„O bibliotecă este un ținut vrăjit, un palat cu desfătări, un adăpost în care te poți adăposti împotriva furtunilor. Bogații și săracii pot deopotrivă să se folosească de aceasta”, spunea, acum mai bine de un secol, sir John Lubbock, primul baron Avebury. Este una dintre cele mai frumoase caracterizări pe care cineva a făcut-o bibliotecii, acel tărâm magic în care, așa cum afirma Nicolae Dabija, „lumea este pusă pe raft”.
Vom pătrunde și noi în acest paradis, iar astăzi vom face un tur al bibliotecilor de cartier din Sectorul 1 al Capitalei.
Acum câteva luni am vorbit despre Biblioteca „Mihail Sadoveanu”, cea care are rol și de sediu central al Bibliotecii Metropolitane București. Alături de această instituție cu o poveste impresionantă, mai funcționează în Sectorul 1 alte șase biblioteci de cartier, care abia așteaptă să fie descoperite.
Biblioteca „Dimitrie Bolintineanu”
Pe Bulevardul Bucureștii Noi, la numărul 105, funcționează Biblioteca „Dimitrie Bolintineanu”.
Instituția beneficiază de un spațiu generos de 292 metri pătrați, care îi permite să pună la dispoziția cititorilor o sală de împrumut cu acces liber la raft pentru adulți, o sală de împrumut cu acces liber la raft pentru copii (Ludoteca), o sală de lectură multifuncțională cu o capacitate de 40 locuri, dotată cu aparatură necesară derulării programelor culturale, o sală de presă, cinci calculatoare pentru public, imprimantă multifuncțională, scanner, videoproiector etc.
Biblioteca „Dimitrie Bolintineanu” are în colecția sa peste 34.000 de documente: cărți, albume, enciclopedii, dicționare etc. De asemenea, dispune de o gamă diversă de jocuri.
Biblioteca „Cezar Petrescu”
În același sector al Bucureștiului, pe Calea Griviței, la numărul 192, funcționează Biblioteca „Cezar Petrescu”.
Spațiul acestei biblioteci este mai puțin generos, dar instituția pune la dispoziția cititorilor săi o colecție formată din peste 12.000 de documente, pe care oricine le poate consulta la sala de lectură sau le poate împrumuta.
Biblioteca „Marin Preda”
Biblioteca „Marin Preda” are sediul pe Strada Știrbei Vodă, la numărul 168. Filiala are o suprafață de 155 metri pătrați și este dotată cu o sală de împrumut cu acces liber la raft pentru adulți, o sală de împrumut cu acces liber la raft pentru copii (Ludoteca), o sală de lectură multifuncțională cu o capacitate de 12 locuri, dotată cu aparatură necesară derulării programelor culturale. De asemenea, dispune de sală de presă, cinci calculatoare pentru public și imprimantă multifuncțională, scanner, videoproiector.
Colecția acestei instituții este format din peste 30.000 de documente de bibliotecă, din toate domeniile cunoașterii (cărți, dicționare, albume, enciclopedii, CD-uri, DVD-uri etc).
Biblioteca „Ioan Slavici”
Foarte aproape de Piața Aviatorilor, pe Strada Radu Beller, la numărul 26, găsim Biblioteca „Ioan Slavici”.
În spațiul de doar 100 de metri pătrați, regăsim o sală de lectură cu acces liber la raft, trei calculatoare pentru public și o colecție formată din peste 22.000 de documente de bibliotecă.
În cazul acestei instituții, este impresionantă colecția de cărți în limbile engleză, franceză și de cărți pentru învățarea limbilor străine pentru părinți, copii și adolescenți (engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană, chineză).
Biblioteca „Petre Ispirescu”
Și Biblioteca „Petre Ispirescu” așteaptă să fie descoperită de iubitorii de carte. Filiala este situată pe Strada Făurei 1, la parterul unui bloc și are o suprafață de doar 73 de metri pătrați.
În acest spațiu intim, cititorii au acces la o sală de împrumut cu acces liber la raft, la o sală de lectură multifuncțională cu o capacitate de 6 locuri, dotată cu aparatură necesară derulării programelor culturale, educaționale și de socializare, la două calculatoare. De asemenea, au posibilitatea de a consulta o colecție formată din peste 12.000 de documente de bibliotecă.
În Sectorul 1 funcționează și Biblioteca „Ion Creangă”, filială despre care am scris deja pe larg într-un alt articol.
Bibliotecile de cartier fac parte din peisajul cotidian al Bucureștiului, fiind instituții care reușesc, prin serviciile gratuite pe care le pun la dispoziția celor care le accesează, să învioreze viața socială din Capitală.