Simplificarea importurilor de produse alimentare

Date:

Share post:

Mărfurile supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor putea fi introduse mai ușor în țară. În acest scop, Guvernul de la Chișinău a aprobat o serie de modificări la Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către ANSA.

Astfel, va fi exclus termenul minim (24 de ore) de notificare de către operatorii economici la introducerea în țară a mărfurilor supuse controlului fitosanitar. De asemenea, va fi revizuit conceptul de control fitosanitar al ambalajelor din lemn: lăzi, lădițe, coșuri, cilindri, clasificate la poziția tarifară 4415, prin excluderea acestora din Nomenclatorul mărfurilor supuse controlului fitosanitar.

Totodată, va fi anulată obligativitatea prezentării certificatului de calitate eliberat

de autoritățile competente din UE pentru produse alimentare de origine non-animală și produsele care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea produselor alimentare destinate consumului uman. În locul acestui certificat importatorii vor prezenta o declarație pe proprie răspundere, emisă de producătorul sau exportatorul din UE, prin care se confirmă siguranța și calitatea produselor.

Certificatul privind inofensivitatea produselor eliberat de autoritățile competente ale statului exportator va fi solicitat doar pentru un spectru redus de produse alimentare de origine non-animală supuse controlului consolidat, cu un grad sporit de risc, conform unei liste publicate și actualizate cel puțin de 2 ori pe an de către ANSA.

Foto: ANSA Facebook
spot_img

Articole asemănătoare

Video: Cine a primit la Chișinău „Ordinul Republicii”. Și alte informații suplimentare

Cine a primit la Chișinău „Ordinul Republicii”. Aceasta este tema articolului pe care îl redăm în cele ce urmează.

Când va avea loc o nouă săptămână a tehnologiei – Bucharest Tech Week ?

Când va avea loc o nouă săptămână a tehnologiei - Bucharest Tech Week ? Mai multe amănunte, în articolul care urmează.

Ziua Internațională a Poeziei va fi sărbătorită joi. Unde?

Ziua Internațională a Poeziei va fi sărbătorită joi, 21 martie 2024, ora 17,00, printr-un recital de poezie și muzică sub titlul Serile Bacoviene - „Eu știu să mă prefac că sunt fericit”.

Exclusiv: Cuvântul săptămânii care va aduce împlinire pe toate planurile vieții este…

Cuvântul săptămânii care va aduce împlinire pe toate planurile vieții este... Pentru a afla cuvântul, citiți materialul care urmează, scris din suflet, cu suflet, pentru suflete minunate precum toți cititorii Infoanunț.