miercuri, octombrie 5, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATEA început recensământul populației și locuințelor în România

A început recensământul populației și locuințelor în România

La 1 februarie s-a dat startul recensământului populației din România, care se va desfășura până pe 17 iulie 2022.

Începând cu 1 februarie 2022, debutează recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date”, informează Institutul Național de Statistică (INSSE).

Recensământul urmează să se desfășoare în trei etape, în perioada 1 februarie și 17 iulie 2022. Ca element nou o reprezintă autorecenzarea.

Conform INSSE, elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:

 • 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
 • posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
 • recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
 • autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop
  sau PC;
 • chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale
  precum și în limba engleză.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:

 • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
 • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
 • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Recensământul populației și locuințelor se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea ”Recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021”, care prevede ca persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării acestei metode nou implementate.

”Sunt onorat să fac parte din Consiliului de Comunicare și Transparență pentru Recensământul Populației și Locuințelor, având menirea de a asigura tot ce înseamnă diseminarea informațiilor privitoare la recensământ. De altfel, am participat la prima ședință a acestui organism în luna ianuarie, când au fost trasate liniile organizatorice și au fost prezentate toate informațiile necesare bunei desfășurări a recensământului ce urmează să aibă loc anul acesta. Recensământul Populației și al Locuințelor care urmează să aibă loc în anul 2022 va fi al 6-lea recensământ efectuat în România după al Doilea Război Mondial și al 3-lea după anul 1989. De asemenea, mai poate fi subliniat faptul că acesta va fi primul recensământ în format complet digital, cu transparență totală în colectarea datelor”, a scris pe pagina oficială Alexandru Muraru.

 

Text: Institutul Național de Statistică din România

Foto: Internet

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE