Anđela Petković: Românii trebuie să descopere ceea ce ascunde țara lor și să o promoveze în fața străinilor

Date:

Share post:

Străinii nu contenesc să ne ofere lecții despre România. Anđela Petković este studentă la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București. Tânăra face masterul, ca bursier al statului român. Nu este la prima întâlnire  cu țara noastră, în timpul cursurilor de licență fiind inclusă în programul Erasmus+, care i-a permis, pentru o perioadă de timp, să studieze la Alba Iulia, în cadrul Facultății de Litere.

Anđela este unul dintre mulții străini, pe care am avut oportunitatea să-i întâlnesc, și care mi-au mărturisit, fără nicio ezitare, că și-a propus să se stabilească în România. Atunci când ai ocazia să descoperi astfel de oameni, conștientizezi, încă o dată, că țara în care te-ai născut este altfel decât le place multor cârcotași să o prezinte. Este un loc plin de oportunități, de povești minunate, un loc în care trăiesc oameni speciali, deschiși, prietenoși, dornici să evolueze.

Dragostea a adus-o la București

Studenta din Muntenegru descoperă zi de zi farmecul Capitalei României.

Tânăra născută în Podgorița, capitala Muntenegrului, este absolventă a Facultății de Filologie din cadrul Universității din Muntenegru.

Întâlnirea ei cu România a intervenit datorită mobilității Erasmus+, care i-a permis să aplice pentru programe de studiu în străinătate. Astfel, a ajuns ca, pentru un semestru, să învețe la Facultatea de Litere din orașul Alba Iulia și pentru alte două semestre să studieze în Turcia.

Experiența din România i-a plăcut foarte mult, așa că a decis ca studiile de master să și le facă la noi în țară. A avut și un motiv personal extrem de important. În timp ce era la Alba Iulia și-a cunoscut dragostea, așa că dorința de a se întoarce la noi în țară și de a-și împărți viața cu omul iubit a fost una firească.

Alba Iulia, un oraș mic, dar primitor și foarte important din punct de vedere istoric, mi-a schimbat viața. Acolo, la Facultatea de Litere, am petrecut un semestru și am găsit prieteni pentru întreaga viață, dar și iubirea. De aceea am revenit în România. În timp ce studiam în Alba Iulia, m-am îndrăgostit. Și nu doar de frumusețea acestor locuri, ci și de un băiat cu care am păstrat legătura la distanță. După licență am decis să mă mut în țara voastră. De data aceasta am ales Cluj-Napoca, unde am început studiile de master, la Universitatea Babeș Bolyai. Am primit o bursă de studiu de la statul român și a trebuit să fac mai întâi anul pregătitor. Așadar, anul trecut am studiat intensiv limba română. Între timp, m-am decis să schimb domeniul și am optat pentru un master în studii politice. Împreună cu prietenul meu am hotărât să ne mutăm la București, orașul în care se dă ora exactă pentru România. Am făcut această schimbare la începutul anului academic. Nu avea rost să stau la Cluj-Napoca, în condițiile în care instituțiile naționale și internaționale majore își au sediul în București”, povestește Anđela.

Iubește parcurile din București

Îmi mărturisește că, la prima vedere, nu a fost prea încântată de Capitala României. „Eu mă obișnuisem cu Transilvania, cu peisajele rustice, cu castelele medievale…Totuși, cu timpul, mi-am dat seama că orașul are un farmec special. Am descoperit foarte multe parcuri vaste și frumoase în București, locuri în care îmi place să-mi petrec fiecare sfârșit de săptămână. În plus, am descoperit oamenii locului, care la început mi s-au părut reci, dar aveam să constat că nu este așa. Mai mult, orașul mi-a oferit și multe oportunități. De exemplu, am avut ocazia să fac un stagiu de pregătire la Ambasada Muntenegru în București. Mă pregătesc deja de trei luni acolo și mă simt ca un mediator între țara mea de origine și cea de adopție”, mai spune tânăra.

Îi place Bucureștiul pentru că oferă multe oportunități de dezvoltare pentru tineri.

Fiind o mare iubitoare de natură, Anđela a găsit în București foarte multe locuri care îi satisfac pasiunea aceasta. Îi plac toate parcurile din oraș, dar preferă Parcul Carol I, Parcul Alexandru Ioan Cuza (n.r. Parcul IOR), Parcul Tineretului și Parcul Regele Mihai I al României (n. r. Parcul Herăstrău).

Îmi place să mă plimb prin parcuri, dar și să mă dau cu rolele pe lângă lacurile din aceste parcuri, să profit de timpul frumos și de aerul curat. Îmi place mult și Bulevardul Unirii, care îmi amintește de perioada grea a comunismului. În același timp, acest loc reprezintă pentru mine ceva grandios, maiestuos, un simbol al puterii. Ador să mă plimb prin „orașul vechi”, care reflectă influențele altor țări și altor culturi. Aici, o plimbare pe o anumită străduță mă trimite cu gândul la Paris, pe o altă stradă mă simt ca undeva prin Austria, iar pe alta pot descoperi amprenta slavă. Ceea ce îmi place la București este atmosferă cosmopolită, coexistența mai multor culturi și națiuni. Îmi place faptul că aici nu ai timp să te plictisești, orașul e plin de oportunități, mișcări, activități”, subliniază studenta din Muntenegru.

Venind în Capitala României, tânăra a fost încântată să constate că, deși în București „se trăiește repede”, se muncește mult, oamenii găsesc timp și pentru viața socială. „Locuitorilor altor orașe mari le lipsește această capacitate. Presupun că totul pleacă de la spiritul balcanic. Așa este și în toate țările din fosta Iugoslavie, lucrăm mult, dar știm și cum să ne relaxăm”, punctează Anđela.

Orașul care a adoptat-o atât de ușor este unul extrem de prietenos cu străinii. Pentru tânăra venită din Muntenegru, Bucureștiul este un amestec de personalități diferite, în care toți oamenii trăiesc în armonie. „Poate că totul se datorează faptului că Bucureștiul a fost supus unor influențe diferite pe parcursul istoriei sale. Pentru mine, Capitala României este un loc în care îmi doresc să mă stabilesc. Este un oraș plin de oportunități atât pentru bucureșteni, cât și pentru străini. Aici ai libertatea de a te exprima și de a crea. O piață încă tânără și plină de potențial reprezintă o mare șansă de a te dezvolta. Dacă, după ce îmi finalizez studiile, reușesc să intru în diplomație, îmi doresc să rămân definitiv în România. Astfel, voi avea ocazia să contribui la dezvoltarea societății care m-a adoptat. Mai mult, voi avea oportunitatea de a pune bazele unor legături strânse cu alte țări care au lucruri în comun cu România. Mă refer la țările balcanice,” menționează tânăra studentă.

În ceea ce privește învățământul din România, tânăra a fost uimită să constate că profesorii au o abordare mult mai prietenoasă față de studenți, comparativ cu ceea ce se întâmplă în Muntenegru. De fapt, atitudinea dascălilor români a cântărit foarte mult atunci când Anđela a luat hotărârea de a face masterul la o instituție universitară de la noi din țară. În schimb, spune că învățământul românesc se bazează prea mult pe teorie și prea puțin pe practică.

Un sfat important pentru români

Anđela Petković îi îndeamnă pe români să-și descopere țara.

Anđela Petković are un sfat important pentru români. Ea îi îndeamnă să facă eforturi pentru dezvoltarea și promovarea turismului. „România este o țară nedescoperită, ignorată în mod nejustificat și catalogată în mod nedrept din cauza unor povești false. România nu merită să i se întâmple așa ceva. Chiar dacă mulți mă vor acuza, trebuie să spun că mare parte din vină pentru tot ce se întâmplă o au românii. Străinii nu pot aprecia o țară pe care românii o prezintă mereu doar într-un mod negativ. Românii pur și simplu nu știu ce comori ascunde țara lor sau dacă știu nu sunt capabili să profite de toate oportunitățile care le-au fost oferite. Recent, am citit o lucrare a unui călător străin, Stanislas Bellanger, care prezintă bogăția naturală a Principatelor, în anii 1830, resursele nefolosite, neglijate, cedate altora. Autorului îi pare rău că potențialul țării este neexploatat și asta exprimă după cum urmează : ,,…nu există o țară mai bine așezată ca principatele, înzestrate din abundență cu toate elementele necesare pentru dezvoltarea comerțului, prosperitatea industriei ; și nicio țară, în ciuda acestora toate,  care a căzut în apatia cea mai profundă’’. De aceea, cred că românii sunt cei care ar trebui, în primul rând, să conștientizeze potențialul uriaș de care țara lor dispune, iar atunci vor putea să facă o promovare corectă a imaginii României pe plan internațional”, nuanțează tânăra din Muntenegru.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

”Pastila” Zilei: Calea spre fericire este presărată cu miracole

”Pastila” Zilei: Calea spre fericire este presărată cu miracole. Calea spre fericire este presărată cu iubire. Iar aceasta este de mai multe feluri...

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.