Adoptat de București. Fascinanta lume artistică din Capitala României

Date:

Share post:

Limbajul artei este unul universal, iar Bucureștiul îl cunoaște foarte bine, Capitala României reușind, în ultimii ani, să se integreze perfect în peisajul cultural internațional. Artiști străini cunoscuți pe marile scene ale lumii vin periodic în țara noastră pentru a se prezenta în fața unui public despre care spun că este unul special: deschis către spectacole de calitate și dornic să acceseze cât mai multe evenimente culturale.

Una dintre scenele pe care se remarcă prezența unor nume grele din arta internațională este cea a Operei Naționale din București.

Dacă până acum v-am prezentat poveștile unor balerini străini care fac parte din echipa permanentă a acestei instituții, astăzi vrem să aducem în prim-plan acei artiști care colaborează periodic cu Opera Națională din București și care vin întotdeauna cu mare bucurie în Capitala României. Prezența lor reprezintă o recunoaștere clară a Bucureștiului ca unul dintre orașele importante de pe harta culturală a lumii.

Scenele din București atrag foarte mulți artiști străini.

Acești artiști, fie că sunt cântăreți, fie că sunt regizori, fie că sunt scenografi, fie că sunt dirijori se simt „acasă” în orașul care-i adoptă pentru anumite perioade de timp. Sentimentul lor de apartenență la ceea ce înseamnă viața artistică din cel mai important oraș din România se datorează faptului că Bucureștiul le permite să se exprime și să se expună în fața unui public receptiv și avid de cultură.

Regizori, dirijori, cântăreți

Regizorul și scenograful Mario De Carlo revine constant la București pentru a pune în scenă diferite opere cu mare priză la publicul meloman. În ultimii doi ani,  el a semnat regia pentru o serie de premiere, printre care „Don Carlo” (2018), „Tosca”(2019), „Trubadur” (2019). De asemenea, anul acesta, a realizat scenografia pentru „Peer Gynt și Carmina Burana”.

Se poate spune că De Carlo este un obișnuit al Operei Naționale din București fiind printre invitații constanți ai acestei instituții de cultură.

Mario De Carlo a colaborat de-a lungul timpului cu titani ai marilor scene, atât în calitate de regizor, cât și în calitate de scenograf. Cu toate acestea, atunci când pregătește un spectacol pentru Opera Națională din București are mari emoții. Se implică total, urmărind pas cu pas construirea rolurilor și punerea în scenă a acțiunii. Se liniștește abia atunci când vede sala plină și când simte aprecierea publicului bucureștean.

Un artist complet, Mario De Carlo nu este pasionat doar de regie și scenografie. El are și o altă mare iubire: pictura pe șevalet. În această artă preferă să realizeze portrete. De altfel, unele dintre lucrările sale au fost expuse în cadrul Galeriei Tikkun din Milano.

Alberto Veronesi va reveni în România pentru spectacolul „Otello”.

Și energicul dirijor italian Alberto Veronesi este prezent, în ultimii ani, destul de des pe scena Operei Naționale din București. El a condus spectacole precum „Nabucco” (15 noiembrie 2018), „La Boheme” (16 ianuarie 2019) sau „La Traviata” (7 decembrie 2019). Următorul spectacol – „Otello” , pentru care va dirija orchestra Operei Naționale din București, este programat pe 22 februarie 2020.

De-a lungul carierei sale, Alberto Veronesi a reușit să câștige publicul din întreaga lume, remarcându-se datorită stilului special de o conduce un spectacol.

Ljubica Vranes revine mereu cu plăcere pe scena ONB.

Melomanii obișnuiți cu scena Operei Naționale din București au remarcat-o și pe mezzosoprana Ljubica Vranes. Carismatica solistă a Operei din Belgrad a încântat publicul bucureștean cu rolurile sale din „Nabucco” (spectacol jucat pe 15 martie 2019), „Don Carlo” (spectacol jucat pe 9 noiembrie 2019).

Și luna aceasta, Ljubica Vranes se află la București urmând să joace în „Carmen”, pe 15 decembrie. În aceeași zi are programat și Recitalul extraordinar de colinde „Carols from around the World”.

Bucureștiul este un oraș în care turismul cultural începe să se dezvolte foarte mult. Acești artiști străini care se expun publicului din țara noastră devin apoi ambasadori ai României, făcându-ne cunoscuți în toată lumea.

De altfel, s-a remarcat în mod constant faptul că evenimente artistice organizate în București reușesc să atragă nu doar spectatori  din România, ci și din străinătate. Un exemplu îl constituie Festivalul „George Enescu”, eveniment muzical românesc de prestigiu, care oferă o strălucire aparte mediului cultural din Capitala României.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.