Cum va acționa Republica Moldova în cazul pestei porcine africane?

Date:

Share post:

Porcii din localitățile afectate de pesta porcină africană vor fi sacrificați, iar proprietarii animalelor – despăgubiți. Totodată, perioada de vânat a mistreților va fi extinsă pe tot parcursul anului.

Situația complicată privind răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova a fost examinată miercuri în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată de prim-ministrul Pavel Filip. Premierul s-a arătat îngrijorat de situația periculoasă din țările vecine, România și Ucraina. În România, recent, pesta a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din țară și a doua ca mărime din UE, fiind sacrificați peste 250 de mii de porci.

De aceea, premierul a cerut măsuri urgente pentru a preveni răspândirea bolii pe teritoriul țării noastre. „Este nevoie de implicarea și de mobilizarea tuturor instituțiilor și autorităților. Fiecare instituție are competențe pentru a contribui la lupta cu această epidemie. Lovitura economică poate fi una foarte mare. Nemaivorbind de latura socială, pentru că în Republica Moldova, practic fiecare gospodărie de la sat, crește un porc acasă”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul a cerut elaborarea și aprobarea  unui Plan complex de acțiuni pentru a preveni extinderea pestei porcine. Potrivit acestuia, urmează a fi sacrificați circa 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină africană.  Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți. Suma care va fi alocată în acest scop se ridică la 1 milion și jumătate de lei.

De asemenea, va fi extinsă perioada de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali pe tot parcursul anului, iar autorizația în acest scop va fi gratuită. Totodată, vor fi create și grupuri speciale pentru vânatul mistreților.

Va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc. În paralel, va fi desfășurată o amplă campanie de informare a populației despre pericolul răspândirii pestei porcine africane. De asemenea, vor fi evaluate plantațiile de porumb, în scopul neadmiterii procesării ca furaje pentru animale a plantelor de porumb afectate de către mistreți.

Potrivit ANSA, de la începutul anului au fost înregistrate 22 focare de pestă porcină. În prezent, rămân active 13 focare din 6 localități din raioanele Ștefan-Vodă, Vulcănești și Cahul. Sub monitorizare sunt și 3 zone unde virusul a fost depistat la mistreți.

Autor: Sofia Filip

Foto: Pixabay.com

 

spot_img

Articole asemănătoare

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...