Bucureștiul, văzut prin obiectivul unei artiste din Palestina

Date:

Share post:

Mariam Awad are doar 22 de ani și vine din Fâșia Gaza, Palestina. De mai bine de șase luni trăiește în Capitala României, fiind studentă în cadrul Universității din București. Se pregătește intens pentru a studia la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

Fotografia o ajută pe Mariam să prezinte viziunea ei despre viață.

Stând de vorbă cu Mariam descoperi o tânără cu o poveste fascinantă, un om curajos care nu a ezitat să-și părăsească locurile natale pentru a-și realiza visul de a arăta lumii că viața trebuie trăită frumos, fără războaie, fără discriminare, cu dragoste pentru tot ce ne înconjoară. Cea care o ajută să-și transmită mesajul este arta sa: Mariam este pasionată de fotografie, dar și de cinematografie și de teatru.

Inițial, tânăra din Palestina s-a pregătit în liceu pentru a aborda o facultate care să o ajute să activeze în domeniul mediului sau în cel medical. „Nu a fost să fie. Mi-am dorit să mă aflu printre absolvenții unei facultăți din Germania, dar nu s-a putut, așa că timp de un an am studiat designul interior la Al-Aqsa University”, povestește Mariam.

Nu a atras-o acest profil, așa că și-a schimbat domeniul de studiu și s-a înscris la secțiunea „Multimedia”, pe care a absolvit-o cu rezultate excelente.

Prin munca sa, promovează femeia

Tânăra din Palestina descoperă Bucureștiul prin intermediul expozițiilor de artă fotografică.

Așa s-a născut și dragostea ei pentru fotografie, pe care a completat-o cu cea pentru teatru și film.

De altfel, Mariam s-a pregătit, timp de un an, în cadrul Theatre Day Productions. Acolo a beneficiat de suportul unor profesioniști internaționali și locali, care au ajutat-o să capete curaj în abordarea unor teme speciale în cadrul filmelor pe care le realizează.

Primul său documentar spune povestea unei fete care este clovn în Gaza. Tema, abordarea curajoasă, dar și maniera în care este transmis mesajul i-au adus tinerei din Palestina recunoaștere locală și internațională și i-au deschis calea către noi oportunități.

Mariam nu ratează niciun eveniment care îi permite să afle mai multe despre arta românească.

De la această poveste s-a născut, între timp, un grupaj de documentare, în care sunt spuse istoriile unor femei din Palestina, din clasa de mijloc, care lucrează în diferite domenii. Proiectul a fost bine primit de public, bucurându-se de mediatizare atât în presa arabă, cât și în cea străină.

Multiplele participări la evenimente artistice locale i-au deschis larg porțile către lumea artei internaționale. După acest grupaj de documentare, Mariam a realizat un scurtmetraj care abordează tema dragostei în Gaza. Filmul „Ibn Al-Jeeran” a ajutat-o să devină și mai vizibilă și i-a crescut șansele de a studia în străinătate.

Dragostea mea pentru artă și cinema este ceea ce m-a determinat să părăsesc țara. Oportunitățile erau slabe în orașul meu”, îmi spune Mariam.  Îmi vorbește cu o duioșie evidentă despre locul în care s-a născut, despre care susține că, în ciuda sărăciei și a războaielor, este cel mai frumos loc din lume deoarece este ocupat de un popor autentic, prietenos și iubitor. Dar a trebuit să părăsească lumea aceasta pentru a-și îndeplini destinul.

Bucureștiul o ajută să-și împlinească visul

Tânăra este o mare iubitoare de sport.

Datorită rezultatelor sale, Mariam a primit o bursă de studiu din partea statului român și așa a ajuns, în octombrie 2019, la București.

Drumul de la aeroport către oraș i-a permis să vadă, pentru prima dată, o parte din Capitala României, iar afișele care împânzeau străzile pe care le-a străbătut au convins-o că a ajuns într-un loc în care i se va permite să se exprime liber prin arta sa.

Chiar dacă este doar de șase luni în România, Mariam a utilizat fiecare oportunitate care i s-a ivit pentru a afla lucruri noi despre țara de adopție. A vizitat multe locuri din București, dar a mers și în alte orașe precum Cluj – Napoca, Sinaia sau Constanța.

Ieșirile în natură o ajută să găsească teme noi pentru arta sa.

Tânăra este fascinată de arta cinematografică franceză și mărturisește că și-a dat seama că între România și Franța există foarte multe puncte comune. „Cel puțin în ceea ce privește programa educațională în domeniul artei există o asemănare evidentă. Din acest motiv, mă aștept să am multe oportunități în România”, subliniază Mariam.

Nu pierde nicio ocazie de a se bucura de ceea ce îi oferă Bucureștiul. Vizitează muzeele din oraș, galeriile de artă și teatrele. Îi place să se plimbe prin parcurile generoase din Capitala României și să admire statuile și clădirile vechi. Sunt multe locuri care o trimit cu gândul la Paris și Roma. Iubește sportul, așa că Parcul Regele Mihai I îi oferă ocazia de a face mișcare de fiecare dată când simte nevoie.

De asemenea, nu pierde niciun eveniment care îi oferă ocazia de a descoperi arta românească.

În timpul liber, urmărește filme românești. Astfel, are posibilitatea să descopere viziunea profesioniștilor de la noi, dar și să învețe limba română.

Îmi mărturisește că își dorește foarte mult să descopere mai multe despre influența civilizației romane asupra acestor teritorii, fiind fascinată de istoria antică.

Ieșirile în natură o ajută să găsească teme noi pentru arta sa.

Șase luni au fost suficiente pentru a-mi face prieteni din diferite țări, oameni care trăiesc în București. România este un loc special, deoarece este din Europa de Est, iar aici oamenii sunt mult mai calzi decât cei din Occident. Țara este mai liniștită”, subliniază studenta din Palestina.

Mariam este la început de drum în cariera sa și este mereu în căutarea unor oportunități care să o ajute să se dezvolte ca artist. După finalizarea studiilor, dacă Bucureștiul  îi va oferi ocazia, se gândește la posibilitatea de a se stabili la noi în țară. Până atunci, se concentrează pe arta sa și continuă să descopere pas cu pas orașul de adopție.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.