Descoperă farmecul stilului Art Deco din București

Date:

Share post:

Patrimoniul arhitectural al Bucureștiului pune la dispoziția turistului o imensitate de oportunități pentru a-și satisface setea de frumos. Astăzi vom vorbi despre stilul Art Deco, un stil care și-a pus puternic amprenta asupra orașului.

Mișcarea Art Deco și-a făcut debutul, la nivel mondial, la începutul secolului al XX-lea, influențând semnificativ artele vizuale, moda, sculptura, arhitectura. Pentru turistul dornic să descopere acest stil, care a dominat lumea mai bine de un sfert de secol, cele mai bune exemple vin din arhitectură. O simplă plimbare prin Capitală îți dă ocazia să vezi multe bijuterii ale stilului Art Deco. Vă prezentăm și noi câteva dintre ele.

Modelul „zgârie norilor” americani

Două dintre clădirile simbol ale Bucureștiului.

Printre clădirile reprezentative pentru acest stil se remarcă Palatul Telefoanelor, un imobil pe care nu ai cum să-l ratezi dacă te plimbi pe Calea Victoriei.

Construcția a fost realizată în intervalul 1929-1934 și respectă „moda” vremurilor în care zgârie norii americani deveniseră adevărate simboluri în arhitectură. Pentru foarte mult timp, această clădire a fost cea mai înaltă din București. De altfel, este prima construcție înaltă din România ridicată pe un schelet metalic.

Lipită de acest imobil se află o altă clădire în stil Art Deco. Este vorba despre Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, cunoscut în perioada interbelică sub numele de Teatrul „Cărăbuș”.

Și tot pe Calea Victoriei avem ocazia să admirăm o construcție impunătoare, realizată în anii `30, construcție în care a funcționat Poliția Română, dar care la ora actuală se află într-o amplă renovare.

De asemenea, pe Bulevardul Magheru există un celebru hotel construit în perioada interbelică, deținut până în 1948 de către politicianul Constantin Angelescu. În anii săi de glorie, a fost unul dintre cele mai căutate locuri din Micul Paris, fiind vestit peste tot pentru serviciile de calitate pe care le oferea.

Palatul Ministerului Justiției a fost ridicat cu banii medicilor veterinari

Foarte aproape de Parcul Cișmigiu, pe Bulevardul Elisabeta, se află palatul pe care l-a finanțat Asociația Generală a Medicilor Veterinari din România. Timp de zece ani, membrii organizației și-au donat 5% din salariu în vederea realizării acestei monumentale construcții.

Clădirea cu subsol, parter, șase etaje și mansardă a fost inaugurată de Regele Carol al II- lea al României în anul 1933. La vremea respectivă, a primit numele de Palatul Asociației Medicilor Veterinari.

Întreaga construcție a costat 46,9 milioane lei. Din această sumă, medicii veterinari au contribuit cu 21,9 milioane lei, restul banilor reprezentând un împrumut făcut la Casa de Depuneri și Consemnațiuni. Pentru a achita creditul, Asociația Generală a Medicilor Veterinari din România a decis să închirieze clădirea Ministerului de Justiție. Și așa s-a ajuns ca imobilul să fie cunoscut drept Palatul Ministerului de Justiție.

Celebrul Palat al Ministerului Justiției, în care astăzi funcționează Institutul Național al Magistraturii, este una dintre cele mai frumoase opere arhitectonice realizate de Constantin Iotzu.

Bucureștiul interbelic este bogat în clădiri în stil Art Deco.

Stilul Art Deco este puternic imprimat în această clădire, atât în partea de arhitectură, cât și în designul clădirii. De exemplu, ușile prin care se intră în palat au fost desenate de cunoscutul artist Iosif Fekete. Sculptorul român de origine maghiară a respectat în opera sa spiritul inițiat de Expoziţia Internaţională de Arte Decorative de la Paris din anul 1925 (n.r. Art Deco reprezintă, de fapt, o abreviere a expresiei în limba franceză Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, nume sub care s-a prezentat, în plan internațional, evenimentul din Capitala Franței).

O altă clădire simbol pentru acest stil este cea în care funcționează Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.

Palatul Facultății de Drept a fost ridicat, între 1934-1936, la inițiativa Regelui Carol al II-lea și a fost realizat de către arhitectul Petre Antonescu. Cei care trec astăzi prin fața Facultății de Drept au ocazia să admire pe fațada clădirii mai multe reliefuri realizate de sculptorul Mac Constantinescu.

Exemple de clădiri în stil Art Deco sunt multe în București, dar noi ne-am oprit doar la câteva dintre ele. Vă invităm și pe dumneavoastră să le descoperiți și să lărgiți lista prezentată în acest material.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Nou: UAIC a câștigat proiectul…

Nou: UAIC a câștigat proiectul... Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a câștigat proiectul „Corpul R

Săptămâna aceasta: Cheia pentru miracole împlinite este

Săptămâna aceasta: Cheia pentru miracole împlinite este... Pentru a afla care este aceasta, cititm textul care urmează. Da, adevărat, cheia este la tine.

Invitație: Concert „Colinde la lumina lumânării” Salvați Copiii Iași

Invitație: Concert „Colinde la lumina lumânării” Salvați Copiii Iași. Luna decembrie este cunăscută ca fiind și luna cadourilor. Exact din acest motiv nobil, suntem și noi invitați să sprijinim concertul caritabil „Colinde la lumina lumânării”. 

”Pastila” Zilei: Calea spre fericire este presărată cu miracole

”Pastila” Zilei: Calea spre fericire este presărată cu miracole. Calea spre fericire este presărată cu iubire. Iar aceasta este de mai multe feluri...