Expunerea totală a Allianz-Țiriac, adică valoarea maximă a despăgubirilor de achitat în contul polițelor de asigurare de proprietate din portofoliul propriu, în cazul unui cutremur cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, este de aproximativ 815 milioane de euro, potrivit celei mai recente reevaluări, realizată la finalul anului trecut.
Datorită programului său de reasigurare solid, capacitatea de plată a Allianz-Țiriac într-un astfel de scenariu, comparabil ca severitate cu seismul recent din Turcia și Siria, depășește cu 15% pagubele maxime estimate, fiind de aproximativ 950 milioane de euro.
Programul de reasigurare pentru riscuri catastrofice este încheiat cu reasigurători internaționali de top, cu rating financiar ridicat, printre care se numără Allianz SE (S&P Rating AA), Hannover RE (S&P Rating AA-), XL RE Europe (S&P Rating AA-), Scor RE (S&P Rating A+), Everest RE (S&P Rating A+). Nivelul expunerii la riscul de cutremur este revizuit de două ori pe an, cu scopul de a valida eficiența programului de reasigurare.
“Cutremurele, așa cum am observat cu toții zilele acestea, pot provoca multă suferință și pierderi umane. Din păcate, și costurile de reconstrucție după un seism de amploare sunt enorme. De aceea, Allianz-Țiriac acordă o atenție deosebită capacității de susținere a clienților noștri – persoane fizice și companii.
Capacitatea noastră de plată este dimensionată având ca reper un cutremur cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, care pentru zona Vrancea are o probabilitate de apariție de 0,2%, respectiv o dată la 500 de ani. Vorbim despre un model conservator, cu parametri mult peste cerințele deja restrictive ale Solvency II, care în cazul zonei Vrancea se traduc printr-un seism cu o magnitudine de 7,5 de grade pe scara Richter”, a declarat Aurel Badea, Deputy CEO, responsabil de aria tehnică în cadrul Allianz-Țiriac.
Pentru estimarea impactului evenimentelor catastrofice Allianz-Țiriac se bazează pe expertiza grupului Allianz, agregată la nivelul unui centru de competență pentru riscuri catastrofice din cadrul Allianz RE, unde s-a dezvoltat un model probabilistic de simulare a daunelor catastrofice adaptat la specificul riscului seismic din România.
Allianz-Țiriac are 400 sute de mii de clienți, persoane fizice și companii, asigurați împotriva riscurilor catastrofice.
Pentru asigurarea continuității activității pentru toate scenariile de risc specifice țării noastre, inclusiv un cutremur de mari dimensiuni, Allianz-Țiriac a elaborat planuri pentru gestionarea situațiilor de criză, astfel încât reluarea serviciilor noastre critice pentru clienți, inclusiv gestionarea daunelor, să poată fi asigurată neîntrerupt.
De exemplu, aplicațiile informatice și datele utilizate de companie sunt instalate într-un centru de date situat într-o zonă cu risc seismic extrem de redus și copiate într-un centru de rezervă situat la mare distanță față de cel de bază.
96 de notificări de daună în urma cutremurelor din ultimele zile în România
Allianz-Țiriac a primit până la acest moment 96 de notificări de daună, în baza asigurărilor obligatorii și facultative de locuință, precum și în baza polițelor de bunuri pentru companii, ca urmare a cutremurelor care au avut loc în România în 13 și 14 februarie, se arată în comunicatul PR Allianz-Țiriac, pentru Infoanunț.
Asigurații pot notifica daunele la numărul de telefon: 021 2019 180 sau direct pe website-ul Allianz-Țiriac, în baza formularului online de notificare.