Ion D. Berindey ne dezvăluie bogăția din Bucureștiul aristocrat

Date:

Share post:

Ion D. Berindey ne va conduce astăzi prin Bucureștiul aristocrat, orașul familiilor boierești și al marilor personalități care și-au pus amprenta pe dezvoltarea Capitalei României. De numele lui se leagă transformarea țării noastre, activitatea celebrului arhitect se vede astăzi în imaginea de poveste a Bucureștiului, dar și în imaginea altor mari orașe din țară.

Trei clădiri reprezentative pentru București

Ne vom începe călătoria din locul în care s-a auzit pentru mult timp vioara maestrului George Enescu. Palatul Cantacuzino, imobilul spectaculos de pe Calea Victoriei care găzduiește astăzi Muzeul Național „George Enescu”, poartă semnătura arhitectului Berindei.

Construcția a fost realizată între anii 1901-1903, la cererea „Nababului”, așa cum era cunoscut în epocă Gheorghe Grigore Cantacuzino. Ei și-a dorit să ridice cea mai frumoasă casă din București și, după cum arată imobilul, se pare că planurile i-au reușit. Palatul atrage atenția prin eleganța sa deosebită, prin fațada bogată în decorațiuni din piatră, prin intrarea spectaculoasă străjuită de lei și prin interiorul în care domină atmosfera Belle-Epoque.

Mergând pe urmele lui Berindey ne vom îndrepta către Casa Oamenilor de Știință, pe care o găsim în Piaţa Lahovary nr. 9. Aici a fost, de fapt, locuința industriașului George G. Assan. Pentru el a proiectat arhitectul, în 1904, această vilă luxoasă. Putem spune că Assan nu a vrut ca doar „Nababul” să se laude cu locuința sa, așa că și-a comandat și el una de măsura puterii sale financiare. Casa, construită în stil eclectic, amintește foarte mult de școala franceză de arhitectură pe care Berindey a iubit-o foarte mult.

Casa amiralului Vasile Urseanu amintește de pasiunea acestuia pentru astronomie.

Numele lui Berindey se leagă de o altă clădire simbol din București: Casa amiralului Vasile Urseanu, Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21, astăzi Observatorul Astronomic şi Muzeul Ştiinţelor Experimentale. Inedita construcție a fost realizată între anii 1908-1910, iar prin forma sa amintește de pasiunea pe care Vasile Urseanu a avut-o pentru astronomie.

Imaginile sunt cele care „vorbesc” cel  mai bine despre munca arhitectului Ion D. Berindey.

Vila Leonida, din Bulevardul Dacia 81, a fost realizată în 1922, după proiectul celebrului architect.
Vila Maria Ioanidi, din Bulevardul Dacia 79, a fost ridicată în 1911. Turnul cu balcon al casei oferă o imagine romantică imobilului.
Imobilele din Strada Polonă 2 și 4, ridicate între anii 1912-1913, fac parte din rotizarea Ioanid. La numărul 2 a locuit inginerul Nicolae Poenaru-Iatan, iar la numărul 4 politicianul Emis Costinescu.
Vila Hugo Staadeker, din Dumbrava Roșie numărul 4, este o construcție de influență renascentistă, un lucru neobișnuit în opera lui Berindey.
Casa Ion și Irina Procopiu, din Dumbrava Roșie numărul 5, a fost ridicată în 1911.
Casa Ana și Alexandru Tărtășescu, din Dumbrava Roșie numărul 9, a fost construită între 1911-1914.O vilă cu influențe neoclasice și baroce.

Cine a fost Ion D. Berindey?

Arhitectul Ion D. Berindey este fiul unei alte personalități de la noi, Dumitru Berindei, cel care între anii 1870-1871 a fost ministrul lucrărilor publice în Cabinetul Ion Ghica.

Tânărul Ion și-a început specializarea la București, unde a frecventat pentru scurt timp cursurile Școlii de poduri și șosele. În anul 1887 pleacă la Paris, acolo unde sub îndrumarea arhitectului Duray se pregătește pentru admiterea la Școala Națională Superioară de Arte Frumoase, Secția de Arhitectură. Frecventează cursurile acestei instituții începând cu anul 1889. Printre profesorii care îl formează îi amintim pe Charles Girault, Honoré Daumet, Pierre Esquié. În anul 1897, guvernul francez îi oferă diploma de architect. În același an decide să se întoarcă în țară pentru a pune în practică tot ce a învățat.

Ocupă, pe rând, mai multe funcții importante, dar mare parte din timp și-o dedică marii sale pasiuni, aceea de a proiecta construcții ce ne-au rămas moștenire și pe care astăzi le regăsim în patrimoniul național.

Berindey nu a lucrat doar în București. El a proiectat clădiri importante și în alte orașe ale țării. Una dintre ele este Palatul Culturii din Iași.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Gheorghe Corina
spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.