Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” este una dintre unitățile medicale din Capitală în care se operează cu aparatură performantă. Unitatea este cunoscută atât în țară, cât și în străinătate datorită faptului că aplică o metodă nouă de tratament pentru eliminarea „pietrelor la rinichi”. Utilizarea aparatului de litotripsie, cu care este dotat spitalul, face posibilă realizarea unor proceduri nedureroase în care pacienții nu au nevoie de anestezie.
Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” are o istorie îndelungată, având în vedere că anul său de naștere este 1942. Iar pe parcursul acestei istorii a marcat foarte multe succese în medicina din România.
Trebuie menționat, încă din start, că unitatea sanitară, care astăzi se numește Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”, s-a numit inițial „Sf. Iosif”, iar după 1948- Panduri. Numele de acum l-a primit în 1991, la 14 ani de la moartea profesorul Theodor Burghele, cel care este părintele acestei unități medicale de elită.
Spitalul a fost construit de Congregaţia de călugăriţe catolice din Germania
Înființarea spitalului a fost hotărâtă în 1939, dar abia în 1948 și-a început și activitatea efectivă.
Am spus că anul de naștere al spitalului este 1942, deoarece atunci a fost construită clădirea de către Congregaţia de călugăriţe catolice din Germania, care a înființat aici Spitalul „Sf. Iosif”.
În 1944, erau deja finalizate interioarele spitalului, dar între timp i se schimbare destinația fiind transformat în depozit pentru armata germană.
În momentul în care se semnează armistițiul din august 1944 privind bunurile Germaniei și Italiei s-a dorit ca URSS să preia acest imobil. Se fac însă eforturi uriașe din partea Arhiepiscopiei Romano – Catolice și se reușește ca imobilul să fie transferat, pentru o perioadă de nouă ani, Congregaţiei Surorilor Oblate.
În urma acestei întâmplări fericite, profesorul Theodor Burghele reușește să-și pună în aplicare planul de a dezvolta o nouă clinică în care să fie tratate, în special, bolile urologice. Astfel, Spitalul Sf. Iosif se dezvoltă etapă cu etapă, fiind înființate pe rând mai multe secții, printre care chirurgie generală şi urologie, laborator de radiologie, camera de endoscopie, cameră de gardă, laboratoare de hematologie, biochimie şi microbiologie.
Spitalul a scris istorie în medicina românească datorită faptului că în cadrul ei s-au format unii dintre cei mai mari specialiști de la noi. Unitatea medicală merită amintită și pentru că aici s-au făcut pregătirile în vederea realizării primului transplant renal din România. Operația a fost efectuată în anul 1980, la Spitalul Clinic Fundeni, de către profesorul Eugen Proca, format tot în spitalul cunoscut la acea vreme drept Panduri.
De altfel, spațiul care se pregătise la Panduri pentru realizarea de transplant renal a fost valorificat într-un alt mod. Astfel, a fost readaptat pentru activitatea de endourologie, pe care profesorul Valentin Neagu o începuse deja în anul 1974. Tot aici s-au dezvoltat și secții de chirurgie experimentală, de dializă și medicină nucleară.
Aparatul care sparge „pietrele la rinichi”
În anul 2018, unitatea sanitară a fost dotată cu un aparat care permite o nouă metodă de tratament în cazul „pietrelor la rinichi”. Este vorba despre un aparat de litotripsie, care permite un tratament modern, minim invaziv, al litiazei urinare. Practic, cu ajutorul acestui aparat extrem de complex, pacienții scapă de pietrele la rinichi fără intervenție chirurgicală și pleacă acasă în aceeași zi.
Printre primii pacienți care au suferit o astfel de intervenție se află Adriana Hoancă. După tratament, ea a povestit că procedura a durat mai puțin de o jumătate de oră. „Sincer, mă așteptam să fie mult mai dureros și neplăcut. Sunt, însă, niște dureri la limita suportabilului. Am plecat acasă imediat după intervenție. Încurajez pe oricine se află în această situație”,declara, în august 2018, Adriana Hoancă.
La ora actuală, unitatea medicală trece printr-o amplă modernizare, municipalitatea făcând investiții masive în dezvoltarea acestui spital.