Sistemul de cercetare, educație și extensiune rurală în domeniul agricol va fi restructurat

Date:

Share post:

Planul de acțiuni privind restructurarea sistemului de cercetare, inovare, educație și extensiune rurală în domeniul agroalimentar a fost aprobat de Guvernul de la Chișinău.

Astfel, Executivul își propune să modernizeze sectorul agricol din Republica Moldova, prin implementarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice şi inovaţiilor tehnologice, pentru crearea locurilor de muncă, dar și pentru asigurarea competitivității produselor agricole moldoveneşti pe piețele mondiale.

Planul de restructurare prevede reorganizarea unor instituții de învățământ, cercetare și inovare în domeniul agroalimentar, având la bază rezultatele evaluării potențialului logistic și uman din cadrul sistemului, dar și reevaluarea comenzii de stat pentru pregătirea specialiștilor în sectorul agroalimentar.

Totodată, vor fi realizate activități pentru a asigura competitivitatea instituțiilor cu profil agroalimentar, satisfacerea sectorului cu specialiști calificați și accesul fermierilor la cele mai bune practici agricole.

Mijloacele financiare necesare pentru activitatea noii entității vor fi alocate din bugetul de stat, granturi internaţionale și din valorificarea surselor obținute de la înstrăinarea bunurilor neutilizate, dar și din prestarea serviciilor de extensiune.

În prezent, în Republica Moldova sunt 41 de instituții de cercetare și de învățământ cu profil agrar. Anterior, premierul Pavel Filip a criticat dur activitatea ineficientă a instituțiilor de cercetare și de învățământ cu profil agricol  și a cerut elaborarea unui plan de restructurare a acestora.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.