Străinii iubesc Bucureștiul, iar atunci când îl descoperă ajung să ofere o multitudine de motive pentru care orașul trebuie inclus pe harta celor care adoră călătoriile. Tinerii, care vin să studieze în România, se transformă în cei mai buni ambasadori ai țării noastre, promovând peste tot locurile pe care au șansa să le exploreze.
Dziyana Tarasenka este unul dintre mulții studenți străini care au optat pentru o instituție de învățământ superior din Capitala României și care au ales să se perfecționeze la noi în țară.
Tânăra, pe care apropiații o apelează cu prenumele Diana, vine din orașul Grodno, din Belarus. Are 20 de ani și este în anul pregătitor la Universitatea din București, acolo unde studiază intensiv limba română, urmând ca apoi să se perfecționeze în grafică, la Universitatea Națională de Arte București.
Chiar dacă are o vârstă fragedă, a reușit să acumuleze o experiență importantă. A studiat, în țara natală, limba franceză, iar în paralel a urmat cursurile unei școli de arte. Inițial, și-a propus, ca, după absolvirea liceului, să opteze pentru o facultate de stomatologie, așa că și-a dedicat mare parte din timpul alocat studiului învățării chimiei și biologiei. Dar după clasa a IX-a, și-a dat seama că nu este făcută pentru o carieră în medicină și și-a schimbat opțiunea. Pentru a se familiariza cu viitoarea viață de student, a început să participe, încă din timpul liceului, la cursuri de jurnalism organizate de Universitatea de Stat Yanka Kupala, din Grodno.
După finalizarea studiilor liceale a decis, totuși, să dea examen la Universitatea Tehnică Națională din Belarus, din Minsk, simțind că acest profil i se potrivește mult mai bine. În urma cursurilor încheiate a obținut o diplomă de inginer, care îi permite să se ocupe de sistemele de informații ale companiilor.
Visul său este acela de a se perfecționa în grafică computerizată, așa că a venit în România pentru a-și pune în aplicare planurile de studiu.
„Am simțit că aici este locul meu”
Când a trebuit să opteze pentru orașul în care va învăța, a avut de ales între Timișoara și București. L-a preferat pe ultimul, deoarece este mult mai aproape de localitatea din care provine.
Prima dată când a venit în București a avut un sentiment foarte plăcut și anume acela că, în sfârșit, și-a găsit locul. „Am simțit că aici este locul meu. Multe colțuri din București mi-au amintit de orașul în care m-am născut. În Minsk nu mi-a plăcut foarte mult din cauza arhitecturii orașului. În Capitala României mă simt mult mai bine și mult mai confortabil datorită faptului că orașul are multă verdeață și multe parcuri. O contribuție importantă la „starea mea de acasă” o are și climatul. Aici, oamenii sunt mult mai liniștiți. Mi-a plăcut Bucureștiul din prima și pe măsură ce explorez locuri noi, ajung să-l plac și mai mult”, mărturisește Diana.
Este venită de puțin timp în România, așa că nu poate întocmi un top cu locurile sale preferate din Capitală. Ne spune însă că centrul Bucureștiului este cel care o atrage cel mai mult, datorită arhitecturii sale.
De asemenea, îi place Arcul de Triumf, dar și modul în care sunt amenajate malurile râului Dâmbovița. „Mi-am propus ca, în această vară, să vizitez cât mai mult. Vreau să merg în multele muzee despre care am aflat că există aici”, precizează tânăra.
Pentru Diana, Bucureștiul este un oraș al contrastelor, dar nu în sensul negativ. Studenta din Belarus a fost încântată să constate că și în zonele mai puțin generoase poate găsi locuri speciale, care așteaptă să fie explorate.
„Bucureștiul este un oraș calm, dar, în același timp, un oraș modern. Singura problemă pe care o văd aici este cea legată de trafic. Dar nu trebuie să uităm faptul că traficul reprezintă o problemă în toate metropolele lumii. Unii văd un minus și în faptul că există grafitti pe anumite clădiri. Pot fi de acord cu asta, dar fără desene mi se pare că orașul își va pierde originalitatea. Este interesant să vezi Bucureștiul ca pe un oraș al contrastelor. De exemplu, poate exista un magazin de artă foarte bun, care, totuși, este situat într-o zonă nu foarte prosperă”, arată Diana.
Îi place să-și petreacă timpul prin biblioteci
Mare parte din timpul liber stă în cămin, deoarece are foarte mult de învățat. De asemenea, îi place foarte mult să meargă la bibliotecă, acolo fiind liniște, fapt ce îi permite să studieze și să lucreze relaxată. Are rude în București, așa că în unele weekend-uri merge să le viziteze.
„Orașul este destul de liniștit, compact și ieftin. Cursul pregătitor pe care îl urmez mi-a permis să intru în contact cu un sistem de învățământ care m-a surprins plăcut. Toată lumea învață aici. Probabil că este ciudat să auziți acest lucru, dar, dacă este să fac o comparație cu alte țări, în România observ mult mai multe persoane interesate de dezvoltarea lor. Se merge foarte mult pe studiul individual. Aici sunt mai multe zile libere și mai puține ore de curs. Locuiesc într-un cămin în care sunt tineri de la diferite facultăți și am observat că numărul orelor petrecute la școală, la cursuri, nu afectează cunoștințele studenților. Cea mai mare parte a lucrărilor este realizată în afara universității, prin studiul independent al materiilor. Studiile în Belarus durează din septembrie până în iulie. Multe perioade de practică sunt fixate în iunie, iulie sau august. Astfel, studenților le rămâne maximum o lună pentru vacanță, pe care cei mai mulți decid să o dedice muncii la facultate pentru că altfel nu-și pot asigura cazare în cămin. În Belarus, practica mea a început după trei cursuri. Și pot să spun că aici practica este foarte serioasă. Mai mult, am constat că există libertate în învățare, nu se merge pe o învățare mecanică. În plus, am constatat că studenții dispun de o cantitate foarte mare de informații în limbi străine”, povestește Diana.
O uimește deschiderea tinerilor către nou
Tinerii din România sunt deschiși către tot ce este nou. Timpul petrecut în țara noastră i-a permis studentei din Belarus să constate că, în general, nivelul de cunoaștere a limbii române este foarte bun. „O persoană care cunoaște trei sau patru limbi străine nu reprezintă o raritate în România. Această atitudine a românilor m-a ambiționat și pe mine și m-a determinat să mă perfecționez. Studiez limba engleză pentru a umple un gol din bagajul meu de cunoștințe”, subliniază tânăra.
Se declară încântată și de modul în care se face notarea studenților, dar și de faptul că programa facultăților este astfel structurată încât îi permite absolventului o pregătire mai aplicată.
Studiile de inginerie, pe care le-a urmat în țara sa natală, nu au fost astfel gândite. A trebuit ca, pe lângă materiile de bază, să urmeze cursuri obligatorii de istorie, filosofie, psihologie etc. „Din aceste motive perioada de facultate este mult mai lungă în Belarus. Din păcate, modul în care este concepută programa școlară nu ne permite să dedicăm mai mult timp materiilor de specialitate”, punctează studenta.
Se gândește să se stabilească în România
Bucureștiul pe care Diana l-a cunoscut este unul prietenos cu străinii. Ea crede că este un oraș în care orice tânăr are șansa de a se dezvolta profesional. Este locul unui start bun în carieră, locul în care te poți dezvolta prin propriile forțe.
De altfel, Dziyana Tarasenka punctează faptul că pentru ea România este o țară în care se vede în viitor. „Cred că aș putea trăi și lucra aici. Pe lângă motivele enunțate mai sus, România îmi place și datorită climei”, precizează tânăra.
Povestea studentei din Belarus vine să confirme încă o dată faptul că străinii văd Bucureștiul cu alți ochi decât suntem noi obișnuiți să-l privim. Ei nu sunt încărcați cu acea doză de negativism pe care o regăsim la mulți dintre bucureșteni, iar o astfel de atitudine le permite să descopere realități pe care românii le trec cu vederea. Atunci când alegi să scoți în evidență partea plină a paharului, parcă altfel ți se aranjează lucrurile. De la oameni ca Diana sau ca alți studenți pe care i-am prezentat de-a lungul timpului avem de învățat foarte multe. În primul rând învățăm că este important ca noi să fim primii care ne punem într-o lumină pozitivă, care scoatem în evidență lucrurile frumoase pe care le are această țară. Iar lista lucrurilor bune este foarte lungă, important este să alegem să vorbim despre ele.