Arabii din Emiratele Arabe Unite vor mânca fructe moldoveneşti

Date:

Share post:

Comercianții din Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt interesați să cumpere mere, pentru anul viitor ar dori să cumpere și cireșe, iar acum în toamnă chiar și struguri moldovenești.

Despre aceasta a vorbit reprezentantul unei companii importatoare de fructe pentru EAU și țările din vecinătate, care a vizitat săptămâna curentă Moldova Fruct, la invitația Asociației și proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performanta în Moldova, potrivit Moldpres.md.

Reprezentantul companiei a venit în această perioadă pentru documentare în privința sortimentului de soiuri, discuții cu potențialii furnizori pe aspecte ce țin de tranzacții.

„Principalele cerințe enunțate de cumpărător față de merele moldovenești sunt: soiul Gala – colorație roșie intensă, alte soiuri de mere roșii dulci, mere verzi – Granny Smith, Golden”, indică Asociaţia Moldova Fruct.

Moldova Fruct a avut primele discuții cu reprezentanții companiei respective în noiembrie 2021, în cadrul unei misiuni în Emiratele Arabe Unite și ulterior la expoziția Fruit Logistica 2022 de la Berlin, Germania.

Republica Moldova este un stat agrar-industrial. Agricultura este unul dintre pilonii tradiționali pentru economia Republicii Moldova.

Structura producției agricole poate fi catalogată drept una relativ stabilă, care în linii generale, pentru Moldova reprezintă 55-70% cea de origine vegetală și 30-45% de origine animală.

În anul 2012 acest coraport a fost de 54.7% pentru producția vegetală, și respectiv 45.3% pentru cea animalieră.

Zona centrală este specializată în producția de struguri. Regiunea este bine încălzită de razele solare, zona este protejată de vânturile de nord-est.

Acoperirea solului este dominată de soluri brune și soluri cenușii de pădure, suma temperaturilor active este de 3000-3100 c˚, cad 420 – 450 mm precipitații anual.

Zona de sud este specializată în producția de struguri, în special struguri roșii, porumb și floarea soarelui.

Caracteristic este faptul că o mare parte a terenului este plat, acoperit cu sol cernoziomic, o cantitate foarte mare de temperatură activă 3100 – 3300 c˚, cu puține precipitații anuale 340-370 mm.

De curând, Rusia a refuzat fructele moldovenești, pe motiv că nu sunt corespunzătoare din punct de vedere sanitar.

Prin urmare, Republica Moldova caută acum noi piețe pentru vânzarea producției proprii.

Text: Filip Gheorghe

Foto: unica.md

 

spot_img

Articole asemănătoare

Eveniment: Salonul național de Arte Vizuale ,,Erotica” – Bârlad 2024

Eveniment: Salonul național de Arte Vizuale ,,Erotica” - Bârlad 2024. După o întrerupere de șapte ani, artistul și profesorul...

Nou: Colecția Muzeului Național Brukenthal va fi prezentată în Biblioteca Senatului din Roma

Nou: Colecția Muzeului Național Brukenthal va fi prezentată în Biblioteca Senatului din Roma. După ce în luna noiembrie volumul

Cum arată viața trăită în echilibru

Cum arată viața trăită în echilibru. Pentru a găsi răspunsul este nevoie de foarte multă muncă cu noi înșine, pentru că de aici pornește și tot aici se termină totul. 

Cum arată exponatul lunii PATINELE DE OS de la Muzeul Județean Teleorman

Cum arată exponatul lunii PATINELE DE OS de la Muzeul Județean Teleorman. Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman