Bilanț de Ziua migranților

Date:

Share post:

Anual, la data de 18 decembrie a.c., este marcată Ziua Internațională a Migranților, pentru a recunoaşte eforturile, contribuţiile şi drepturile migranţilor din întreaga lume.

Conform datelor Organizației Internaționale pentru Migrație, unul din fiecare 35 oameni de pe glob este migrant. Circulația internațională a persoanelor a devenit o caracteristică a vieții moderne iar migrația a devenit o parte integrantă a fenomenului globalizării.

Una din prioritățile Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) din R. Moldova, în domeniul migraţiei de muncă, o constituie orientarea spre elaborarea şi perfecţionarea mecanismelor eficiente de gestionare şi control a fluxurilor migraţionale, în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Astfel, în scopul promovării migrației legale s-au depus eforturi considerabile în vederea extinderii oportunităților legale de angajare la muncă a cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare, prin încheierea și implementarea acordurilor bilaterale în domeniul migrației de muncă cu statele de destinație.

În acest sens, Republica Moldova a ratificat trei Convenții și a semnat șapte acorduri bilaterale în domeniul migrației de muncă, se arată într-un comunicat al MSMPS, transmis spre difuzare redacției noastre. Actualmente, se implementează, cu succes, Acordul bilateral moldo-israelian cu privire la angajarea temporară a cetățenilor Republicii Moldova în anumite sectoare din statul Israel, în special din domeniul construcțiilor.

De asemenea, în vederea promovării reintegrării cetățenilor Republicii Moldova, în anul 2017, MSMPS a încheiat un Acord cadru cu Oficiul Francez pentru Imigrare și Integrare. Acordul prevede identificarea unor mecanisme de oferire a unui suport din partea Guvernului Francez la reintegrarea socială a cetățenilor Republicii Moldova care doresc să se întoarcă în Republica Moldova prin ajutor pentru reintegrarea socială, reintegrarea în cîmpul muncii și ajutor de reintegrare prin inițierea unei afaceri.

Totodată, în vederea asigurării pensiilor, prestațiilor sociale și indemnizațiilor, R. Moldova a semnat până în prezent 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania și Turcia. De asemenea, la etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Israel și Belarus.

MSMPS va continua să întreprindă măsuri active în ceea ce privește reglementarea eficientă a migrației, prin elaborarea documentelor de politici și a programelor de reintegrare, precum și sporirea eforturilor în vederea dezvoltării cooperării bilaterale cu principalele state de destinație a lucrătorilor moldoveni în vederea asigurării angajării legale a acestora în străinătate precum și în vederea combaterii muncii ilegale.

Conform datelor statistice, s-a constatat intensificarea fluxurilor migraționale la vârstele tinere între 25-29 de ani. Se estimează că, anual, 1% din populația Republicii Moldova migrează.

Menționăm că, la 18 decembrie 2000, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 18 decembrie – Ziua Internațională a Migranților.

Republica Moldova consemnează Ziua Internațională a Migranților începând cu anul 2003, an în care a aderat la Organizația Internațională pentru Migrație.

 

Ligia Beatrice Vasilescu

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.