Premii pentru bibliotecarii și oamenii de litere din R. Moldova

Date:

Share post:

Iubitorii de carte sunt peste tot în întreaga lume. Și, desigur, și la Chișinău. Aici am cunoscut oameni dedicați trup și suflet condeiului. Bibliotecari și oameni de litere care sunt mereu fermecați de mirosul unic al foii albe sau îngălbenite de vreme. Ca om care apreciază cartea, pot spune că mirosul cărților din librărie diferă de cel al volumelor ce stau pe rafturi în biblioteci. Primele sunt din seria de ”nou-născuți”, cele din urmă fac parte din grupul vârstnicilor, cărunți și plini de înțelepciune. Indiferent unde stau așezate, cărțile oferă ceea ce imaginile nu pot reda și anume sentimentul că putem vizualiza întâmplări, oameni și fapte cu ”ochii minții”. Vorbim astăzi desăpre un eveniment care a devenit la Chișinău, deja, o tradiție.

Cei mai buni bibliotecari și activitățile cele mai bune din domeniu au fost premiate în cadrul ediției a XIII-a a Galei Laureaților Premiilor Naționale „GALEX”, organizată de Liga Bibliotecarilor și Biblioteca Națională.

Cu această ocazie, au fost acordate treisprezece premii sub formă de trofee și diplome, pentru merite în susținerea și promovarea bibliotecilor, a cărții și a lecturii în Republica Moldova.

„Cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor” a fost desemnat James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova. Premiul a fost acordat pentru suportul oferit Bibliotecii Naționale în cadrul proiectului de salvgardare a documentelor istorice.

Primarul satului Izbiște, Criuleni, Ion Plămădeală, a primit premiul „Cel mai bun fondator de bibliotecă”, pentru susținerea bibliotecii din localitate, implicare în proiectele implementate în cadrul bibliotecii, pentru voluntariat la lucrările de reparație și renovare a instituției.

Prozatorul și jurnalistul Iulian Ciocan a primit premiul „Cel mai bun scriitor promotor al cărții și lecturii”, pentru implicare și contribuție la organizarea și desfășurarea activităților de promovare a cărții și a lecturii.


Premiul „Cel mai generos mecena al bibliotecilor” a fost acordat lui Alexei Chirdeachin, universitar la Universitatea din Comrat, pentru promovarea imaginii Bibliotecii Naționale și cultivarea dragostei față de carte și lectură tinerei generații, transmite IPN.

În același context, Agenția de presă IPN a primit premiul „Cel mai bun promotor și susținător al bibliotecilor, cărții și lecturii în mass-media”. Premiul a fost acordat pentru susținerea informațională a activității Bibliotecii Naționale, promovarea, reflectarea imaginii bibliotecii, cărții și lecturii în societate.

Sunt onorat să ne găsim astăzi aici, în această postură. Cred că este o mențiune pe care și-ar dori-o orice echipă sau chiar orice persoană din breasla noastră jurnalistică și nu numai. În lipsa unor centre spirituale de nivel înalt de care se bucură alte țări, cel mai important loc de pelerinaj și închinare aici, la noi acasă, rămâne cartea și biblioteca în calitate de templu al Cărții, și Biblioteca Națională în calitate de templu al timpurilor”, a declarat Valeriu Vasilică, director al Agenției de presă IPN.

„Cel mai bun prieten filantrop al Bibliotecii Naționale” a fost desemnat Alexandru Magola, cercetător științific al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM și președinte al Asociației Științifice „Historia”, pentru contribuția adusă la dezvoltarea colecțiilor Bibliotecii Naționale cu documente patrimoniale.

Directorul Institutului Polonez din București, Agnieszka Skieterska, a primit premiul „Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale”, pentru ajutorul logistic la completarea colecțiilor Bibliotecii Naționale.

„Cel mai bun bibliotecar al anului 2017 al Bibliotecii Naționale” a fost desemnată Veronica Cosovan, șefa secției Carte veche și rară, pentru performanțe în activitatea profesională, promovarea și diversificarea activităților cu publicul, contribuție la implementarea serviciilor inovative în activitatea secției.

Premiul „Cel mai bun bibliotecar al anului 2017 al unei biblioteci publice” a fost acordat Galinei Agafiţa, director al Bibliotecii Publice „Grigore Vieru” din orașul Călărași, pentru prestație în realizarea programelor și proiectelor de modernizare a activității bibliotecii, pentru activitate prodigioasă în promovarea cărții și lecturii în comunitate și fidelitate față de profesia de bibliotecar.

Ludmila Corghenci, șefa Centrului de formare continuă în biblioteconomie și științe ale informării a primit premiul „Cel mai bun proiect biblioteconomic”, pentru organizarea activității de instruire continuă a personalului bibliotecilor.

„Cea mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomie” a fost desemnată ,,Speranța și destinul unui cronicar. Nicolae Roibu – prozator, publicist. Biobibliografie”, alcătuitor – Maria Sargun. Premiul pentru „Cel mai reușit proiect în promovare a imaginii bibliotecii” a fost acordat Bibliotecii Universității ,,Alecu Russo” din Bălți și Bibliotecii municipale ,,B.P. Hașdeu”.

Elena Pintilei, directorul general al Bibliotecii Naționale, a felicitat bibliotecarii cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor, a Zilei Bibliotecarului. Domnia sa a mai spus, totodată, că activitatea în domeniul biblioteconomic este un domeniu în care se depune multă muncă și se cere un nivel înalt de professionalism, caracteristici existente și evidente la oamenii dedicați cărților și în Republica Moldova.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto/video: Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova ALEXE RĂU

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.