luni, ianuarie 30, 2023
-0.6 C
București
spot_img

Bucureștiul va avea un muzeu al fotbalului

Bucureștiul intră pe harta orașelor din Europa care vor avea un muzeu sportiv, dedicat 100% fotbalului. De acum, fanii nu vor mai fi nevoiți să călătorească pentru că vor avea chiar în centrul capitalei un loc unde să guste din istoria și secretele acestui sport. Vorbim despre un proiect exclusiv privat, a cărui investiție depășește 1,6 milioane de euro.

Football Museum Bucharest este primul muzeu din România dedicat 100% fotbalului care va concura cu cele mai cunoscute muzee sportive din Europa. Se întinde pe opt niveluri și va găzdui colecții în premieră, precum și experiențe interactive. Pe lângă spațiile expoziționale, muzeul deține o cafenea, un bistro și o sală de evenimente private, aflate permanent la dispoziția vizitatorilor,

După statisticile oficiale, în România 15.941.000 de persoane vizitează anual muzeele (12.353.000 muzee și monumente și 3.588.000 grădinile botanice, grădinile zoologice și rezervațiile naturale) – cifre comunicate de INS.

Football Museum Bucharest își propune să ajute la îmbunătățirea acestor cifre și să genereze mai mulți turiști în capitală (peste 200.000 de vizitatori unici într-un an).

În topul muzeelor din Europa se află Elveţia, Germania, Anglia, Scoția, Italia, Spania și Portugalia

Printre cele mai cunoscute muzee cu tematici sportive din Europa se numără Museu CR7, Funchal, Portugalia, FC Bayern Museum, Munchen, Germania și FC Barcelona Museu, Barcelona, Spania.

Muzeul CR7 este un muzeu dedicat trofeelor fotbalistului portughez Cristiano Ronaldo. Este situat în locul natal al lui Ronaldo, Funchal, Madeira. Deasupra muzeului este un hotel construit într-un parteneriat între Ronaldo și Pestana Group. Podeaua actualului muzeu, asemănător celui precedent, este în stil portughez de pavaj și decorat cu sigla muzeului.  Muzeul este un sponsor oficial al echipei locale de fotbal União da Madeira. În fața muzeului, se află o statuie de bronz a lui Cristiano Ronaldo.

Muzeul FC Bayern Munchen se diferențiază de restul muzeelor prin conceptul de cinema. În incinta muzeului se află o sală de cinema care în doar 12 minute îți oferă șansa să rememorezi cele mai importante momente din istoria clubului, iar acest lucru vine la pachet cu o mulțime de interviuri unice ale fotbaliștilor cunoscuți.

La  FC Barcelona Museu, unul dintre obiectele expuse în Colecția Futbolart sunt ghetele cu care Ronald Koeman a marcat golul victoriei în finala Cupei Europei din 1992, pe care a făcut-o în minutul 111 împotriva Sampdoriei, la 21 de minute de la prelungiri, asigurând primul trofeu european al Barcelonei. Muzeul ocupă 3.500 de metri pătrați și atrage 1,2 milioane de vizitatori pe an, situându-l pe locul al doilea după Museu Picasso, care atrage 1,3 milioane de vizitatori, ca fiind cel mai vizitat muzeu din orașul Barcelona.  – cifre comunicate de FC Barcelona Museu. 

Tricourile purtate de Maradona, Hagi și brazilianul Ronaldo vor face parte din prima colecție de la Football Museum Bucharest

Football Museum Bucharest va fi un muzeu dedicat nu doar fotbalului românesc, ci și celui internațional. Fanii fotbalului vor putea vedea aici colecții impresionante de articole de valoare ale jucătorilor străini care au scris istorie sau ale jucătorilor români faimoși.

Câteva dintre obiectele de valoare care se vor regăsi în muzeu sunt: tricoul purtat de Maradona în sezonul 1983-1984, când juca la Barcelona, tricoul purtat de Hagi la Real Madrid în sezonul 1990-1991 (varianta pe alb), tricoul lui Ronaldo dintr-un meci al naționalei Braziliei, semnat de dublul câștigător al Balonului de Aur, dar și de Ronaldinho și Roberto Carlos.

Football Museum Bucharest este primul muzeu din România și singurul din Europa de Est dedicat 100% fotbalului, care își propune să ofere publicului autohton și turiștilor străini care aleg să viziteze Bucureștiul, o experiență interactivă încărcată de istoria fotbalului, la cele mai înalte standarde. Amplasat în Centrul Vechi al Capitalei, Football Museum Bucharest se întinde pe 8 niveluri și va găzdui colecții în premieră în România, experiențe interactive, spațiu de evenimente, fanshop, bistro și cafenea. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial al muzeului, www.footballmuseum.ro.

Autor: Mihai Colț
Foto: Magic Maker Communication

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole