Calitatea fructelor și legumelor de producție autohtonă va fi verificată conform standardelor Uniunii Europene

Date:

Share post:

Joi, opt noiembrie 2018, datorită votării în Parlament a Proiectului de lege cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete, Republica Moldova urmează să se conformează standardelor Uniunii Europene privind controlul calității fructelor şi legumelor proaspete. De asemenea, să ajusteze normele naţionale în domeniu pentru a spori calității produselor, a credibilității în calitatea fructelor și legumelor de producție autohtonă, precum și pentru a proteja drepturile consumatorului și a contribui la creșterea volumului exporturilor.

Controalele vor fi efectuate în funcție de criterii precum natura produsului, perioada de producție, țara de origine, data efectuării ultimului control și se va aplica persoanelor fizice și juridice, cu excepția sectorului casnic. În cazul în care se va stabili că produsele corespund cerințelor de calitate, la cererea agentului economic va fi eliberat un certificat de conformitate a calității acestora. Existența acestui certificat reprezintă un factor de minimizare a riscului de nerespectare a cerințelor de calitate. Documentul va contribui pe parcurs la ridicarea autorității producătorilor autohtoni, creșterea competitivității produselor și va înlesni majorarea cotei de produse moldovenești pe piața Uniunii Europene.

Legea stabilește cerințele privind verificările în cazul importului și exportului de fructe şi legume proaspete. Astfel, înaintea punerii în circulație a produselor, loturile provenite din import vor fi supuse unui control obligatoriu (în cazul lipsei unui certificat echivalent), iar înainte ca produsele destinate exportului să părăsească teritoriul țării, la solicitarea agentului economic, organul de control va verifica dacă acestea corespund cerințelor de calitate ale țării importatoare.

Aprobarea Legii va contribui la eliminarea de pe piaţă a produselor de calitate nesatisfăcătoare, la creşterea profitabilităţii producţiei de fructe şi legume, vor asigura transparenţa pieţei şi concurenţa loială. Totodată, conformarea la standardele de calitate comunitare privind funcționarea și monitorizarea unui sistem de control, Republica Moldova va putea solicita Comisiei UE includerea în Lista ţărilor terţe a căror controale de conformitate au fost recunoscute ca fiind echivalente cu cerinţele UE.

Foto: pinterest.com

spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.