Nou: Inaugurarea unui nou modul expozițional de Templu Masonic la Muzeul de Istorie Casa Altemberger

Date:

Share post:

Nou: Inaugurarea unui nou modul expozițional de Templu Masonic la Muzeul de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Prietenia și iubirea pentru oameni” este o nouă expoziție permanentă într-un nou templu masonic pentru vizitare la Muzeul de Istorie Casa Altemberger din Sibiu.

O expoziție fascinantă despre prima Lojă Masonică din Sibiu, intitulată „Prietenia și iubirea pentru oameni” va fi găzduită de Muzeul de Istorie Casa Altemberger din Sibiu. Vernisajul va avea loc vineri, 12 iulie 2024, ora 18:00. Curatorii expoziției sunt Alexandru Constantin Chituță și Raluca Maria Frîncu.

Masoneria, dar, ce este?

E legătura care-mbină

Ce limbă, crez, partid dezbină,

Pe oameni ea îi înfrățește.

Masoneria asta este”.

Cântec al lojei din Sibiu, 1789.

Despre expoziție

Activitatea primei loji francmasonice din Sibiu este ilustrată în noua expoziție de la Muzeul de Istorie Casa Altemberger din Sibiu. Loja St. Andreas zu den drei Seeblätern (Sf. Andrei la cele trei frunze de lotus sau după unele traduceri la cele trei frunze de mare) a fost înființată în anul 1767 de către Simon Friedrich von Baussnern.

Au fost nouă „frați”, toți născuți la Sibiu sau în împrejurimi în jurul anului 1740: Simon Friedrich Edler von Baussnern, Johann Georg von Eckhardt, Lukas Friedrich von Hermansfeld, Thomas Filtsch, Johannes Hammer, Johann Christian Schnidt, Johann Michael Linzing, Johann Michael von Uhlefeld, Michael Gottlieb Neustädter.

O mare deschidere spre cultură

Loja sibiană a promovat în Transilvania ideile iluministe, a manifestat o mare deschidere spre cultură, reușind să contribuie la apariția unor publicații și periodice la Sibiu dar și la unele descoperiri importante, la fondarea unor instituții ș.a.

Loja din Sibiu a devenit una dintre cele mai de seamă ale monarhiei habsburgice din secolul al XVIII-lea. Lista fraților este un adevărat Who is who cosmopolit și multietnic al Sibiului, așa cum menționează Lisa Fischer: Philipp Collignon din Belgia, concesionar al Hotelului Împăratul Romanilor, Alexandru Moruzzi, prinț Mavrocordat din Constantinopol, Daniel Gräser – jude scăunal al Sibiului, Johamm Aurelius Müller – director al Gimnaziului Evanghelic, viitor episcop al Bisericii Evanghelice din Transilvania,

editorul și tipograful Martin Hochmeister, Josef Theseo, maestru constructor din Torino, directorul teatrului, Franz Joseph Müller, descoperitorul telurului, contele Györgyi Bánffy, succesorul lui Samuel von Brukenthal în funcția de guvernator al Transilvaniei și Ioan Piuariu Molnar, medic oftalmolog.

30 de ani de activitate

În cei treizeci și trei de ani de activitate în loja sibiană au fost primite 259 de persoane. Dintre acești, pe lângă alții, se aflau 110 funcționari de stat, 86 ofițeri, 20 de dascăli și fețe bisericești și 15 medici.

Credincioși idealului iluminist, frații lojei masonice din Sibiu căutau, pe de o parte, să se autodesăvârșească, iar pe de altă parte, să îmbunătățească prin cultură și educație condițiile de muncă și de viață ale populației.

O mare parte din piesele ce au fost folosite de Loja St. Andreas zu den drei Seeblätern vor putea fi văzute începând de vineri, 12 iulie 2024, la Muzeul de Istorie Casa Altemberger.

Important!

Pentru participarea la deschiderea noii expoziții și la inaugurarea modulului expozițional al unui Templu francmasonic trebuie solicitată invitație la adresa de e-mail: secretariat@brukenthalmuseum.ro sau la numărul de telefon: 0269 217 691, în limita locurilor disponibile.

Text și foto: MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL SIBIU

Marketing & Comunicare

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Nou! Kara participă la un curs european

Nou! Kara participă la un curs european. Mai multe amănunte, în cele ce urmează. În perioada 8 - 19 septembrie 2024...

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...

Cel mai mare număr de artiști care participă la o licitație caritabilă vor fi la Iași

Cel mai mare număr de artiști care participă la o licitație caritabilă vor fi la Iași, în acest weekend.

Turismul intern a crescut cu … în vara 2024, față de anul precedent

Turismul intern a crescut cu 3,8% în vara 2024 față de anul precedent. Mai multe amănunte în cele ce urmează.