Anul cultural 2021, afectat profund de pandemie. Cum arată statistica

Date:

Share post:

În anul 2021, activitatea unităților cultural-artistice a fost influențată de evoluția pandemiei COVID-19 și de continuarea stării de alertă instituită din luna mai 2020.

Imaginea per ansamblu arată cam așa

Bibliotecile au eliberat 16,3 milioane volume, cu 4,2 milioane volume mai puțin față de anul 2020 și cu 16,9 milioane volume mai puțin decât în anul 2019.

Numărul vizitatorilor la muzee şi colecţii publice a însumat 11,4 milioane persoane, cu 3,5 milioane persoane mai mult față de anul 2020, dar cu 6,8 milioane persoane mai puțin față de anul 2019.

Instituţiile şi companiile de spectacole și concerte au susţinut în țară 14,5 mii reprezentaţii, urmărite de 1,9 milioane spectatori, cu 4,5 mii reprezentații și cu 0,4 milioane spectatori mai mult față de anul 2020, dar cu 11,9 mii reprezentații și cu 6,2 milioane spectatori mai puțin față de anul 2019.

Statistica INS

Unitățile cultural-artistice și-au desfășurat activitatea în condiții restrânse, prin aplicarea măsurilor de distanțare socială impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, ceea ce a condus la limitarea capacității totale a acestora, situație reflectată în indicatorii statistici prezentați.

În anul 2021, activitatea unităților cultural-artistice a fost influențată de evoluția pandemiei COVID-19 și de continuarea stării de alertă instituită din luna mai 2020.

Unitățile cultural-artistice și-au desfășurat activitatea în condiții restrânse, prin aplicarea măsurilor de distanțare socială impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, ceea ce a condus la limitarea capacității totale a acestora, situație reflectată în indicatorii statistici prezentați.

În anul 2021, activitatea unităților cultural-artistice a fost influențată de evoluția pandemiei COVID-19 și de continuarea stării de alertă instituită din luna mai 2020, se arată în comunicatul INS, trimis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Activitatea muzeelor şi colecţiilor publice

Reţeaua muzeelor şi colecţiilor publice a cuprins, în anul 2021, un număr de 435 unităţi de bază, cu 3 unități mai puține decât în 2020.

Numărul bunurilor culturale şi naturale, la sfârşitul anului 2021, a fost de 32,6 milioane, în scădere cu 932 mii bunuri culturale față de anul 2020, aceasta datorându-se, în principal, închiderii temporare sau suspendării până la finalul anului a activității unor unități muzeale.

Din totalul bunurilor expuse de muzee, după cum se arată în evidența INS, în anul 2021, peste 31,4 milioane au fost bunuri culturale şi piese de muzeu, 1,2 milioane au reprezentat plante, animale și faună acvatică din grădinile botanice, zoologice și acvarii, iar 29 mii au reprezentat bunuri naturale (plante și animale) din rezervații naturale, menționează acceași sursă media.

Numărul vizitatorilor la muzee şi colecţii publice, grădini botanice, zoologice, acvarii și rezervații naturale, înregistrat în anul 2021, a fost de 11,4 milioane persoane, în creștere față de anul 2020 cu 3,5 milioane de persoane. Inclusiv colecțiile publice de plante, animale și faună acvatică ale grădinilor botanice, zoologice, acvariilor și rezervațiilor naturale.

Activitatea instituţiilor şi companiilor de spectacole şi concerte

Reţeaua instituţiilor şi companiilor de spectacole şi concerte a cuprins, în anul 2021, un număr 167 unităţi de bază, la fel ca în anul 2020.

În contextul evoluției pandemiei COVID-19 s-au relaxat măsurile luate de autorități, astfel că instituțiile şi companiile de spectacole și concerte au susţinut, în anul 2021, un număr de 14,5 mii reprezentaţii în țară, urmărite de 1,9 milioane spectatori, față de 10,0 mii reprezentații, urmărite de 1,5 milioane spectatori în anul 2020.

În funcţie de tipul instituţiilor şi companiilor de spectacole sau concerte, în anul 2021, cei mai mulţi spectatori s-au înregistrat la teatre (44,5%) și la spectacolele susținute de opere (20,9%).

Statistica este mult mai elaborată, cu grafice exemplificative și se găsește pe paginile specializate ale INS.

Text: Filip Gheorghe

Foto: arhiva

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.