Bucureștiul, orașul de suflet pentru tinerii care își caută viitorul

Date:

Share post:

Doina Ciolacu a venit la București atunci când avea doar 16 ani. De loc este din Republica Moldova, dar astăzi simte că aparține orașului care a format-o și a sprijinit-o pentru a se dezvolta. Acum, la 23 de ani, își dă seama că a meritat tot sacrificiul pe care l-a făcut. Se simte perfect în Capitala României și are planuri mari legate de viitorul ei în acest oraș pe care îl adoră.

Bucureștiul este mai mult decât „acasă” pentru mine. Având în vedere că este orașul în care m-am format, orașul unde m-am construit și am pus bazele a ceea ce reprezint astăzi, pot spune că este locul meu de suflet. Am fost în multe alte orașe din România, dar nicăieri nu este ca aici. Nu mă pot vedea părăsind Bucureștiul. De fiecare dată când am posibilitatea să mă plimb, îl îndrăgesc tot mai mult”, ne spune Doina.

A terminat facultatea ca șefă de promoție

Doina Ciolacu a venit la 16 ani la București.

Tânăra din Basarabia și-a făcut studiile liceale la Colegiul Național „Iulia Hașdeu” din București. Nu i-a fost ușor în acea perioadă, în condițiile în care era singură, la sute de kilometri de familia sa și trebuia să se descurce într-un oraș imens. Cel mai greu i-a fost în primul an, în clasa a IX –a. Diana venea din cu totul alt mediu, avea un anumit accent care îi îngreuna integrarea. În plus, la școală studia engleza, iar ea avea cunoștințe doar de franceză și de rusă, limbile străine pe care le studiase în Republica Moldova.

Au fost chiar momente când și-a pus problema să plece din București și să se transfere la Iași, un oraș mult mai aproape de localitatea în care trăiește familia sa, dar nu a făcut-o.

Pas cu pas s-a adaptat, s-a integrat, s-a dezvoltat, iar în clasa a XII –a era deja membră a unei comunități foarte active: Asociația Elevilor și Studenților Basarabeni din București.

De altfel, în primul an de facultate a preluat conducerea acestei structuri,  implicându-se în mod activ în soluționarea problemelor pe care le au tinerii care migrează din Republica Moldova în România.

Studiile de licență le-a făcut în cadrul Universității Titu Maiorescu, Facultatea de Științele Comunicării și Relații Internaționale. S-a specializat în Relații Internaționale și Studii Europene, iar la finalul celor trei ani de facultate a terminat ca șef de promoție. Datorită rezultatelor obținute i s-a oferit posibilitatea de a rămâne în cadrul instituției de învățământ, dar a declinat oferta, având alte planuri de realizat.

Bucureștiul, un oraș care deschide multe uși

Doina nu se vede trăind într-un alt oraș.

Se vorbește foarte mult, în ultimii ani, despre migrație, lumea fiind un adevărat furnicar în care oamenii se mișcă dintr-un loc în altul. Poveștile acestor tineri care pleacă de foarte mici din sânul familiei și vin la București ne arată nouă, celor care trăim în acest oraș, că imaginea negativă pe care ne încăpățânăm să o menținem despre Capitala României nu reflectă întocmai realitatea.

Bucureștiul este un oraș în plină dezvoltare care îți poate deschide multe uși. Trebuie doar să știi să bați la ele. Atât timp cât tu știi ce îți dorești de la viață, poți reuși peste tot, dar mai ales în București. Din punctul meu de vedere, aici sunt multe oportunități pentru tinerii ambițioși, care, cu siguranță, se pot dezvolta profesional. Bucureștiul este o capitală europeană unde poți întâlni persoane de diferite culturi sau religii. De fiecare dată când ies în oraș, întâlnesc mulți străini și mă gândesc că nu ar sta aici dacă nu ar vedea că sunt bineveniți, dacă nu s-ar regăsi în acest oraș”, punctează Doina.

„Iubesc până și aglomerația acestui oraș”

Cei șapte ani petrecuți în București i-au permis să cunoască foarte bine orașul. Tânăra ne poveștește că locul ei de suflet este Parcul Regele Mihai I. În timpul liceului, a locuit într-un cămin foarte apropiat de acest parc și atunci când simțea nevoia de puțină relaxare fugea să vadă Lacul Herăstrău. „În acest parc, am și un spațiu special unde îmi plăcea să stau atunci când simțeam nevoia să mă izolez de lumea din jurul meu”, își amintește tânăra.

Se relaxează plimbându-se pe străzile Bucureștiului.

Doina preferă să se plimbe pe Calea Victoriei, pentru că este zona care îmbină foarte frumos vechiul cu noul. Ne mărturisește că adoră arhitectura Bucureștiului, așa că se relaxează de multe ori plimbându-se pe străzile orașului. Îi place foarte mult și Bulevardul Unirii. „Am momente în care parcurg bulevardul începând cu rondul Alba Iulia până la Piața Constituției. Văd spațiul pietonal de pe Bulevardul Unirii ca pe un loc care îți permite să rămâi în afara aglomerației, deși ești în inima orașului. Iubesc până și aglomerația acestui oraș. Probabil, singurul lucru pe care aș dori să-l schimb aici, ar fi situația grea pe care o au unele persoane. Mi-aș dori să existe mai multe centre de îngrijire pentru oamenii neajutorați, care se pierd în stradă și mai ales pentru copiii care încep să se drogheze încă de mici fără să vadă un altfel de viitor pentru ei”, menționează tânăra.

Basarabeanca este convinsă că pentru a atrage mai mulți turiști, Bucureștiul ar trebui să mizeze mai mult pe arhitectură. „Dacă ar fi după mine, aș păstra mai mult tenta autentică. Din punctul meu de vedere, arhitectura istorică are un impact major asupra turismului”, susține tânăra.

O familie și o afacere în București

Diana a venit să studieze în România la îndemnul mamei sale. Nu a luat în calcul de la început Bucureștiul ca destinație, s-a gândit inițial la Timișoara. Doar că părinții săi nu au acceptat această variantă și i-au spus că mai bine optează pentru Iași.

Am început să-mi pregătesc dosarul cu gândul că-mi voi urma studiile la Iași, adică la 70 de kilometri de casa mea. În 2012, dosarele pentru studii înca se colectau la Ambasada României din Chișinău.  Atunci când am mers să-mi depun dosarul și am ajuns să completez cererea cu codurile liceelor, am început cu București. Nu știu de ce, dar nu îmi pare rău. Din păcate, la vârsta de 15 ani conștientizam deja faptul că, în țara mea, nu mi-aș putea construi viitorul pe care mi-l doresc și că locul meu nu este acolo. Mai sunt la mijloc și motive personale din cauza cărora am hotărât să plec. Bineînțeles că atunci nu îmi dădeam seama la ce mă avânt. Mi-am dorit să demonstrez că pot și că voi reuși, mi-am dorit ca părinții mei să fie mândri de mine. La București am ajuns din pură întâmplare, destinul m-a adus aici.”, subliniază tânăra.

Și astfel Doina și-a construit o viață în Capitala României. După facultate s-a angajat, fiind asistent manager, dar își dorește să evolueze în continuare. „Am ales să studiez Comunicare și Relații Internaționale din pasiune pentru istorie și politică. Nu mi-am completat studiile cu un master pentru că, momentan, nu îmi doresc să intru în politică, iar visul meu este să fac afaceri. Probabil nu aș continua cu un master în domeniul de licență, dar cu siguranță voi face cursuri de antreprenoriat/management”, ne mai spune basarabeanca.

Viața activă pe care o duce nu-i permite să aibă prea mult timp liber, dar tânăra spune că s-a obișnuit în acest ritm și doar așa simte că trăiește cu adevărat. „Sunt o persoană energică și caut mereu să fac ceva nou. Am îndrăgit ideea unui program încărcat încă de pe vremea când eram președinte al Asociației Elevilor și Studenților Basarabeni din București. Nu pot spune că reușesc să fac prea multe pentru că, în timpul săptămânii, sunt prinsă între muncă și sală, iar în weekend aloc timp pentru mine și pentru persoanele cu care, în timpul săptămânii, mă aud doar la telefon. Însă atunci când reușesc să-mi fac puțin timp, îmi place să mă plimb sau să stau la o terasă liniștită, să merg la cinema sau la shopping”, arată Doina.

Bucureștiul este un oraș al contrastelor.

Gândindu-se la viitor, tânăra nu se vede trăind într-un alt oraș. Pentru ea, Bucureștiul este acum „acasă”. „Peste cinci ani sunt tot la București. Sper și fac tot posibilul ca în acest timp să realizez scopurile pe care le am în momentul de față. Îmi doresc ca în acest timp să întemeiez o familie și să pun bazele unei afaceri de viitor. Poate, de ce nu, ajung și în politică. Nu ai de unde să știi ce îți rezervă viitorul”, declară Doina.

Povestea Doinei Ciolacu vine să confirme faptul că Bucureștiul este un oraș cu multe oportunități. Capitala României s-a schimbat mult în ultimii ani, iar aceste schimbări sunt conștientizate mai ales de către cei care știu cum să deschidă uși, muncesc pentru a-și împlini scopurile. În niciun loc din această lume realizările nu apar fără muncă și fără eforturi. Succesul este al celor care știu ce vor de la viață și care se luptă pentru visele lor. Iar Bucureștiul este un oraș în care visele pot deveni realitate.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.