Biblioteci de cartier

Date:

Share post:

Nerva Hodoș, unul dintre cei mai buni bibliografi din România, considera că „nu există om cult, în adevăratul sens al cuvântului, care să nu-și dea seama de însemnătatea pe care o au bibliotecile publice, nu numai pentru progresul științific în genere, ci și pentru educațiunea morală și intelectuală a unui popor. Și prin biblioteci publice nu trebuie a se înțelege numai bibliotecile savante, adică acele care sunt alipite pe lângă universități sau pe lângă societățile științifice, ci toate bibliotecile începând cu cele pomenite și până la modestele cabinete de lectură și depozite de cărți”.

Bibliotecile fac parte din patrimoniul unui oraș și contribuie activ la promovarea vieții culturale. Bibliotecile de cartier din București se înscriu în această direcție, iar prin evenimentele pe care le organizează și-au câștigat un loc aparte în inimile celor pasionați de carte.

Ne-au mai rămas de explorat bibliotecile dintr-un singur sector din București, iar astăzi vom descoperi ofertele pe care aceste instituții le pun la dispoziția celor care le trec pragul.

În Sectorul 5 din Capitală, funcționează cinci filiale ale Bibliotecii Metropolitane București.

Biblioteca „Ion Luca Caragiale”

Bibliotecile organizează foarte multe evenimente culturale.

Prima dintre ele este Biblioteca „Ion Luca Caragiale”, pe care o găsim pe Strada Gura Lotrului, numărul 9. Având un spațiu de 160 de metri pătrați, această unitate dispune de sală de împrumut cu acces liber la raft pentru adulți, de sală de lectură multifuncțională cu o capacitate de 24 locuri și de nouă calculatoare destinate publicului.

Biblioteca „Ion Luca Caragiale” deține o colecție formată din peste 17.000 de documente din foarte multe domenii.

Biblioteca „George Călinescu”

În Sectorul 5, funcționează și Biblioteca „George Călinescu”. Este cea mai mică instituție de acest tip din rețeaua Bibliotecii Metropolitane București, ocupând o suprafață de doar 40 de metri pătrați. Instituția funcționează la aceeași adresă cu Biblioteca „Ion Luca Caragiale”, dar are un alt statut. Unitatea include o sală de lectură multifuncțională cu acces liber la raft dotată cu aparatură necesară derulării programelor culturale, educaționale și de socializare pentru copii. De asemenea, are o colecție formată din peste 5.000 de documente de bibliotecă, inclusiv filme, muzică și jocuri pentru copii.

Biblioteca „Vasile Alecsandri”

Biblioteca „Vasile Alecsandri” se află pe Calea Ferentari, la numărul 72. Instituția include o ludotecă în care cei interesați pot găsi colecții de cărţi în limba română şi jocuri pentru copii, organizate pe diferite grupe de vârstă. De asemenea, are o sală multifuncțională de împrumut cu acces liber la raft pentru copii și părinți, dotată cu aparatura necesară derulării programelor culturale. Colecția acestei filiale este formată dintr-un fond bogat de documente, din foarte multe domenii.

Biblioteca „Gheorghe Șincai”

Pe Strada Prelungirea Ferentari, la numărul 5, se află Biblioteca „Gheorghe Șincai”. Într-un spațiu de 65 de metri pătrați, este organizată o sală de împrumut cu acces liber la raft, dotată cu aparatura necesară derulării programelor culturale, educaționale și de socializare.

De asemenea, publicul dispune de trei computere și de o colecție de peste 6.000 de cărți, dicționare, albume, enciclopedii, CD-uri, DVD-uri. Colecția include și un fond important de carte în limbile engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană, chineză.

Depozitul Colecții de Patrimoniu „Nicolaus Olahus”

În afara celor patru biblioteci prezentate mai sus, Sectorul 5 al Capitalei găzduiește și Depozitul Colecții de Patrimoniu „Nicolaus Olahus”. Instituția se află pe Strada Gura Lotrului, la numărul 9.

În acest depozit sunt incluse colecțiile speciale și de patrimoniu ale Bibliotecii Metropolitane București: colecții de manuscrise, cărţi vechi şi rare, stampe, gravuri şi desene, documente de arhivă, corespondenţă, fotografii, materiale cartografice, periodice româneşti vechi, tipărituri muzicale vechi, cărți poștale ilustrate.

Cei care doresc să consulte aceste documente o pot face doar la sala de lectură, pe baza unei cereri scrise transmise în prealabil.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.

Invitație: Simpozion – 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan

Invitație la Simpozionul: 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan, prin intermediul Infoanunț. Unde? Când?