Susținere financiară pentru agricultura ecologică

Date:

Share post:

Guvernul de la Chișinău a aprobat luni o serie de modificări cu privire la modul de repartizare a mijloacelor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Documentul prevede alocarea anuală a cel puțin 5% din valoarea totală a Fondului pentru finanțarea proiectelor mici de start-up, inițiate de tineri și femei fermieri.

Potrivit noilor reglementări, subvenția pentru producătorii asigurați de  riscuri în agricultură se majorează de la 300 la 400 de mii de lei, acesta fiind un plafon unic pentru toți agricultorii.

De asemenea, va spori mărimea sprijinului financiar acordat pentru trecerea la agricultura ecologică- de la 1.500 la 3.000 lei pentru primul an de conversie și de la 2.000 la 3.500 pentru al doilea an. În premieră, și apicultorii vor fi remunerați cu câte 300 de lei per familie de albini, în perioada de trecere la producția bio.

Totodată, producătorii agricoli care vor obține certificare internațională de calitate și siguranță alimentară vor beneficia, suplimentar la subvenție, de 50% din costul certificatului, ceea ce ar constitui maxim 15 mii de lei. O altă modificare prevede majorarea cuantumului subvențiilor de la 40% la 50% din costul investiției eligibile, pentru fermele zootehnice destinate creșterii animalelor pentru carne.

În același timp, valoarea subvenției acordată unui fermier pentru trei ani, nu va depăși 9 milioane de lei, inclusiv este prevăzută o pauză de un an după trei ani consecutivi de subvenționare. Iar fermierii care practică agricultura conservativă, pentru a beneficia de sprijin financiar din partea statului, își vor asuma angajamentul de a continua afacerea pe o perioadă de cel puțin 5 ani.

Începând cu anul viitor, producătorii agricoli vor putea depune cererile de subvenționare online.

Autor: Sofia Filip

Foto: Pixabay.com

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Despre un sistem de resetare nutrițională, pentru un stil de viață în echilibru

Exclusiv: Azi, despre un sistem de resetare nutrițională, pentru un stil de viață în echilibru. La baza vieții se află cei doi piloni de bază...

Invitație: 20 aprilie 1919 – ziua împlinirii dorinței de unire cu … Unde?

Invitație: 20 aprilie 1919 – ziua împlinirii dorinței de unire cu ... Unde? Aceasta este tema materialul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Un nou rector la Universitatea din …

Un nou rector la Universitatea din ... Mai multe informații în Revista Presei de la Infoanunț.

Video: Cine a primit la Chișinău „Ordinul Republicii”. Și alte informații suplimentare

Cine a primit la Chișinău „Ordinul Republicii”. Aceasta este tema articolului pe care îl redăm în cele ce urmează.