Bucureștiul, orașul în care oricine se poate integra.

Alexei Ýtto Meza Jauregui este un artist peruan pe care-l poți întâlni oricând pe una dintre străzile Bucureștiului, locul în care își expune arta. Spune că destinul l-a adus în România, țară pe care o numește „acasă” și unde s-a integrat perfect datorită oamenilor prietenoși pe care i-a întâlnit aici. Este foarte implicat în mediul artistic din Capitală, fiind o figură obișnuită a evenimentelor muzicale cu temă latino.

Alexei Ýtto Meza Jauregui, artistul care promovează muzica andină.

Născut într-un mic sat din Peru, Ýtto și-a trăit primii ani din viață în această localitate. Ulterior s-a mutat în orașul Trujillo, acolo unde a făcut școala generală și liceul. Tot acolo și-a început și facultatea. A studiat doar un an în domeniul agronomiei, dar n-a mai putut continua, așa că a ales să se dedice marii sale pasiuni: muzica.

Atunci când se prezintă, o face într-un mod foarte simplu și direct: „Sunt muzician peruan de muzică andină”.

Este mândru de originile sale, iar această mândrie se reflectă și în modul în care promovează tradiția peruană la o distanță atât de mare de locul în care s-a născut. Dar în același timp este mândru și de locurile care l-au adoptat și i-au permis să se exprime din punct de vedere artistic.

„Bucureștiul este o capitală superbă, cu multă viață”

Când ai în fața ta o persoană venită atât de departe nu poți să nu te întrebi cum a ajuns la București și de ce a ales să rămână în acest oraș.

Cred că a fost destinul. Trebuia să ajung aici. După un casting pe care l-am susținut, am ajuns în Ungaria. Acolo am aflat foarte multe despre România. Mi s-au spus foarte multe povești despre Castelul Contelui Dracula și mi-am dorit foarte mult să ajung să-l vizitez. Oportunitatea de a veni în România a apărut în momentul în care Ambasada Peru la București a făcut lansarea unei cărți a scriitorului Mario Vargas Llosa, evenimentul fiind însoțit de un concert de muzică andină. Cum nu aveau muzicieni peruani în România la care să apeleze, au sunat la Ambasada Peru din Ungaria. Eu am aflat și am propus să vin la București. Și așa am ajuns în țara în care trăiesc astăzi”, povestește artistul peruan.

Artistul peruan vrea ca prin muzica sa să-i bucure pe ceilalți.

S-a integrat foarte repede în peisajul românesc, fiind cooptat imediat de mediul artistic de la noi pentru organizarea de evenimente culturale. În acest mod și-a făcut mulți prieteni, a început să producă muzică, să participe la concerte.

Ýtto spune că a ales Bucureștiul pentru că este un oraș benefic artei în general. „Eu sunt artist stradal și am început să cânt, să-mi expun arta, iar oamenii m-au primit foarte bine. Primele casete de muzică le-am produs în studioul marelui Valeriu Sterian”, subliniază artistul.

Când a ajuns prima dată în București știa deja foarte multe lucruri despre țara noastră, deoarece cunoscuse mulți români în Ungaria. La prima vedere, ceea ce l-a impresionat nu a fost peisajul urban, l-au impresionat oamenii acestui oraș care l-au tratat cu generozitate, cu prietenie.

Cu timpul a descoperit întreg orașul și spune că astăzi are locurile sale preferate din Parcul Cișmigiu și din Centrul Vechi.

Deși nu cunoaște atât de bine limba română, astfel încât să-și poată exprima perfect sentimentele pe care le are pentru orașul care l-a acceptat cu generozitate, Ýtto declară că: „Bucureștiul este o capitală superbă, cu multă viață”. Și pe el, ca pe mai toți bucureștenii, îl deranjează aglomerația din oraș și faptul că sunt prea puține parcări și prea scumpe.

S-a obișnuit cu tot ce înseamnă Bucureștiul și își iubește viața pe care o duce aici. De altfel are un trai obișnuit, fiind integrat perfect în peisajul social al orașului. În timpul liber, îi place să meargă prin mall-uri „așa cum face toată lumea”, dar se relaxează și în cluburi latino, se plimbă prin parcuri.

Drumul parcurs din Peru până în țara noastră i-a permis să vadă și alte orașe ale lumii, astfel că poate face o comparație între Capitala României și alte metropole. Ýtto afirmă că nicăieri nu a întâlnit veselia pe care o are Bucureștiul. „Se deosebește de alte orașe ale lumii pentru că este vesel, este plin de viață. În plus, este un oraș foarte prietenos cu străinii, un oraș tolerant în care găsești toate culturile”, arată artistul peruan. Mai mult, iubește faptul că România este o țară în care arta este apreciată și, spune Ýtto, „bine plătită”.

Bucureștiul, văzut prin ochii străinilor.

Viața din București l-a făcut încă de la sosirea sa în România să ia în calcul posibilitatea de a se stabili în țara de adopție. După ce a trăit atâția ani pe meleaguri românești, Alexei Ýtto Meza Jauregui este mai hotărât ca oricând să rămână în București, locul care i-a permis să-și împlinească destinul.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe