atât durează și fericrea care dispare repede în neant, dar ne inundă sufletul la momentul oportun.

Ciocolata este delicioasă, acesta este un fapt susținut de cercetări. Întrebarea, de fapt, este de ce o mușcătură din bunătățile sale delicioase este suficientă pentru a trimite o persoană într-o stare de fericire totală. Științific vorbind.

După ce a efectuat un studiu care a inclus patru tipuri de ciocolată neagră și o limbă imprimată 3D, o echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit că totul se reduce la stratul exterior alunecos al ciocolatei – adică la grăsimea acesteia.

“Principala noastră concluzie este că grăsimea contează foarte mult”, a declarat Anwesha Sarkar, profesor de coloizi și suprafețe la Universitatea din Leeds, pentru The Washington Post.

Lucrarea de cercetare, publicată la începutul acestei luni în revista Applied Materials and Interfaces a Societății Americane de Chimie, citată de media mai sus menționată, detaliază modul în care echipa de oameni de știință a analizat călătoria ciocolatei de la ambalajul de aluminiu până la papilele limbii – replicând fiecare etapă cu un model asemănător cu cel uman al organului, pe care l-au folosit în locul unui tester uman real pentru a elimina cât mai multe variabile posibile.

Procesul de consumare a ciocolatei începe cu ceea ce Sarkar a numit “faza de lins”, adică atunci când ciocolata intră pentru prima dată în contact cu limba. Acesta este momentul în care se pune în mișcare “senzația de ciocolată” netedă, a spus Sarkar.

Apoi, pe măsură ce începe să se topească și saliva intră în amestec, particulele solide de cacao din ciocolată sunt eliberate, împreună cu un val de endorfine care stimulează fericirea.

După efectuarea experimentului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că senzația de mătase atât de apreciată a ciocolatei se datorează faptului că picăturile sale de grăsime fac ca particulele de cacao, care altfel ar fi granulate, să coboare ușor în gură. Dar înseamnă asta că ciocolata trebuie să fie bogată în grăsimi pentru a fi savurată?

Răspunsul este da. Prin urmare pentru a fi fericiți dar și slabi și sănătoși, mai ales după 50 de ani, o bucățică de ciocolată este de ajuns pentru momentul zilei de fericire maximă.

spot_img

Articole asemănătoare

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...