Alisa Rujović, micuța artistă îndrăgostită de…fotbal

Date:

Share post:

Alisa Rujović este un personaj special despre care am ocazia să scriu. Tânăra de 24 de ani este studentă la Universitatea Națională de Arte din București, Secția Grafică. Îmi spune cu mândrie că este bursieră a Ministerului Educației Naționale din România și că este înscrisă la programul de master al instituției de învățământ de la noi.

Arta nu este singura sa pasiune. Alisa este îndrăgostită de fotbal. Mai mult, practică sportul acesta în mod profesionist, în România, într-o echipă de fete.

O vastă experiență internațională

Tânăra din Muntenegru adoră călătoriile.

Alisa vine din Muntenegru și de un an și jumătate studiază în România. Tânăra s-a născut în orașul Berane, acolo unde a făcut și studiile liceale. După ce a absolvit Gimnazija „Panto Mališić” Berane, a fost admisă la Academia de Artă din Cetinje.

În timpul studiilor de licență a profitat de toate oportunitățile care i s-au oferit și astfel a fost admisă în programul Erasmus +, care i-a permis să studieze timp de șase luni, la Lisabona, în cadrul Academiei Naționale de Arte Frumoase „Belaz-Artes”.

Experiența internațională i-a deschis apetitul pentru locuri noi, așa că a decis ca studiile de master să le facă în afara țării sale natale.

Îmi spune că a ajuns în România dintr-o întâmplare fericită. În timp ce era studentă la Academia de Artă din Cetinje, a început să caute posibilități de a urma programul de master la o instituție de învățământ din altă țară. Într-o zi, a descoperit pe site-ul Ministerului Învățământului din Muntenegru informații legate de bursele pe care le oferă România. După ce a strâns date despre Universitatea Națională de Arte din București și despre țara în care urma să vină, a decis să aplice pentru o bursă.

Alisa este studentă la Universitatea Națională de Arte din București, Secția Grafică.

Din fericire am fost admisă. În acest demers al meu, doar părinții mei m-au susținut. Prietenii mei au fost foarte contrariați că am ales o țară ca România. S-a întâmplat acest lucru deoarece există multe preconcepții legate de români și România. Din experiența mea, pot spune că nimic nu este adevărat”, subliniază tânăra studentă.

Admite faptul că a avut ceva îndoieli legate de venirea sa în Capitala României, dar ceea ce a impulsionat-o cel mai mult în decizia sa a fost reputația Universității Naționale de Arte din București și faptul că instituția de învățământ include și o secție de grafică.

Se antrenează cu echipa FC Fair Play București

Am spus deja că Alisa este un personaj special. Tânăra nu doar că studiază la noi în țară. Din octombrie 2018, ea se antrenează cu echipa de fotbal feminin FC Fair Play București. „Dusko Globarevic, antrenorul meu din Muntenegru mi-a găsit această echipă, iar pe această cale vreau să-i mulțumesc”, precizează Alisa.

Sportul este o mare pasiune a sa, așa că faptul că România i-a oferit posibilitatea de a-și împlini un vis o face să fie recunoscătoare.

Alisa este studentă la Universitatea Națională de Arte din București, Secția Grafică.

De foarte mică am iubit sportul. Cu mingea mă joc de la vârsta de șapte ani, dar antrenamentele de fotbal le-am început la 12 ani. Inițial, am jucat cu băieții, iar de la 16 ani am trecut în echipe de fete. Fotbalul nu este singurul sport pe care l-am practicat. Am făcut și karate, am centură neagră, și am multe competiții de profil câștigate în toată Europa. De asemenea, am făcut dansuri populare și datorită lor am reușit să merg în multe țări din Europa și Asia. Arta am descoperit-o în liceu. În cele din urmă a trebuit să aleg, așa că am decis să mă concentrez pe artă și pe fotbal”, povestește Alisa.

Prietenii români au ajutat-o să se adapteze

Pentru tânăra venită din Muntenegru, adaptarea la viața din Capitala României nu a fost simplă. Timp de un an a trebuit să urmeze cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității din București, pentru a învăța limba română. Abia apoi a început studiul efectiv la Universitatea Națională de Arte din București.

Faptul că a fost întâmpinată cu căldură atât de către colegii de facultate, cât și de către fetele din echipa de fotbal a ajutat-o mult în adaptare. „Fetele de la echipa de fotbal, prin activitățile în care m-au inclus, m-au ajutat să mă adaptez mult mai repede la viața de aici. Și colegii de facultate au fost alături de mine. Toți mi-au arătat cât de mult contează să ai prieteni români și cât de ușor este cu ei. Bucureștiul este un oraș foarte prietenos cu străinii și chiar e plin de străini. Până acum, n-am observat nicio discriminare la care să fie supuși cei care nu sunt din partea locului”, explică tânăra studentă.

Referindu-se la prima experiență pe care a avut-o atunci când a venit în București, Alisa își amintește că s-a cazat și apoi a plecat să se plimbe de una singură prin oraș. „Îmi amintesc și acum că m-am oprit mai întâi la Palatul Parlamentului. Această clădire a fost cea care mi-a povestit foarte multe despre România. Mi-am spus atunci că, dacă reușesc să mă descurc aici, viața mea în România vă fi dintre cele mai frumoase și bogate”, arată studenta.

Iar până acum Alisa s-a descurcat foarte bine. Mai mult, s-a adaptat atât de mult vieții de la noi, încât nu se limitează în a descoperi doar Bucureștiul. Tânăra din Muntenegru profită de fiecare moment liber pe care îl are pentru a face diferite excursii prin România.

Totuși, locul ei preferat de la noi din țară are legătură cu facultatea la care studiază. Alisa își petrece cea mai mare parte din timp în atelierul de grafică al instituției de învățământ, acolo unde încearcă să-și împlinească visul și să-l transpună în arta sa.

Nici „terenul verde”, așa cum îi spune ea terenului de fotbal, nu este neglijat. „Merg mereu să joc fotbal, prima mea iubire. Cred că fotbalul este „vinovat” pentru tot ce se întâmplă bun în viața mea”, mai spune Alisa.

Mare parte din timp și-o petrece în atelierul facultății.

Are multe locuri preferate în orașul de adopție, dar iubește să meargă, de fiecare dată când se ivește ocazia, să viziteze Muzeul Național de Artă al României. La fel de mult îi place să se relaxeze și în unul dintre parcurile din București, preferatul său fiind Parcul Herăstrău, acolo unde își găsește liniștea prin meditație.

Având în vedere că am fost în multe orașe mari din Europa, pot să spun că cel mai mare plus al Bucureștiului este că are multe parcuri, multe spații verzi. Sunt locuri care dau un plus extraordinar Capitalei României”, punctează tânăra.

Studiază la școala dezvoltată de Aman și Tattarescu

Universitatea Națională de Arte din București, instituție la care Alisa Rujović este studentă la master, are o tradiție de secole. Cei care au pus bazele acestei școli sunt Theodor Aman şi Gheorghe Tattarescu.

Plecând de la Școala de Belle Arte, înființată de cei doi pictori în anul 1864, s-a ajuns la universitatea de astăzi în cadrul căreia studiază artiști din toată lumea. Importanți maeștri ai artei naționale și universale s-au format aici. Este suficient să-i amintim pe Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Paul Neagu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Sabin Popp, Aurel Jiquidi şi Lucian Grigorescu.

Alisa este foarte fericită că are ocazia să le calce pe urme. Tânăra din Muntenegru susține că învățământul superior din România este diferit de cel din Muntenegru. „La facultatea la care eu studiez, de exemplu, se încearcă să se păstreze cât mai bine partea tradițională a artei, dar în același timp, studenții sunt obligați să cunoască foarte bine și partea digitală, care este foarte importantă în viața unui artist de astăzi. Este clar un avantaj pe care studenții de la Universitatea Națională de Arte din București îl au în fața colegilor lor de la alte instituții similare din alte țări. În plus, în România am o relație foarte prietenoasă cu profesorii, care sunt disponibili tot timpul pentru studenții lor. Profesorii m-au ajutat foarte mult în adaptarea mea, iar în aceste șase luni de când sunt studentă la UNARTE am învățat foarte mult. Și o să învăț și mai mult. Și sper că i-am învățat și eu câte ceva pe cei cu care am intrat în contact aici”, punctează tânăra.

Povestea Alisei este una atipică. Modul superb în care ea reușește să îmbine pasiunea pentru artă cu dragostea pentru fotbal ne face să descoperim un om special, un om de la care avem multe de învățat. Studenta din Muntenegru a ales Bucureștiul pentru a-și trăi aceste pasiuni, iar după un an și jumătate spune despre orașul de adopție că i-a oferit foarte multe.   A venit în România cu multe semne de întrebare cauzate de preconcepțiile prietenilor săi, dar încă de la prima vizită făcută în oraș a descoperit generozitatea acestuia și și-a dat seama că nu a greșit atunci când a decis să aleagă Capitala României pentru a-și continua studiile universitare.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.