Bibliotecile de cartier fac parte din peisajul bucureștean, fiind o dovadă a faptului că românii nu s-au înstrăinat cu totul de carte. Din dorința de a simți pulsul acestor locuri, am pornit și noi în căutarea bibliotecilor de cartier aflate pe străduțele mai retrase ale orașului. Ne-am făcut un traseu exact, limitându-ne la câteva cartiere din Sectorul 6.
Biblioteca „Nichita Stănescu”
Chiar la piciorul Podului Grant, pe Calea Crângași, la numărul 19, am descoperit, la parterul unui bloc, Biblioteca „Nichita Stănescu”. Asemeni tuturor bibliotecilor de cartier din oraș, această instituție face parte din rețeaua Bibliotecii Metropolitane București.
Deși suprafața pe care o ocupă este una destul de mică (109 metri pătrați), biblioteca dispune de o sală de lectură multifuncțională cu o capacitate de opt locuri. De asemenea, pune la dispoziția publicului peste 41.000 de documente din toate domeniile.
Biblioteca „George Topîrceanu”
Ne-am continuat traseul și aveam să constatăm că filialele din Sectorul 6 ale Bibliotecii Metropolitane București sunt înșirate ca mărgelele pe ață de-a lungul traseului urmat de tramvaiul 41.
Dacă o să coborâți din tramvai la stația Bulevardul Uverturii, este nevoie să mergeți doar zece minute pe acest bulevard către Strada Veteranilor pentru a găsi Biblioteca „George Topîrceanu”. Instituția se află în spatele pieței, pe Strada Veteranilor, Nr. 7-9.
Puțin mai mică decât sora ei de pe Calea Crângași, Biblioteca „George Topîrceanu” are o suprafață de 76 metri pătrați și un fond ce include peste 10.000 de documente. La ora la care noi am vizitat locul, copiii de școală gimnazială care își terminaseră cursurile veneau la bibliotecă. În spațiul intim al instituției este amenajat un loc în care cei mici își pot face liniștiți lecțiile. Ei au astfel acces și la diferite surse de informare care îi pot ajuta.
Biblioteca „Nicolae Labiș”
Ne urcăm din nou în tramvaiul 41, mergem doar o stație, iar la intersecția cu Bulevardul Timișoara descoperim pe Strada Brașov, Nr. 14, Biblioteca „Nicolae Labiș”. În fața imobilului care adăpostește biblioteca, este un mic părculeț în care sunt amenajate table de șah. Locul este perfect atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Cu o suprafață de 108 metri pătrați, Biblioteca „Nicolae Labiș” dispune de o sală multifuncțională în care publicul are acces liber la rafturile cu cărți. De asemenea, este dotată cu aparatura necesară derulării programelor culturale, educaționale și de socializare.
Colecția acestei instituții este formată din peste 13.000 de documente.
Biblioteca „Mihai Eminescu”
În Sectorul 6 funcționează și Biblioteca „Mihai Eminescu”. O găsiți pe Aleea Valea Prahovei, la numărul 3.
Cu o suprafață totală de 106 metri pătrați, biblioteca pune la dispoziția publicului două calculatoare, dar și o sală multifuncțională. Publicul care accesează serviciile acestei instituții poate alege dintr-un fond de peste 16.000 de documente, format din cărți, dicționare, enciclopedii, dicționare etc.
Tot în Sectorul 6 se află și Biblioteca „Gheorghe Lazăr”, doar că în acestă perioadă instituția este în reorganizare.
Despre Biblioteca Metropolitană București
Așa cum am menționat deja, toate aceste biblioteci de cartier sunt de fapt filiale ale Bibliotecii Metropolitane București (B.M.B.), o rețea de biblioteci publice aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.
B.M.B. dispune de o colecție formată din 1.077.328 unităţi bibliografice. Aici, publicul bucureștean poate găsi atât cărți, cât și înregistrări sonore sau video. De altfel, instituția bucureșteană a redeschis anul trecut, pentru publicul iubitor de carte și artă, Mediateca și Artoteca. Ele funcționează alături de Biblioteca Sonoră în Șoseaua Mihai Bravu, Nr. 4.
Mediateca include peste 20.000 de documente de bibliotecă. Mediateca se adresează, în special, iubitorilor de muzică, pe care-i așteaptă cu cărți, albume, CD-uri, DVD-uri, casete video şi audio, cu producţii artistice realizate de-a lungul anilor atât în ţară, cât şi în străinătate.
Referitor la Artotecă, trebuie menționat că este un spațiu destinat publicului iubitor de arte vizuale.
La rândul său, Biblioteca Sonoră este un spațiu dotat cu fond informațional adaptat nevoilor persoanelor cu deficiențe de vedere.