Asociația Investitorilor din România invită firmele să aleagă Republica Moldova ca destinație de investiție

Date:

Share post:

România și-a adus o contribuție esențială în dezvoltarea Republicii Moldova, inclusiv prin mediul de afaceri.  Inițial, activități sporadice românești, mai mici sau mai mari, au deschis activități (societăți comerciale noi sau filiale), în țara de graniță cu România. Oamenii de afaceri români au descoperit nișele de activitate neacoperite în Republica Moldova și au investit în ele. Primii pași de colaborare au fost făcuți prin schimburile de experiență între specialiștii celor două țări. De aici și pănă la deschiderea propriilor afaceri a fost doar un pas.

La 24 ianuarie 2018, oamenii de afaceri români, prezenți cu o cifră mare de afaceri în Republica Moldova, au decis, de comun acord, consolidarea și ridicare prestigiului mediului de afaceri din România în R. Moldova, prin înființarea Asociației Investitorilor din România (AIR). AIR a pornit la acest drum cu 12 membri și, după doi ani de activitate, asociația are 31 de membri.

În urmă cu exact doi ani, 12 companii cu capital românesc s-au așezat la aceeași masă și au decis că este momentul să își unească forțele pentru a face cât mai vizibile eforturile de a susține statul moldovenesc, prin crearea a noi locuri de muncă, plata impozitelor care pentru existența unui stat sunt absolut necesare și exemplele ar putea continua.

Evoluție pozitivă

România își face simțită prezența în R. Moldova prin activități economice stabile, aflate într-o continuă creștere. O dovadă în plus este AIR.

Am dorit să știm cum arată mediul de afaceri din Republica Moldova în prezent, comparativ cu anii anteriori.  Putem vorbi despre o evoluție pozitivă?

Ne aflăm într-un moment sensibil. Desele schimbări la nivel politic nu au cum să nu influențeze și mediul de afaceri. Dar putem vorbi despre o evoluție pozitivă. Această evoluție se traduce printr-o mai mare deschidere a autoritătilor de a se așeza la masa de dialog. De a asculta și a încerca să implementeze rezultatele convorbirilor cu mediul de afaceri. Uneori cu mai mult succes, alteori cu mai puțin. Important de subliniat este dorința autorităților de la Chișinău de a veni în întâmpinarea mediului de afaceri”, a declarat, pentru ”Ordinea Zilei”, Dan Nuțiu, președinte executiv AIR . 

Încurajare

Scopul principal al asociației este de a contribui la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova, motiv pentru care, acum, în pragul aniversar, unul dintre fondatorii AIR, Dan Nuțiu, prin intermediul presei din România, dorește să încurajeze oamenii de afaceri români de a trece Prutul și prin perspectiva economică.

Îi invităm să aleagă Republica Moldova ca destinație de a investi. Acesta decizie să fie una bine cântărită, cu o evaluare riguroasă, facută la fața locului. AIR le va sta la dispoziție si le vom oferi suportul necesar, printr-o prezentare a mediului de afaceri din Republica Moldova, din interior. Suntem prezenți în Republica Moldova și facem afaceri aici de ani buni de zile, cu mult timp înainte de a ne uni forțele într-o organizație de profil”, spune  Dan Nuțiu. 

Dorința și credința

Timpul președintelui executiv al AIR este împărțit în trei momente principale – propriile afaceri, AIR și o familie frumoasă, la Chișinău. Reușește să țină legătura permanent cu agenții economici români din țara vecină, precum și cu cei din România. Cu aceștia din urmă discută despre oportunitățile de a investi în Republica Moldova.

Întrebat dacă are un secret în ceea ce privește capacitatea de convingere a noi activități economice să treacă Prutul, Dan Nuțiu ne-a mărturisit că „nu, nu are niciun secret”, fiind doar dorința și credința puternică că Republica Moldova este o destinație de afaceri. „Nu este vorba de niciun secret, consider cu tărie că Republica Moldova este o destinație de afaceri. Orice investiție, profitabilă, este un câstig. Asigură locuri de muncă, contribuie la creșterea economică a țării și nu în ultimul rând, se asigură vizibilitate și prestigiu României prin intermediul celor care decid să investească în Republica Moldova”.

Planuri de viitor

Ambițios, dedicat și motivat pentru a crește AIR, Dan Nuțiu ne-a vorbit și despre planurile de viitor. „Un an nou vine întotdeauna cu noi dorințe, idei și planuri, important este de a ține cont de factori care impactează. Îmi doresc un AIR mai puternic, mai mare, mai vizibil și evident mai eficient. Îmi doresc să devenim un reper de bune practici. Să reușim deschiderea sucursalei din Romania care să vină în sprijinul celor ce cochetează cu intenția de a investi în Republica Moldova”.

AIR a pornit la acest drum cu 12 membri și, după doi ani de activitate, asociația are 31 de membri. A fost nevoie de colaborare în primul rând cu reprezentanții României, prezenți în R. Moldova, pentru ca acest proiect să se materializeze.

Mulțumiri

Prin intermediul ”Ordinea Zilei”, președintele executiv Dan Nuțiu transmite multumiri tuturor celor care au susținut această idee încă de la început.  „Aș dori să multumesc colegilor si prietenilor mei din AIR. Suntem o familie frumoasă și asta datorită lor. Mulțumiri Excelenței Sale Domnul Daniel Ioniță, Ambasador al României în Republica Moldova, Excelenței Sale domnul Adrian Berezintu, Ministru Consilier în cadrul Biroului pentru Promovare și Cooperare Economică. Aportul domniilor lor în viața AIR a fost extraordinar și din acest considerent noi îi și simțim ca parte a familiei AIR. Mulțumiri tuturor celor cu care am interacționat, aprecierile m-au făcut să înțeleg că sunt pe drumul corect, iar criticile m-au ajutat să devin mai bun. Și nu în ultimul rând aș dori să mulțumesc soției mele și copiilor mei că au fost și sunt alături de mine în permanență, prin înțelegere, încurajare și susținere”.

Istoric

Asociația Investitorilor din România, înființată la 24 ianuarie 2018, își propune încă din momentul constituirii să contribuie la dezvoltarea afacerilor proprii în Republica Moldova, prin întrajutorarea reciprocă a membrilor Asociației, precum și prin atragerea a noi investitori din România în Republica Moldova. Totodată, Asociația, are ca scop susținerea și promovarea companiilor din Republica Moldova care doresc să își extindă activitatea în România.

Asociația Investitorilor din România dorește să participe activ la toate inițiativele de dezvoltare ale mediului invesțitional și de afaceri din Republica Moldova, punând în practică toată experiența și compețentele membrilor săi care acționează, ca și companii de succes, atât în România, cât și la nivel european.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Facebook/AIR
spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.