Digitalizarea serviciilor publice reprezintă o prioritate, iar ANAF depune eforturi considerabile în vederea implementării în paralel a mai multor programe informatice.
În această arhitectură, Sistemul RO e-Transport își propune să revoluționeze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale, pentru aceasta operaționalizându-se modulele de analiză complexă de risc, pe fondul acumulării de informații în baza de date specifică. Subliniem faptul că, de la punerea în funcțiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate proporțional cu volumul de date înregistrat.
ANAF dezvoltă programul
Împreună cu AVR, ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport, care va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală.
Un alt demers menit să dezvolte capabilitățile RO e-Transport îl reprezintă inițierea unei achiziții publice de camere de luat vederi de tip LPR ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, acolo unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO e-Transport.
În cadrul programului de digitalizare al ANAF, sunt întreprinse măsuri de optimizare a fluxurilor informaționale interne, în acest proces fiind implicat și mediul de afaceri care a fost consultat în mod constant.
În urma consultărilor, au rezultat inclusiv modificări legislative în sensul armonizării obiectivelor urmărite de ANAF cu realitatea din teren descrisă de partenerii de dialog.
ANAF-DGAF a început un program complex de…
Pentru eficientizarea activității, ANAF-DGAF a început un program complex de reorganizare prin reașezarea inspectorilor din departamentele de verificări ale achizițiilor intracomunitare în structuri RO e-Transport (concepute a derula activități cu o flexibilitate și dinamică deosebite) ca măsuri de implementare imediată a strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară.
Subliniem faptul că eficiența măsurilor de mai sus a fost testată prin acțiunile derulate în anul 2023 și începutul anului 2024, pe specific RO e-Transport.
În cifre, cele de mai sus se traduc astfel
- 095 de contribuabili verificați
- b) sancţiuni contravenţionale aplicate în valoare totală de 119.151.424 de lei (dintre care, 98,46%, respectiv 114.931.733 de lei pentru nerespectarea legislației RO e-Transport – OUG nr.41/2022)
- c) implicaţii fiscale estimate în valoare de 67.353.726 de lei
Numărul de înregistrări…
În ceea ce privește numărul de înregistrări din RO e-Transport, 19.195.733, o pondere covârșitoare o reprezintă transporturile efectuate pe teritoriul național, 18.508.815, adică 96%.
Restul înregistrărilor sunt reprezentate în special de Achiziții Intracomunitare (AIC) – 353.513, Livrări Intracomunitare (LIC) – 134.745, Importuri (IMP) – 56.192 și Exporturi (EXP) – 30.022.
Text : Serviciul comunicare, relații publice și mass media ANAF
Foto: arhiva