Alexandre Plesis: Bucureștiul este un oraș în evoluție

Date:

Share post:

Dansează de când se știe, iar de trei sezoane îi bucură prin arta sa pe spectatorii Operei Naționale din București. Alexandre Plesis s-a născut în Franța, în orașul  Le Havre din Normandia. În România a ajuns în urmă cu trei ani, atunci când a fost angajat în corpul de balet al Operei Naționale din București. A venit pentru sezonul 2016-2017 și iată că suntem în 2019 și este tot aici. Mai mult, între timp a evoluat în carieră și spune că în țara noastră îl așteaptă roluri din ce în ce mai ofertante.

Artistul s-a adaptat perfect vieții din Cartierul Crângași.

Alexandre locuiește în Crângași, un cartier liniștit din București. S-a adaptat treptat la viața din Capitala României. Ne-a povestit că, atunci când a ales să se mute din Franța la București, a făcut-o fără a avea așteptări sau idei preconcepute. Această atitudine i-a permis să descopere orașul etapă cu etapă, zi după zi și a avut destule surprize plăcute.

Îmi place mult că Bucureștiul are multe parcuri. Sunt unele mari, ca de exemplu Parcul Cișmigiu sau Parcul Herăstrău, dar sunt și multe mai mici. Este un parc și în cartierul meu, în Crângași. De asemenea, îmi place că Bucureștiul este un oraș în evoluție. Cu trecerea timpului, deși are și își păstrează propria identitate, se deschide mai mult către lume și încearcă să-și îmbunătățească toate calitățile. Ar trebui să continue acest lucru, deoarece Bucureștiul este un oraș cu potențial. Mai îmi plac restaurantele și cafenelele, Centrul Vechi …Ce nu-mi place foarte mult este vremea: foarte caldă sau foarte rece …, dar te obișnuiești… cu timpul”, ne-a spus tânărul artist.

Balerinul francez susține că Bucureștiul este asemeni oricărei alte capitale din lume: are puncte forte, dar are și puncte slabe. „Nu am autoturism, dar cred că traficul reprezintă o problemă pentru cei care participă la el, la fel ca în orice altă capitală a lumii. Cel puțin la Paris se întâmplă la fel”, a adăugat Alexandre.

Și-a făcut prieteni la noi în țară, cunoscând oameni frumoși, mai ales la locul de muncă. Unii dintre cei apropiați lui sunt din România, alții sunt ca și el străini „adoptați de București”.

Atunci când are puțin timp liber se relaxează în natură, în unul dintre parcurile nominalizate mai sus. Când vremea nu-i permite, se întâmplă ca de multe ori să meargă într-o cafenea din fața Operei Naționale, fie singur pentru a citi, fie pentru a se întâlni cu prietenii. „Ascult muzică sau vizionez filme, pentru a mă relaxa sau pentru inspirație. De asemenea, lucrez la proiecte personale pe care le derulez în afara Operei”, a precizat Alexandre.

Parcul Crângași este unul dintre locurile în care balerinul se relaxează.

Pe prietenii care-l vizitează din străinătate îi duce de obicei la o plimbare prin Parcul Chișmigiu sau prin Parcul Crângași. De asemenea, îi scoate în Centrul Vechi pentru a lua cina. Niciodată nu ratează să le arate Opera, care este un „birou” frumos în care să lucrezi.

De la hip-hop la balet

Alexandre Plesis iubește dansul dintotdeauna, iar înainte de a urma cursuri de balet, începând cu vârsta de 13 ani, a primit lecții de dans modern și hip-hop. Prima parte a pregătirii a făcut-o în orașul său natal, iar la 17 ani a fost acceptat la „Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse” din Paris (CNSMDP). Astfel, timp de doi ani a studiat în capitala Franței, pentru ca ulterior să se mute la „Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse” din Lyon (CNSMDL), unde a și absolvit în 2015. La București a venit în 2016, după ce a lucrat în două companii de balet franceze.

Sincer, nu prea știu de ce am ales baletul. A fost o nevoie, voința de a servi această artă, de a exprima ceea ce nu poți în propria viață, de a atinge și de a trăi  ceva care este mult peste condiția noastră umană”, a declarat tânărul.

Alexandre dansează de când se știe.

Deși este produsul școlii franceze de balet, Alexandre Plesis s-a format profesional pe scena din România, unde a crescut pas cu pas. Este deja demi solist al Operei Naționale din București, iar această poziție îi permite să se facă remarcat atât ca solist, cât și în corpul de balet.

Momentan dansez atât în roluri de solist, cât și în corpul de balet. Aceasta este o  situație foarte bună pentru a evolua, deoarece ești aproape întotdeauna pe scenă. De asemenea, este multă muncă și necesită disciplină. Primul meu spectacol de balet pe scena Operei Naționale din București a fost Don Quijote, unde am jucat unul din dansatorii din Sequidilla.  Ulterior, tot în spectacolul Don Quijote am primit șansa de a lucra la primul meu rol de solist în companie, Camacho”, ne-a declarat balerinul.

Pe Alexandre Plesis îl puteți vedea pe scenă în diferite roluri din „Frumoasa Adormită”, inclusiv în ”Motanul Încălțat”. De asemenea, face parte din coregrafia „Carmina Burana”, pe care Davide Bombana a prezentat-o în mai 2019 pe scena ONB.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Invitație la o expoziție fascinantă: Colecția de monede emise de … Foto

Invitație la o expoziție fascinantă: Colecția de monede emise de ... Cine, unde și mai ales când, în cele ce urmează.

Cine este noul președinte ANAT. Foto

Cine este noul presedinte ANAT. La această întrebare răspundem azi, în cele ce urmează, la Infoanunț.

Azi: Auraș, polițistul în top 10 sportivi ai orașului … la arte marțiale. Foto

Azi: Auraș, polițistul în top 10 sportivi ai orașului ... la arte marțiale. Acesta este subiectul de azi, la Infoanunț.

Eveniment: Expoziție foto-documentară la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău

Eveniment: Expoziție foto-documentară la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Mai multe amănunte în articolul care urmează.