Biblioteci de cartier

Date:

Share post:

Bibliotecile de cartier fac parte din peisajul bucureștean, fiind o dovadă a faptului că românii nu s-au înstrăinat cu totul de carte. Ne vom plimba prin Sectorul 2 pentru a vedea care este oferta pe care o au la dispoziție cei care locuiesc în această parte a orașului. Trebuie menționat că instituțiile pe care le prezentăm sunt disponibile pentru toți bucureștenii care doresc să împrumute carte, la domiciliu, sau doresc să consulte diferite documente, la sala de lectură. Pentru a merge la o bibliotecă din Sectorul 2 nu există obligativitatea de a locui în această zonă a Bucureștiului.

Biblioteca „Lucian Blaga”

Pe Șoseaua Mihai Bravu, la numarul 116, mai exact în Piața Iancului, funcționează Biblioteca „Lucian Blaga”.

Biblioteca „Lucian Blaga” o găsiți la parterul unui bloc de pe Șoseaua Mihai Bravu.

Asemeni tuturor bibliotecilor de cartier din oraș, această instituție face parte din rețeaua Bibliotecii Metropolitane București.

Având o suprafață destul de generoasă pentru o bibliotecă de cartier (250 de metri pătrați), Filiala „Lucian Blaga” dispune de o sală de împrumut cu acces liber la raft pentru adulți, de o sală de lectură multifuncțională cu o capacitate de 15 locuri, dotată cu aparatură necesară derulării programelor culturale, de patru computere puse la dispoziția publicului, de scanner și videoproiector.

Filiala „Lucian Blaga” a Bibliotecii Metropolitane București dispune de un fond format din peste 30.000 de documente.

Persoanele care trec pragul acestei instituții au la dispoziție 30.000 de documente de bibliotecă. Este vorba despre cărți, dicționare, enciclopedii, CD-uri, albume, DVD- uri etc. De asemenea, aici pot găsi o serie de materiale de referință din domenii diferite. În plus, cei care sunt pasionați de limbile străine pot accesa Biblioteca „Lucian Blaga”, având posibilitatea să descopere multe cărți în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă și chineză. Nu lipsesc nici jocurile pentru copii sau adulți.

Personalul care lucrează în cadrul Bibliotecii „Lucian Blaga” oferă îndrumare tuturor celor care apelează la serviciile acestei instituții.

Artoteca, un spațiu dedicat iubitorilor de artă

Artoteca a fost redeschisă în urmă cu doi ani și este un spațiu dedicat iubitorilor de artă.

Un alt loc deosebit pe care îl găsim în Sectorul 2 este Artoteca, un spațiu destinat publicului iubitor de arte vizuale.

Artoteca se află foarte aproape de Piața Obor, mai exact pe Șoseaua Mihai Bravu, la numărul 4. Biblioteca Metropolitană București a decis, în urmă cu doi ani, redeschiderea Artotecii, astfel încât bucureștenii să se poată bucura de lucrările de artă realizate de pictorii români, care fac parte din Uniunea Artiştilor Plastici.

La aceeași adresă, funcționează Mediateca, o bibliotecă sonoră. Acest spațiu nu este utilizat doar de către persoanele cu dizabilități de vedere, el fiind destinat oricărui tip de public.

Mediateca dispune de peste 20.000 de documente de bibliotecă. De asemenea, este dotată cu o sală de lectură multifuncțională, cu o sală de împrumut, dar și cu cinci calculatoare cu acces la internet, cu imprimantă multifuncțională, scanner, videoproiector.

În cadrul spațiului din Șoseaua Mihai Bravu, numărul 4, funcționează și Biblioteca Sonoră pentru Nevăzători și Ambliopi (BSNA).

BSNA este o bibliotecă care se adresează în mod special persoanelor cu deficiențe de vedere. Aceasta dispune de două calculatoare destinate publicului, o cameră antifonică pentru înregistrări și o gamă variată de audiobook-uri: CD-uri și casete audio.

Biblioteca „Dimitrie Cantemir”

Biblioteca „Dimitrie Cantemir” funcționează pe Stada Viitorului, la numărul 52. Pe o suprafață de 400 de metri pătrați, acestă filială a Bibliotecii Metropolitane București pune la dispoziția publicului o sală de împrumut, aflată la parterul imobilului, nouă calculatoare conectate la internet (dintre acestea, două sunt pentru copii), patru cabinete de studiu individual, aflate la etajul 1, o sală de lectură dotată cu opt locuri la mese și o sală de conferințe și cursuri, aflată la etajul 2.

Biblioteca „Dimitrie Cantemir” deține un fond format din peste 33.000 de documente. Publicul are acces la cărți, albume, dicționare, enciclopedii, CD-uri, DVD-uri, din toate domeniile cunoașterii. De asemenea, instituția dispune de un număr important de cărți în diferite limbi străine, dar și de jocuri pentru copii și adulți.

Biblioteca „Dimitrie Cantemir” găzduiește periodic evenimentul „Ora de povești”, program dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. În cadrul acestui proiect voluntarii le citesc celor mici pentru a-i familiariza cu lectura și pentru a-i determina să iubească lumea cărților.

Și alte filiale ale Bibliotecii Metropolitane București organizează astfel de evenimente. Copiii pot participa la „Ora de povești” și la Biblioteca „Dimitrie Bolintineanu”, Biblioteca „Vasile Alecsandri”, Biblioteca „Nicolae Bălcescu”, Biblioteca „Lucian Blaga”, Biblioteca „Ion Luca Caragiale”, Biblioteca „Ion Creangă”, Mediateca „George Enescu”, Biblioteca „Emil Gârleanu”, Biblioteca „Nicolae Labiș”, Biblioteca „Liviu Rebreanu”, Biblioteca „George Topîrceanu”, Biblioteca „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Biblioteca „Marin Preda”, Biblioteca „Ienăchiță Văcărescu”.

Biblioteca „Costache Negruzzi”

Pe Șoseaua Pantelimon, la numărul 239, chiar la parterul unui bloc, funcționează Biblioteca „Costache Negruzzi”.

Într-un spațiu de 82 de metri pătrați, biblioteca pune la dispoziția publicului său o sală de împrumut cu acces liber la raft, o sală de de lectură multifuncțională cu o capacitate de 10 locuri, dotată cu aparatură necesară derulării programelor culturale, educaționale și de socializare, două calculatoare conectate la internet , imprimantă multifuncțională, scanner, videoproiector.

Filiala „Costache Negruzzi” are o colecție formată din peste 20.000 de documente. Este vorba despre cărți, albume, dicționare, CD-uri, DVD-uri. De asemenea, are un fond bogat de carte în diferite limbi străine, dar și o gamă diversă de jocuri pentru copii și adulți.

Biblioteca „Alexandru Odobescu”

 

Ascunse printre blocuri, bibliotecile de cartier fac parte din peisajul cultural al Bucureștiului.

Biblioteca „Alexandru Odobescu” o găsiți chiar în spatele Colegiului Național „Iulia Hașdeu”, pe Strada Oborul Nou, la numărul 13. Instituția se întinde pe o suprafață de 88 de metri pătrați și dispune de o sală de împrumut cu acces liber la raft pentru adulți, de trei calculatoare pentru public, de imprimantă multifuncțională, scanner, videoproiector.

Filiala „Alexandru Odobescu” pune la dispoziția publicului său peste 20.000 de documente de bibliotecă, din toate domeniile cunoașterii (cărți, dicționare, albume, enciclopedii, CD-uri, DVD-uri), materiale de referință (enciclopedii, dicționare, ghiduri, albume etc.), colecții de cărți în limbile engleză, franceză și cărți pentru învățarea limbilor străine pentru toate categoriile de vârstă (engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană, chineză). De asemenea, copii și adulții găsesc aici o gamă diversă de jocuri.

Despre Biblioteca Metropolitană

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu.

Biblioteca Metropolitană București are astăzi 30 de filiale în tot Bucureștiul, colecția sa de carte depășind un milion de volume. Asemeni tuturor bibliotecilor publice, și cea Metropolitană a pornit de la o donație particulară de carte. Peste această bază s-au adăugat mereu alte și alte documente și cărți.

În afara împrumutului de carte, Biblioteca Metropolitană București este implicată activ în viața culturală a orașului, organizând periodic o serie de evenimente cu rol educativ. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe

 

spot_img

Articole asemănătoare

Inedit: Cromoforme, o expoziție de pictură și ceramică. Unde? Când? Foto

Inedit: Cromoforme, o expoziție de pictură și ceramică. Unde? Când? La aceste întrebări vom răspunde azi la Infoanunț.

Podul feroviar peste râul Olt a intrat în reparații pentru viteza maximă de 120 km/h. Până când?

Podul feroviar peste râul Olt a intrat în reparații pentru viteza maximă de 120 km/h. Până când? La acerastă întrebare răspundem în cele ce urmează.

Cine a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Video

Cine a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Aceasta este subiectul despre care vorbim azi, la Infoanunț.

Care este noul film din cadrul proiectului KineDok powered by One World România. Foto

Care este noul film din cadrul proiectului KineDok powered by One World România. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la vizionarea unui nou film.