Calitatea fructelor și legumelor de producție autohtonă va fi verificată conform standardelor Uniunii Europene

Date:

Share post:

Joi, opt noiembrie 2018, datorită votării în Parlament a Proiectului de lege cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete, Republica Moldova urmează să se conformează standardelor Uniunii Europene privind controlul calității fructelor şi legumelor proaspete. De asemenea, să ajusteze normele naţionale în domeniu pentru a spori calității produselor, a credibilității în calitatea fructelor și legumelor de producție autohtonă, precum și pentru a proteja drepturile consumatorului și a contribui la creșterea volumului exporturilor.

Controalele vor fi efectuate în funcție de criterii precum natura produsului, perioada de producție, țara de origine, data efectuării ultimului control și se va aplica persoanelor fizice și juridice, cu excepția sectorului casnic. În cazul în care se va stabili că produsele corespund cerințelor de calitate, la cererea agentului economic va fi eliberat un certificat de conformitate a calității acestora. Existența acestui certificat reprezintă un factor de minimizare a riscului de nerespectare a cerințelor de calitate. Documentul va contribui pe parcurs la ridicarea autorității producătorilor autohtoni, creșterea competitivității produselor și va înlesni majorarea cotei de produse moldovenești pe piața Uniunii Europene.

Legea stabilește cerințele privind verificările în cazul importului și exportului de fructe şi legume proaspete. Astfel, înaintea punerii în circulație a produselor, loturile provenite din import vor fi supuse unui control obligatoriu (în cazul lipsei unui certificat echivalent), iar înainte ca produsele destinate exportului să părăsească teritoriul țării, la solicitarea agentului economic, organul de control va verifica dacă acestea corespund cerințelor de calitate ale țării importatoare.

Aprobarea Legii va contribui la eliminarea de pe piaţă a produselor de calitate nesatisfăcătoare, la creşterea profitabilităţii producţiei de fructe şi legume, vor asigura transparenţa pieţei şi concurenţa loială. Totodată, conformarea la standardele de calitate comunitare privind funcționarea și monitorizarea unui sistem de control, Republica Moldova va putea solicita Comisiei UE includerea în Lista ţărilor terţe a căror controale de conformitate au fost recunoscute ca fiind echivalente cu cerinţele UE.

Foto: pinterest.com

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată. Până nu de mult, căutam remedii de însănătoșire în diferite colțuri ale țării (România n.r.), pe la numeroși medici renumiți, cu diferite recomandări pe care le-am adunat în timp.

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu …

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu ... Pe 20 mai sarbatorim Ziua Mondiala a Albinelor, o ocazie perfecta pentru a recunoaste si aprecia contributia acestor miracole ale naturii la bunastarea noastra.

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul … Foto

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020”, la Muzeul ... Pentru a afla care este muzeul citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Foto

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Acesta este subiectul pe care îl dezvoltăm în continuare, azi, la Infoanunț.