Bucureștiul văzut prin ochii investitorilor

Date:

Share post:

În afaceri, ora exactă se dă la București, fiind orașul din România care reușește să atragă cele mai semnificative investiții străine. O cercetare statistică, realizată de Banca Națională a României în colaborare cu Institutul Național de Statistică, relevă faptul că fluxul de investiții străine în țara noastră a fost, anul trecut, de 5,2 miliarde euro. Este cea mai mare valoare înregistrată după criză. Din această sumă, un procent de 60% a fost absorbit de regiunea București-Ilfov.

De ce este Bucureștiul orașul care atrage cele mai multe investiții? Răspunsul vine chiar de la unul dintre oamenii de afaceri care au adus în România o afacere crescută în Italia. Mai mult, anul acesta a reușit să stabilească sediul central al business-ului la noi în țară.

O afacere începută în Centrul Vechi

Alexandru Sautner, CCO GIOELIA Cremeria Italiana, afirmă, fără nicio ezitare, că Bucureștiul este un oraș prietenos cu investitorii străini. „Da, mai ales dacă luăm în calcul faptul că aici se află toate instituțiile statului. Aeroportul este în apropiere și te poți îndrepta ușor către orice altă destinație. Cele mai multe companii au sediul central în București, lucru de mare ajutor în relațiile cu partenerii de afaceri”, declară omul de afaceri.

Printre atu-urile economice ale Capitalei, Alexandru Sautner indică faptul că Bucureștiul, fiind cel mai mare oraș al țării, dispune și de cea mai mare piață de desfacere. „Cererea este mult mai mare în București. Apoi forța de muncă se găsește mai ușor și este mult mai pregătită. În funcție de specificul business-ului, oportunitățile pentru o locație potrivită sunt mult mai mari”, subliniază investitorul.

Oamenii de afaceri găsesc locații foarte interesante în București.

Timp de 20 de ani, Alexandru Sautner a făcut afaceri în Germania. Din banii strânși în străinătate a decis să deschidă un business în România. Afacerea cu înghețată artizanală a pornit în 2015, atunci când a deschis prima gelaterie în Centrul Vechi al Capitalei.

M-am întors în România după 20 de ani în care am făcut business în Germania. Pentru mine, motivele au fost mai mult de ordin personal. Am dorit să petrec mai mult timp cu familia și cu prietenii din România. Din punct de vedere al business-ului, piața românească este însă în continuă dezvoltare și există multe domenii de nișă cu un potențial extrem de ridicat pentru orice investitor. Este și cazul magazinelor de înghețată artizanală. În 2015, inovam prin conceptul propus de noi. Odată cu un public format și educat, competiția a devenit tot mai interesată de această nișă”, declară Alexandru Sautner.

„Bucureștiul dă tonul!”

Omul de afaceri spune că lipsa infrastructurii reprezintă în acest moment cea mai mare problemă a Bucureștiului. Susține că mediul economic ar avea de câștigat dacă ar exista „un sistem mult mai puțin birocratic în ceea ce privește înființarea și gestionarea unei companii. De asemenea, acces mai ușor la instituțiile cu care trebuie să intri în contact”.

Referindu-se la avantajele pe care le oferă Capitala României, el nominalizează, din nou, faptul că este cea mai mare piață și astfel orice business are, din start, o șansă în plus în București față de alte orașe din țară. „Personal, îmi place viteza cu care se mișcă lucrurile, faptul că tot timpul se întâmplă ceva în mediul de afaceri. Capitala este punct de reper în tot ceea ce înseamnă nou. Bucureștiul dă tonul!”, punctează omul de afaceri.

Privind Bucureștiul de astăzi, Alexandru Sautner subliniază faptul că „orașul s-a schimbat în bine din toate punctele de vedere, chiar și cel al infrastructurii. Evident mai sunt multe de făcut. Au apărut foarte mult clădiri de birouri și centre comerciale, ceea ce înseamnă că toate companiile doresc să fie prezente aici. Numărul hotelurilor, restaurantelor, barurilor și cafenelelor a crescut semnificativ însemnând că orașul are o viață foarte activă, atât pe parcursul zilei cât și noaptea”.

 

Bucureștiul atrage 60% din totalul investițiilor străine din țara noastră.

Alexandru Sautner este foarte pasionat de afacerea pe care o conduce, așa că zilnic merge în una dintre locațiile pe care le deține atât în București, cât și în alte orașe mari din țară pentru a servi clienții alături de colegii săi. În timpul liber îi place să experimenteze mâncarea unui restaurant nou din Capitală. De asemenea, merge cu plăcere în zona din Centrul Vechi.

Cu familia mă simt cel mai bine și de aceea încercăm să petrecem cât mai mult timp împreună, fie că este vorba de o plimbare în parc sau de un film. Un meci de fotbal împreună cu prietenii, urmat de o masă bună și de o înghețată, reprezintă, de fiecare dată, momente relaxante pentru mine”, precizează omul de afaceri.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Fotografii fascinante

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Muzeul Fotbalului vă invită să petreceți sărbătorile într-un mod unic.

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Foto

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Despre aceasta vorbim pe larg în cele ce urmează.

Nou în Palas Campus. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț

Nou în Palas Campus Iași. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț. Pentru a afla în ce constă această noutate, citim articolul care urmează. 

Primele impresii despre o vizită de lucru în Regatul Belgiei. Cine, când …

Primele impresii despre o vizită de lucru în Regatul Belgiei. Cine, când ... Aceasta este tema pe care o dezvoltăm în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.