Când și unde va avea loc vernisajul expoziției „Artă decorativă extrem-orientală. Colecția Dr. Eugen Worell”. Foto

Date:

Share post:

Când va avea loc vernisajul expoziției „Artă decorativă extrem-orientală. Colecția Dr. Eugen Worell” și unde, la aceste două întrebări vom răspunde în continuare, la Infoanunț.

Expoziția: Artă decorativă extrem-orientală. Colecția Dr. Eugen Worell

Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, Sala Arcadelor, Piața Mare, Nr. 4, Sibiu

Durata: 12.04 – 2.06 2024

Vernisaj: 12 Aprilie, ora 14.00

Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00.

Curator: dr. Adrian Luca

Text oferit de curatorul expoziţiei cu tematică inedită

Colecția de artă decorativă extrem-orientală aflată astăzi în Muzeul Național Brukenthal din Sibiu se datorează unui medic militar, Dr. Eugen Worell (1884-1961), care a activat la Spitalul Militar din Sibiu și care, la începutul secolului XX, a ajutat la combaterea unei epidemii de ciumă pneumonică izbucnite în Manciuria și Mongolia.

Cu această ocazie, Dr. E. Worell, a format o valoroasă colecție exhaustivă de artă decorativă, reunind diferite obiecte de proveniență chineză, tibetană și japoneză, databile din sec. XV până la începutul sec. XX.

Colecția conține un număr de 117 piese, cu o structură tematică clasică, folosită în marile muzee europene ce au acest profil şi care îşi bazează patrimoniul pe colecţii realizate la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX.

Piesele acoperă domenii ce vizează viaţa spiritual religioasă, cea a obiceiurilor laice, piese decorative de agrementare a spaţiului de locuit, precum şi piese ce pun în valoare persoana umană subliniind anumite detalii ale vestimentaţiei şi coafurii acesteia, dar şi piese ce ţin de domeniul militar. Colecția a fost oferită Muzeului Național Brukenthal în anul 1964 de către soţia sa, dna. Maria Worell.

Accentul în realizarea acestei expoziții a fost pus pe acele piese care nu au mai fost expuse publicului, de o valoare istorică și estetică deosebită, multe dintre ele unicate în România. Porniți în această călătorie alături de noi pentru a descoperi valorile care au ghidat arta extrem orientală timp de mai multe secole în regiuni atât de puțin cunoscute nouă, cum ar fi Tibet, China, Japonia etc.!

Text și foto: PR /MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL SIBIU/Marketing & Comunicare

 

spot_img

Articole asemănătoare

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru amenajarea casei tale și soluții de finanțare.

Expoziția „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde?

Expoziția de etnografie „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde? Sala de expoziții temporare și pedagogie muzeală (Palatul Cultural Arad - Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai. Vânzările în regim de "înscrieri timpurii" pentru România în 2025 au crescut, până la acest moment

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în …

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în ansamblul mixed-use Palas. JD Sports, unul dintre liderii globali în domeniul articolelor sportive...