Există trei flori care ne pot umple gradina de culoare chiar și în zilele răcoroase de toamnă.
Crizantemele înflorersc până toamna tarziu, umplându-ne grădina într-o variată paletă de culori de la alb, galben, portocaliu, cărămiziu până la mov deschis. Începând cu luna septembrie, când incepe să înflorească, planta va da numai culoare grădinii, ci și un parfum fin. În plus se adptează perfect oricăror condiții de mediu.
Dalia, denumită și regina grădinilor de toamnă, este o plantă ce îi va da grădinii un aer festiv. Florile sale de forme și dimensiuni diferite, sunt divers colorate de la alb, galben, și până la roșu închis sau chiar mov. Spre deosebire de crizanteme însă, daliile au nevoie de un sol bine drenat și trebuie poziționate în plin soare.
Orignare din Africa de Sud, daliile sunt viu colorate de la alb, galben, roz aprins și până la roșu intens și mov. Înălțimea florilor diferă în funcție de soi și poate măsura între 50 și 100 cm. Florile preferă locurile însorite și solurile nisipoase însă nu au nevoie de îngrijiri speciale, fiind perfecte pentru grădinarii începători.
Și despre tufanele vom vorbi astăzi. Tufanelele, cele mai populare și mai îndrăgite flori de toamnă, le vedem în perioada aceasta peste tot.
Tufănelele sunt tot un fel de crizanteme care prezintă flori mai mici, de diferite culori, grupate în buchete. Tufănelele se înmulţesc prin drajoni (lăstari ce pornesc din rădăcinile plantelor). Aceştia se plantează primăvara în grădină. înmulţirea tufănelelor se poate face şi prin butaşi .
Aceste flori deosebite se înmulţesc prin butaşi confecţionaţi din drajoni (lăstari porniţi din rădăcină) sau prin despărţirea drajonilor de la planta mamă şi plantarea lor în primăvară la loc definitiv, după ce aceştia s-au înrădăcinat în ghivece sau răsadniţe.
Inmulţirea prin butaşi se face acum, toamna, când plantele sunt înflorite.
Dacă vreți să le pastrați în ghivece, în casă, trebuie să știți ca au nevoie de lumină, spațiu aerisit și temperatura să nu depașească 20 de grade. Nu trebuie udate în exces.
Odată ce au fost tăiate, ele rezistă chiar și în vază.
Editor: Elena Ștefan
Foto: pinterest