Formare profesională pentru șomerii din R. Moldova

Date:

Share post:

65 de şomeri au fost instruiți la locul de muncă, dintre care 26 în funcția de bucătar şi 39 de croitor. În final, 61 dintre aceștia au fost plasați în câmpul muncii. Prin intermediul Programului pilot de formare profesională la locul de muncă a şomerilor, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Organizația Internațională a Muncii (OIM), prezentate la 5 aprilie a.c., în cadrul unei conferințe. 

Programul pilot de instruire la locul de muncă este adresat șomerilor necalificați, în special tinerilor, cu accent pe cei dezavantajați și are are drept scop reintegrarea pe piața muncii, a persoanelor aflate în șomaj, sporirea angajării acestora, corelarea necesităților pieții muncii cu oferta forței de muncă, cât și crearea locurilor de muncă decente.

În debutul conferinței, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că ocuparea forței de muncă este o prioritate pe Agenda ministerului, în contextul în care în ultima perioadă se atestă o discrepanță la nivel national, între cerere și ofertă și toți mai mulți șomeri, îndeosebi tineri, sunt înregistrați la ANOFM.

Ne bucurăm să prezentăm astăzi aceste rezultate pozitive și ne dorim o continuare a acestui Program la fel de eficientă. În acest sens, odată cu aprobarea noii Legi cu privire la promovarea  ocupării  forței de muncă, vom continua această acțiune și totodată, vom veni cu alte  măsuri active de angajare în câmpul muncii atât a tinerilor, șomerilor, cât și a persoanelor cu dizabilități”, a menționat ministrul din Republica Moldova.

Astfel, în vederea implementării Programului pilot au fost selectate 7 agenţii teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă (AOFM), şi anume: Chişinău, Bălţi, Cahul, Soroca, Donduşeni, Râșcani, Hâncești.  Având la bază tendinţele înregistrate cu privire la oferta şi deficitul angajatorilor de forţă de muncă în ultimii 5 ani, s-au selectat pentru procesul de pilotare 2 profesii, şi anume: cusător (industria uşoară) şi bucătar.

Din numărul total de 65 de şomeri antrenaţi la cursurile de formare profesională la locul de muncă, 52 sunt femei, iar din totalul beneficiarilor incluși în programul pilot, 20 șomeri sunt domiciliați în mediul rural.

„Peste un sfert  din tinerii din Moldova, conform unui studiu al OIM, nu sunt angajați și nu urmează nicio o formă de învățămînt, iată de ce, aceștia își pot pierde ușor capitalul uman acumulat în timpul școlii cu consecințe negative atât pentru ei, cât și pentru societate. Această măsură vine ca o soluție care permite integrarea acestora pe piața muncii,  or, aceasta se înscrie în unul din Obiectivele Globale – să promovăm creșterea unei economii incluzive și de durată, ocuparea forței de muncă și munca decentă pentru toți, direcții la care proiectul OIM contribuie, prin diverse acțiuni adresate  promovării ocupării și dinamizării tranziției de la școală la primul loc de muncă”, a declarant, în același context, coordonatorul proiectului „Promovarea ocupării tinerilor” OIM,  Violeta Vrabie.

Programul de formare profesională a fost realizat de către școală și angajator, conform standardelor ocupaționale, cuprinzând 10-15% teorie și 85-90% activitate practică. În finalul procesului de instruire, beneficiarii au primit un certificat de calificare și au fost angajați în cadrul agentului economic la care a fost instruiți.

Este o formă proactivă de adaptare în termen cât mai scurt la exigenţele locului de muncă și reintegrare profesională pentru anumite categorii de şomeri dezavantajați, cu nivel scăzut de educaţie, fără calificări profesionale. Este un proiect de succes care necesită continuare prin oportunitatea care o oferă tinerilor de a urma un curs de instruire și ulterior de a obține o profesie și facilitarea încadrării în câmpul muncii”, a precizat, totodată, directorul ANOFM, Raisa Dogaru.

În acest context, în cadrul evenimentului, pe lângă rezultatele implementării Programului, au fost  evidențiate problemele, dificultățile întâlnite în procesul de pilotare și au fost înaintate propuneri de îmbunătățire a acestuia. Totodată, câțiva din beneficiarii Programului au vorbit despre istoriile lor de succes și oportunitatea oferită de Programul de formare profesională la locul de muncă, de a obține o profesie și de a fi angajat în câmpul muncii.

Acordul de grant pentru realizarea Programului, a fost semnat între ANOFM şi Organizaţia Internaţională a Muncii la 14 iulie 2017.  Formarea la locul de muncă este una dintre acțiunile planificate în cadrul proiectului noii Legi privind promovarea ocupării forței de muncă și al Strategiei Naționale de Ocupare a Forței de Muncă pentru perioada 2017- 2021.

Conform datelor ANOFM, în perioada ianuarie-martie 2018, au fost înregistrați circa 21.712 șomeri, dintre care plasați în câmpul muncii 6.341 persoane.

Text și foto:Ion Panfil
Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.