Eveniment: Expoziție foto-documentară la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău

Date:

Share post:

Eveniment: Expoziție foto-documentară la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Mai multe amănunte în articolul care urmează.

Joi, 18 aprilie 2024, ora 13.00, la sediul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, strada 9 Mai, nr. 7, va avea loc vernisarea expoziției foto-documentare intitulată „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”.

Ce aduce evenimentul în prim-plan

Evenimentul aduce în prim-plan istoria celei mai mari mănăstiri din județul Bacău, vatră a sfințeniei și a culturii românești. Mănăstirea Bogdana din Bacău a reprezentat din cele mai vechi timpuri un izvor de credință și spiritualitate, o oază de cultură, păstrătoare a unei colecții impresionante de carte veche românească și de artă religioasă medievală (icoane, veșminte, obiecte liturgice și de cult).

Deși a cunoscut de-a lungul timpului momente de cumpănă și a trecut prin grele încercări, mănăstirea Bogdana a renăscut de fiecare dată mai întărită în dreapta credință, mai conștientă de rolul său spiritual și cultural.

Despre Sfinții și marii duhovnici ai mănăstirii băcăuane, despre credința statornică în Dumnezeu și greutățile vremurilor trecute, precum și despre moștenirea spirituală și culturală  ne vor vorbi foto-documentele din cadrul expoziției dedicate mănăstirii Bogdana.

Vor fi expuse …

În acest sens, vor fi expuse fotografii ale obiectelor de patrimoniu din perioada secolelor XVII-XX, manuscrise, documente de arhivă, obiecte de artă bisericească, obiecte liturgice și de cult, icoane, precum și fotografii ale personalităților Mănăstirii Bogdana.

  • Cuvântul managerului Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, dr. Alin Sebastian Popa.

Comunicări:

  • Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi – Calea spre Sfințenie, Elena Brîndușa Popovici, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.
  • Rugăciunea și osteneala împletite de veacuri spre slava lui Dumnezeu, Monahia Mihaela Radu, stareța Mănăstirii Bogdana.
  • Cuvânt al Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Reprezentant al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
  • Alocuțiune din partea P.C. Părinte Protopop Nicolae Zaharia, Protoieria Onești.
  • Alocuțiune din partea P.C. Părinte Protopop Eugen Ciuche, Protoieria Bacău.
  • Prima școală oneșteană a fost zămislită în tinda Mănăstirii Bogdana, prof.dr. Adrian Alexandrescu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
  • Moment muzical, Corala „Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău.

Expoziția rămâne deschisă și va putea fi admirată până la data de 31 Mai 2024, la sediul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

Manager: Alin Sebastian Popa. Coordonator proiect, dr. Elena Brîndușa Popovici.

Text și foto: PR CMIABc

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.