La 1 septembrie, în R. Moldova și la 9 septembrie a.c., în România, școala a început. Copiii, cu părinții alături, ca întotdeauna, au stat cuminți la careul de deschidere, unii cu lacrimi în ochi, alții, cu mare bucurie.
Debutul anului școlar 2019-2020 ne-a prins la București, la Școala ”Principesa Margareta” din sectorul 5. Aici, peste 1.200 de elevi, clasele 0-8, au avut supriza plăcută de a găsi în clasele lor câte o cutie plină cu rechizite școlare, cărți de lectură suplimentară, produse necesare pentru a aduce cu ei la școală apa și o mică gustare, precum și nelipsitul ghiozdan. Toate aceste cadouri minunate, oferite de Primăria sectorului 5, București, au adus fericirea în sufletele copiilor, care au înțeles că școala este baza pentru o bună pregătire în viață.
Ideea de ”școală prietenoasă” am întâlnit-o în mai multe școli și licee atât din România, cât și Republica Moldova. Profesorii sunt prieteni cu elevii, le oferă un sfat de fiecare dată când aceștia au nevoie.
În Republica Moldova, de exemplu, directorul Liceului de Limbi Moderne și Management (LLMM), Zaharii Aramă vorbește cu elevii în limba engleză, aceasta fiind una dintre materiile de bază predate în această școală.
În România, în majoritatea instituțiilor de învățământ, a fost implementat un sistem închis sau limitat de acces al părinților în interiorul școlii. Despre aceasta, părinții pe care i-am intervievat au spus că ”este un lucru foarte bun” deoarece copiii ”sunt în siguranță”.
La Școala ”Pricipesa Margareta” am atras atenția inclusiv la faptul că paznicii școlii sunt prieteni ai copiilor, oferindu-le îndrumări și ajutor la tot pasul și în tot locul.
Cei mai emoționați, în prima zi de școală, au rămas ”bobocii” din clasa pregătitoare, clasa zero. Deși triști, cu lacrimi în ochi sau plângând chiar și în hohote, cu toții s-au conformat, luându-se de mânuțele firave pentru a trece pragul școlii, doi câte doi.
Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Info Anunț