Anunț al Ambasadei României în R. Moldova privind regimul de tranzitare a României

Date:

Share post:

Ambasada României în Republica Moldova a luat act de informațiile apărute în presa din Republica Moldova, cu referire la tranzitarea teritoriului României în scopul intrării pe teritoriul altor state membre UE, motiv pentru care face următoarele precizări, transmise spre difuzare redacției INFO ANUNȚ:

România aplică, până la aderarea la Spațiul Schengen, Codul Frontierelor Schengen (Regulamentul UE 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane), care conține prevederi clare și concise cu privire la intrarea resortisanților terți pe teritoriul României și al celorlalte state membre ale Acordului Schengen, precum și al Bulgariei, Ciprului și Croației. Prevederile Regulamentului, coroborate cu deciziile adoptate la nivelul Uniunii Europene privind categoriile de călătorii esențiale care se exceptează de la măsura interzicerii intrării pe teritoriile naționale, permit, printre altele, intrarea resortisanților terți pe teritoriile naționale, inclusiv în scop de tranzit, dacă aceștia sunt titulari ai unui drept de ședere în respectivele state (spre exemplu, vize de lungă ședere, permise de ședere, cărți de rezidență), se arată în comunicatul de presă al Ambasadei României în Republica Moldova.

În conformitate cu aceste prevederi, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, instituție abilitată să permită intrarea pe teritoriul României, verifică documentația de care dispun resortisanții terți, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, și îndeplinirea condițiilor de intrare pe teritoriul statelor de tranzit, respectiv de destinație. În situațiile în care se constată că respectivii cetățeni nu îndeplinesc condițiile necesare care le-ar permite continuarea călătoriilor prin celelalte state de tranzit (dacă este cazul), respectiv intrarea în țara de destinație, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române nu le permite acestora intrarea pe teritoriul României (măsuri în strictă concordanță cu prevederile legale ale Codului Frontierelor Schengen și deciziile adoptate la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19), menționează aceeași sursă media.

Având în vedere prevederile respectivului Regulament și legislației speciale adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, Ambasada României în Republica Moldova își manifestă surprinderea cu privire la denaturarea, prin exprimări voit tendențioase, a sensului acțiunilor Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, fără a se ține cont de prevederile legale ale Acordurilor la care România este parte sau pe care și-a asumat să le aplice obligatoriu, informații disponibile, de altfel, în spațiul public și care pot fi accesate de orice persoană interesată.

Text: Ambasada României ăn Republica Moldova

Foto: Arhiva INFO ANUNȚ

spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.