marți, decembrie 6, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATEAstăzi se lansează volumul„Genova, Dunărea de Jos și Moldova în secolele XIII-XV”

Astăzi se lansează volumul„Genova, Dunărea de Jos și Moldova în secolele XIII-XV”

Muzeul Național de Istorie a României găzduiește astăzi (n.r.), miercuri, 23 martie 2022, începând cu ora 12:00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București, lansarea volumului „Genova, Dunărea de Jos și Moldova în secolele XIII-XV”, autor dr. Alessandro Flavio Dumitrașcu, un proiect editorial al Institutului de Studii Sud-Est Europene și al Editurii Istros.

Lansarea volumului va avea loc în prezența autorului, iar în cadrul evenimentului vor lua cuvântul: dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, Directorul Muzeului Național de Istorie a României, dr. Daniel Cain, Directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, prof. univ. dr. Andrei Pippidi, membru corespondent al Academiei Române și dr. Ovidiu Cristea, Directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” – Academia Română.

Această carte studiază relația dintre Genova, regiunea Dunării de Jos și Țările Române în Evul Mediu Târziu, după cum se arată într-un comunicat informativ emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Având ca principal obiectiv comercializarea materiilor prime de la Dunărea de Jos, dar și tranzitarea prin teritoriile românești spre Europa Centrală și Marea Baltică cu produse de lux provenind din Levant, genovezii au trebuit să stabilească relații politice cu statele suverane ce se găseau la Dunărea de Jos și cu Țările Române, legături ce la rândul lor au avut ca efect colateral o anumită integrare socială și stabilirea unor relații culturale.

Volumul reia o tradiție istoriografică foarte veche ce se naște la sfârșitul secolului al XIX-lea, reprezentând o interpretare subiectivă a temei, printr-un efort de sintetizare a studiilor anterioare, dar și prin aducerea la lumină a unor noi izvoare din cadrul Arhivei de Stat de la Genova.

Dincolo de valoarea istoriografică a subiectului, cartea poate fi interesantă și din punctul de vedere al actualității, dacă avem în vedere tema mai largă a relațiilor Țărilor Române cu statele din vestul Europei, o anumită integrare economică europeană a spațiului românesc ante litteram și tema diasporei române în statul italian.

Text și foto:

Secția Relații Publice și Marketing Cultural 

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE