Trecut, prezent și viitor. Decenii de evoluție, dar chirurgia estetică a rămas aceeași. Valoarea ei este recunoscută, astăzi, încă din fragedă copilărie. Zilele trecute, la un post de desene animate, personajele copii vorbeau despre chirurgia estetică, mai exact aceștia spuneau că vor avea nevoie de o astfel de operație, în anii maturității. Ceea ce înseamnă că frumusețea chirurgicală va exista și de acum înainte.
Chirurgia estetică a fost și rămâne, din punctul de vedere al medicului Viorel Cotea, un tip de operație ”de necesitate”. Mai exact, nimeni nu beneficiază de această intervenție chirurgicală dacă medicul specialist decide că nu este oportună. Noi putem să vrem, dar dacă ochiul specialistului vede altfel, nu îl putem contrazice. De aceea, comunicarea între medic și pacient este absolut necesară, scrie Ordinea Zilei.
Cum ați descrie în câteva cuvinte chirurgia estetică a secolului XXI?
A rămas aceeași, așa cum nici roata nu mai poate fi inventată. Chirurgia estetică are la bază legile fizicii, matematicii și geometriei. Iar acestea au fost și rămân neschimbate.
Ce este frumusețea? Chirurgia estetică este un moft sau o necesitate? Când este moft și când vorbim despre necesitate?
Frumusețea este ceva plăcut ochiului uman. De obicei este subiectivă deoarece nu corespunde tuturor părerilor. Moft este când există doar dorința și nicidecum necesitatea. Pe când necesitatea este factorul vizibil, care acoperit de necesitate aduce împlinire sufletească și realizare pe toate planurile. Chirurgul estetician este singura persoană autorizată să decidă sensul operației.
Modernismul a adus și aduce, în continuare, foarte multe aparate și proceduri non-invazive care doresc să înlocuiască astăzi chirurgia estetică. Cum vedeți aceste schimbări? Este loc sub soare pentru toată lumea? Sau fiecare dintre noi, având liberul arbitru, poate decide pentru sine ce este mai bine. Există vreo diferență între cele două – chirurgia estetică și alternativa, farmacologia și cosmetica?
Da, este loc sub soare pentru toată lumea. Și fiecare decide pentru el ce este mai bine. O decizie de a apela la chirurgia estetică este o decizie asumată, în perfectă cunoștință de cauză. Fiecare decide când ajunge la operație, mai devreme sau mai târziu. Această posibilitate de a alege se referă la procesele de îmbătrânire. Corectarea formelor, nas, urechi, sâni ș.a., nu poate fi realizată decât cu ajutorul chirurgiei estetice.
Considerentul psihologic este important? Foarte mulți văd schimbarea fizionomiei faciale, de exemplu, ca fiind o șansă în plus de a reuși în viață. Dumneavoastră ce credeți, este adevărat?
Categoric da. Factorul psihologic este o completare esențială. Sunt două etape în viață – începutul activității la 18-20 de ani și altă etapă de nemulțumire apare pe fondul instalării proceselor de îmbătrânire. Există legătură și cu viața personală, corelată cu aspectele sociale și interumane. Da, chirurgia estetică oferă o șansă în plus de a reuși în viață.
Cât timp trebuie să se gândească un potențial pacient înainte de a solicita operația de chirurgie estetică? Sau nu îi trebuie timp de gândire?
Da, neapărat trebuie să se gândească. Cel puțin 30 de zile. Dar chirurgului estetician îi aparține decizia finală dacă această operație îi va îmbunătăți viața din toate punctele de vedere.
Puteți să ne spuneți vreo curiozitate sau vreun caz interesant care v-a impresionat sau v-a atras atenția în cele peste trei decenii de activitate?
O bătrânică de peste 70 de ani care dorea reintervenție repetată după 20 de ani, surorile gemene care au operat nasul să fie identic, mai multe mame și fiice, precum și o tânără care a dorit nasul unei vedete internaționale și a venit cu fotografia…
Puteați să alegeți să lucrați în oricare țară din lume, de ce ați ales Republica Moldova?
Republica Moldova este acasă. Nu este o soluție să plecăm cu toții, cineva trebuie să rămână și acasă. Republica Moldova, prin medicii ei specialiști în acest domeniu, este recunoscută astăzi pentru chirurgia estetică în întreaga lume.