În cadrul unei cauze penale, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Sud în comun cu procurorii PCCOCS au documentat pretinsele acțiuni ilegale ale doi conaționali din sudul țării, care în scopul obținerii unui folos financiar au organizat intrarea ilegală pe teritoriul Republica Moldova pentru trei cetățeni ucraineni. Organizatorii ar fi primit de la victime în total suma de 7 000 dolari SUA.
Conform materialelor acumulate, fiecare din membrii grupului avea rolul său determinat în comiterea infracțiunii, de la preluarea și cazarea acestora, până la transportarea cu scopul părăsirii teritoriului R. Moldova.
Ca urmare, au fost realizate percheziții la domiciliile organizatorilor de unde s-au ridicat mijlocul de transport, utilizat în transportarea cetățenilor ucraineni, și alte obiecte ce ar servi ca probe în cadrul cauzei penale. Unul din membrii grupului criminal a fost reținut pentru 72 de ore.
În continuare sunt întreprinse măsuri procesuale în vederea documentării și atragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în acțiunea ilegală.
Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești, persoanele vizate în dosarul penal se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii, după cum au transmis colegii de la Secția relații publice, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM, pentru Infoanunț.
La ”frontiera verde” și în punctele de trecere, polițiștii de frontieră au semnalat 198 de evenimente cu documentarea a 215 persoane, care au încălcat legislația frontalieră și migrațională a Republicii Moldova, după cum urmează:
– 57 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere a frontierei;
– 27 de persoane au încălcat frontiera de stat sau au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
– 112 contravenții privind încălcarea regulilor de circulație rutieră, de transporturi;
– șapte cazuri de trafic ilicit de bunuri.
Activitatea de constatare și examinare a contravențiilor în cadrul subdiviziunilor Poliției de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 24 de procese verbale și 106 chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 219 600 lei și încasarea amenzilor de 108 750 lei.
Au primit refuz de intrare în Republica Moldova 436 de cetățeni străini, dar și 35 de mijloace de transport.
Au fost declanșate 289 consemne, dintre care 20 de consemne pe Interpol (persoane, mașini, documente) și 269 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 291 671 traversări, iar valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 78 812 traversări.
Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România – 54% din totalul de traversări, iar 30% din treceri frontaliere au fost semnalate în punctele de trecere situate la hotarul moldo-ucrainean și alte 16% din treceri ale frontierei aeriene.
Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost: PTF Leușeni, PTF Aeroportul Internațional Chișinău, PTF Sculeni, PTF Otaci și PTF Giurgiulești-Galați.
Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), pe parcursul săptămânii trecute au înregistrat circa 1 240 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat și condițiile de traversare a graniței.