Johan Meyer: „Bucureștiul are o economie robustă, iar PIB-ul său pe cap de locuitor este comparabil cu cel al altor capitale europene”

Date:

Share post:

Cu o comunitate de expați mică, dar vibrantă, Bucureștiul reușește să-i cucerească pe străinii care prin natura profesiei ajung să trăiască în Capitala României. Caracteristica principală a celui mai important oraș din țară este diversitatea. Iar această diversitate face mult mai simplă adaptarea la societatea locală a celui care vine pentru prima dată în București.

Johan Meyer a venit prima dată în România în urmă cu zece ani.

Prin ochii străinilor orașul se vede parcă altfel, Bucureștiul fiind redat în culori speciale pe care locuitorii n-au timp sau interes să le descopere. Stând de vorbă cu expații care au ceva experiență în a trăi în Capitala României, ajungi să conștientizezi realități pe care în mod obișnuit le treci cu vederea.

Și astfel îți dai seama că orașul pe care de multe ori îl critici este de fapt un loc încărcat de istorie, un loc în care vechiul și noul se îmbină perfect. Purtând „ochelarii” străinilor care trăiesc aici, descoperi o capitală europeană deschisă, o capitală în care oricine se poate adapta.

„Cu siguranță, Bucureștiul este un oraș prietenos cu străinii”

Johan Meyer a venit pentru prima dată în România acum zece ani, iar din 2016 s-a mutat la noi în țară. Prin urmare are în minte o imagine clară despre cât de mult s-a schimbat Bucureștiul în tot acest timp. În calitate de CEO al unui fond de investiții, el a avut ocazia să descopere foarte bine și realitățile economice de la noi din țară. Tot ceea ce a văzut până acum îl face să afirme cu tărie că Bucureștiul este un oraș prietenos cu străinii.

Orașul oferă facilități importante rezidenților.

Chiar dacă expații formează o comunitate restrânsă, grupul acestora este foarte activ în societatea locală, implicându-se în multe proiecte. „Orașul are o comunitate de expați relativ mică, dar vibrantă, cu oameni care provin din diverse medii și care sunt implicați aici într-o arie largă de activități economice, de la petrol și gaze, la industria farmaceutică și IT. Această diversitate face mutatul în România mai ușor pentru oricine, deoarece simți că îți poți găsi locul. Bucureștiul este atractiv prin prisma facilităților pe care le oferă nu doar expaților, ci populației, în general. De exemplu, considerente cheie atunci când te muți aici sunt accesul la asistență medicală și educație pentru copiii tăi, ambele dezvoltându-se foarte mult în ultimii ani”, punctează Johan Meyer. 

Un oraș cu o economie robustă și o personalitate distinctă

 Capitala României are foarte multe atu-uri economice, cel mai important dintre ele fiind acela că deține o economie robustă, iar PIB-ul său pe cap de locuitor este comparabil cu cel al altor metropole europene. „Acest lucru se reflectă în creșterea sectorului construcțiilor, atât pe segmentul comercial, cât și pe cel rezidențial, care a sporit investițiile în alte infrastructuri, precum asistența medicală și educație. Prin acest proces, au fost create oportunități de angajare semnificative. Infrastructura de telecomunicații și IT este printre cele mai bune din lume, România poziționându-se deseori în topul țărilor la nivel mondial în ceea ce privește viteza de acces la internet. Prin urmare, este clar de ce unele dintre marile companii IT la nivel global au operațiuni importante cu sediul în București și în alte zone din România”, explică Johan Meyer. 

Accesul la educație și la asistență medicală reprezintă atu-uri importante.

În același timp, Bucureștiul este un oraș frumos și prietenos, care are multe lucruri demne de apreciat, de la parcuri și până la monumente arhitecturale unice. „Precum alte orașe europene mari, are o personalitate distinctă. Ca expat, apreciez în mod deosebit și faptul că este bine conectat cu restul țării, astfel că este ușor să călătorești din București către alte orașe din România. Cu toate acestea, este clar că există un deficit major de investiții în infrastructura rutieră națională, care, dacă ar fi redresat urgent, ar putea debloca o creștere economică accentuată, printr-un transport mult mai eficient. Și Bucureștiul se confruntă cu mari provocări în ceea ce privește congestionarea traficului, ceea ce duce la poluare ecologică și fonică și reprezintă un factor major de stres pentru rezidenți. Din păcate, Bucureștiul este inclus în mod constant în topul orașelor în care congestionarea traficului este o problemă serioasă. Sistemul subteran accesibil reduce o parte din traficul rutier de la suprafață, dar dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare a orașului rămâne în continuare o cerință esențială pentru ca Bucureștiul să fie la același nivel cu alte capitale”, nuanțează Johan Meyer.

Proximitatea Aeroportului Internațional Henri Coandă București față de capitală reprezintă un avantaj major pentru oraș. De altfel, numărul tot mai mare de turiști străini este o dovadă a faptului că orașul are multe de oferit, dar și un semn clar că aeroportul are nevoie de o capacitate mai mare și că orice întârziere a proiectului de extindere înseamnă mai multă aglomerație, care afectează atât eficiența operațiunilor, cât și experiența călătorilor. „Includerea României în grupul țărilor Schengen va fi un beneficiu major pentru călători și ar trebui să constituie o prioritate pentru guvern”, subliniază Johan Meyer.

Schimbarea peisajului urban

Capitala României s-a schimbat foarte mult în ultima perioadă. Johan Meyer indică în acest sens faptul că, astăzi, este mult mai ușor să te deplasezi în condițiile în care locuitorii dispun de acces la transport public de încredere, dar și la un la un număr mare de operatori privați cu activitate în acest sector. În plus, drumurile sunt pline de semne de marcaj după care te poți orienta. 

„În același timp, există o schimbare drastică la nivelul peisajului urban. Autoritățile au depus efort considerabil pentru modernizarea și restaurarea clădirilor vechi. În ultimii zece ani, au apărut multe clădiri noi de birouri în Pipera și întreaga zonă de nord a orașului. Poți să îți dai seama de faptul că a crescut populația capitalei uitându-te la cât de mult s-au dezvoltat cartierele rezidențiale, atât în ​​oraș, cât și în zonele sale învecinate. Același lucru este valabil și pentru Cluj sau Timișoara”, precizează expatul. 

Un oraș potrivit pentru timp prețios cu familia

 Johan Meyer și-a adus și familia în București, iar timpul liber pe care îl are preferă să-l petreacă alături de cei dragi. Din acest motiv unele dintre locurile din Capitala României care îi plac foarte mult sunt parcurile. „Herăstrău este unul dintre preferatele mele pe tot parcursul anului, întrucât este foarte potrivit pentru familii, având multe locuri de joacă, dar și facilități pentru mersul cu bicicleta, alergat sau pur și simplu pentru o plimbare lungă. În timpul iernii, se transformă într-un tărâm de basm acoperit cu zăpadă, excelent pentru a construi oameni de zăpadă sau pentru a te juca cu sania”, povestește CEO-ul străin.

Parcul Herăstrău este locul perfect pentru familii.

De asemenea, când are posibilitatea, îi place să meargă împreună cu familia în câte un restaurant nou, orașul având o selecție excelentă de bucătării locale și internaționale. „Una peste alta, există un loc pentru fiecare în București. Indiferent dacă ești un cititor avid, un iubitor de cafea sau pur și simplu îți place divertismentul, în tot orașul și pe tot parcursul anului au loc evenimente speciale care te-ar putea interesa. Momentul în care merg la tot felul de târguri este cel în care îmi amintesc de viața culturală vibrantă a orașului, care încurajează micii antreprenori. Îmi place să îmi petrec timpul liber cu familia, așa că marile centre comerciale cu diversele lor facilități de divertisment oferă o distracție minunată. Dar, desigur, parcurile superbe, grădina zoologică și o serie de muzee, precum Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa sau Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, se află constant în topul preferințelor pentru întreaga familie. În lunile de vară, joc cricket pentru un club, pe terenul din Moara Vlăsiei, la mai puțin de 30 km. de București. Clubul are o componență foarte diversă și reprezintă un motiv bun să ies, să practic un pic de sport și să socializez atât cu localnici, cât și cu alți expați”, arată Johan Meyer. 

Modul în care vorbește despre orașul care l-a adoptat indică foarte clar faptul că îi place locul în care trăiește acum. Jobul pe care îl are a reprezentat pretextul care l-a determinat să se mute în Capitala României, dar între timp s-a integrat perfect în peisajul cotidian și pune umărul la dezvoltarea comunității locale.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.