marți, noiembrie 29, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATEInfo RomâniaBucureștiul, capitala chirurgiei plastice

Bucureștiul, capitala chirurgiei plastice

Nu mai este un secret că România, în special Bucureștiul, reușește să atragă un număr important de pacienți ce doresc o îmbunătățire a aspectului fizic, iar pentru acest lucru apelează la bisturiul chirurgului.

Chirurgia estetică este o ramură importantă a medicinei, care a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani. Bucureștiul este printre capitalele lumii care au reușit să se înscrie pe harta turismului medical, datorită faptului că străinii aleg să-și rezolve nemulțumirile legate de aspectul fizic cu ajutorul experților de la noi.

Bucureștiul este însă și orașul care concentrează multe clinici axate pe chirurgia plastică.

Mulți cred că între chirurgia estetică și cea plastică se poate pune semnul egal, dar nu este așa. Prima ramură este focalizată pe îmbunătățirea aspectului fizic, în timp ce a doua are mai mult un rol medical.

Chirurgie plastică pentru copii

Sistemul public de sănătate include multe clinici axate pe chirurgia plastică. Cele mai multe dintre ele sunt concentrate în Capitală.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” are una dintre cele mai moderne secții de acest tip. Secția Clinică de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri tratează anual mii de cazuri de pacienți cu vârste foarte mici care au probleme medicale care necesită intervenția specialiștilor în chirurgie plastică. Peste 2.000 de cazuri sunt spitalizate an de an în clinică, iar alte peste 6.000 de cazuri sunt rezolvate ambulator. Sunt tratate atât urgențele (arsuri, plăgi, striviri, traumatisme complexe), cât și patologiile cronice (despicături labio- palatine, malformații ale membrelor, urechilor, tumori de părți moi,  cicatrici post-traumatice etc).

Medicii de la acest spital pot interveni chirugical, în funcție de afecțiune, chiar și la bebeluși care au vârste începând de la o lună sau două luni.

Prin serviciul de kinetoterapie de care dispune, clinica asigură și recuperările pacienților după anumite episoade tragice din viața lor. Secția condusă de dr. Dan Mircea Enescu beneficiază de 28 de paturi și funcționează, începând cu 2005, într-o clădire nouă.

Tratamente pentru adulți

Medicii se implică atât în rezolvarea urgențelor, cât și în cazul patologiilor cronice.

Începând cu anul 1995, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, funcționează Secţia Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă.

Medicii care activează în cadrul acestei secții acordă îngrijiri în cazul arsurilor grave, al traumatismelor complexe ale extremităților, dar intervin și în cazul patologiei chirurgicale a mâinii şi afecţiunilor oncologice ale părţilor moi. Departamentul este coordonat de col. medic dr. Bogdan Mihai Marinescu. Serviciile experților din această secție sunt accesate de pacienți din întreaga țară.

O altă unitate din Capitală unde chirurgia plastică beneficiază de o secție dedicată este Spitalul Universitar de Urgență București. Departamentul, axat mai ales pe microchirurgia reconstructivă, este coordonat de conf. univ. dr. Ana Maria Oproiu și desfășoară a activitate medicală complexă. Secția dispune de 25 de paturi și de o sală de operație proprie.

Microchirurgie reconstructivă se face și la Spitalul Clinic de Urgență București. De asemenea, serviciile medicale asigurate de această unitate vizează și reconstrucția de sân, tratamentul malformațiilor, tratamentul tumorilor de părți moi etc.

Pacienți din întreaga țară aleg Bucureștiul pentru a se trata.

La finalul anului 2012, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București, a fost înființată Secția de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, care beneficiază de o sală de operații și de 25 de paturi. Echipa coordonată de dr. Carmen Giuglea se implică atât în rezolvarea medico-chirurgicală a cazurilor de urgență, cât și a patologiei care necesită astfel de tratamente.

Unul dintre cele mai importante servicii medicale asigurat de această secție vizează femeile care au trecut printr-o mastectomie. Medicii de la Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București asigură reconstrucția sânului, în cadrul unui program național susținut cu bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Compartimentul de Chirurgie Plastică și Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Colentina acoperă un spectru larg de specialități. Aici, sunt tratate mai ales cazurile cronice. Echipa de medici formată din dr. Adrian Rebosapca (coordonatorul secției), dr. Bogdan Andreescu și dr. Ioan Marinescu asigură tratamente de chirurgie a feței, a mâinii, a sânului, a nasului etc. De asemenea oferă tratamente în cazurile de ulcer varicos sau în cazul unor cicatrici.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE