Bilanț de Ziua migranților

Date:

Share post:

Anual, la data de 18 decembrie a.c., este marcată Ziua Internațională a Migranților, pentru a recunoaşte eforturile, contribuţiile şi drepturile migranţilor din întreaga lume.

Conform datelor Organizației Internaționale pentru Migrație, unul din fiecare 35 oameni de pe glob este migrant. Circulația internațională a persoanelor a devenit o caracteristică a vieții moderne iar migrația a devenit o parte integrantă a fenomenului globalizării.

Una din prioritățile Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) din R. Moldova, în domeniul migraţiei de muncă, o constituie orientarea spre elaborarea şi perfecţionarea mecanismelor eficiente de gestionare şi control a fluxurilor migraţionale, în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Astfel, în scopul promovării migrației legale s-au depus eforturi considerabile în vederea extinderii oportunităților legale de angajare la muncă a cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare, prin încheierea și implementarea acordurilor bilaterale în domeniul migrației de muncă cu statele de destinație.

În acest sens, Republica Moldova a ratificat trei Convenții și a semnat șapte acorduri bilaterale în domeniul migrației de muncă, se arată într-un comunicat al MSMPS, transmis spre difuzare redacției noastre. Actualmente, se implementează, cu succes, Acordul bilateral moldo-israelian cu privire la angajarea temporară a cetățenilor Republicii Moldova în anumite sectoare din statul Israel, în special din domeniul construcțiilor.

De asemenea, în vederea promovării reintegrării cetățenilor Republicii Moldova, în anul 2017, MSMPS a încheiat un Acord cadru cu Oficiul Francez pentru Imigrare și Integrare. Acordul prevede identificarea unor mecanisme de oferire a unui suport din partea Guvernului Francez la reintegrarea socială a cetățenilor Republicii Moldova care doresc să se întoarcă în Republica Moldova prin ajutor pentru reintegrarea socială, reintegrarea în cîmpul muncii și ajutor de reintegrare prin inițierea unei afaceri.

Totodată, în vederea asigurării pensiilor, prestațiilor sociale și indemnizațiilor, R. Moldova a semnat până în prezent 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania și Turcia. De asemenea, la etapa de negocieri se află acordurile cu Letonia, Israel și Belarus.

MSMPS va continua să întreprindă măsuri active în ceea ce privește reglementarea eficientă a migrației, prin elaborarea documentelor de politici și a programelor de reintegrare, precum și sporirea eforturilor în vederea dezvoltării cooperării bilaterale cu principalele state de destinație a lucrătorilor moldoveni în vederea asigurării angajării legale a acestora în străinătate precum și în vederea combaterii muncii ilegale.

Conform datelor statistice, s-a constatat intensificarea fluxurilor migraționale la vârstele tinere între 25-29 de ani. Se estimează că, anual, 1% din populația Republicii Moldova migrează.

Menționăm că, la 18 decembrie 2000, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 18 decembrie – Ziua Internațională a Migranților.

Republica Moldova consemnează Ziua Internațională a Migranților începând cu anul 2003, an în care a aderat la Organizația Internațională pentru Migrație.

 

Ligia Beatrice Vasilescu

 

spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.