Abordare inovatoare pentru asigurarea bunăstării fiecărui copil

Date:

Share post:

 

Angajații instituțiilor medico-sanitare care acordă asistență medicală primară, precum și cei din instituțiile de învățământ general și tehnic, se vor implica direct în procesul de prevenire primară a riscurilor privind bunăstarea copilului.

În acest sens, Guvernul de la Chișinău a aprobat la 31 ianuarie a.c. –  Instrucțiunea cu privire la mecanismul de cooperare intersectorială pentru prevenirea primară a riscurilor privind bunăstarea copilului.

Scopul Instrucțiunii este de a eficientiza cooperarea intersectorială în domeniul protecției copilului prin centrarea pe prevenirea primară a riscurilor și reducerea necesității intervențiilor specializate.

Conform documentului, procedurile de cooperare prevăd observarea sistematică a bunăstării copilului în funcție de vârsta acestuia în baza a 8 domenii de bunăstare, evaluarea bunăstării în cazul apariției semnelor de îngrijorare, planificarea și realizarea acțiunilor pentru înlăturarea îngrijorăriilor, și doar atunci când pe interior nu va fi posibilă înlăturarea cauzelor de îngrijorare, cazurile vor fi referite spre examinare și intervenție autorităților de protecție a copilului.

Mecanismul de cooperare intersectorială a fost pilotat în 8 comunități din 3 raioane pilot, cuprinzând în total peste 8800 de persoane, dintre care cca. 6000 de copii, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău, trimis spre difuzare redacției noastre.

Menționăm că, stabilirea mecanismului de cooperare intersectorală pentru prevenirea primară a riscurilor privind bunăstarea fiecărui copilului face parte din Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018, precum și din Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei pentru protecţia copilului pe anii 2014-2020.

Ligia Beatrice Vasilescu

spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.