Cine a inventat moneda. Prima atestare și ce spun specialiștii. Expoziție numismatică cu peste 200 de piese

Date:

Share post:

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziție cu tematică numismatică, intitulată „ARGENTUM DACORUM. POLITICĂ ȘI COMERȚ LA CURBURA CARPAȚILOR (SECOLELE III Î. Hr. – III D. Hr.) ”.

Înainte de apariția banilor, oamenii făceau comerț prin schimburi de bunuri. Acest tip de plată era cunoscut drept „troc”. Pieile de animale, sarea, grâul și chiar vitele erau primii „bani” ai oamenilor din trecut, greu de transportat, dar și numărat.

În căutarea unui sistem de plată mai confortabil, oamenii au ajuns la ideea de a folosi lucruri mici pe post de bani. Astfel, pentru plăți erau utilizate pietre, fildeș, dinți de animale și cochilii de scoici.

Deşi o inscripţie din vremea regelui asirian Sennacherib (705-681 î.e.n.) ar putea fi interpretată drept prima atestare a existenţei monedelor, faptul că piese de argint de tipul celor la care face referire documentul nu au fost descoperite până în prezent, precum şi alte interpretări posibile ale textului, pledează destul de convingător, cel puţin pentru moment, în defavoarea inventării monedei de către assyrieni.

Cine a inventat moneda

În aceste condiţii, moneda a fost inventată cel mai probabil de către lydieni, făuritorii un regat din vestul Asiei Mici, în sec. VII-VI î.Chr. În favoarea acestei afirmaţii pledează atât unele tradiţii greceşti, consemnate de filosoful Xenophanes din Colophon şi de istoricul Herodot din Halicarnas, precum şi descoperirile arheologice.   

Expoziția cuprinde 274 de piese:

–         Tezaurul de monede celto-dacice de la Vânători;

–         Tezaurul de monede și podoabe dacice din argint de la Clipicești;

–         Tezaurul de monede romane republicane și imperiale timpurii de la Bordești;

–         Tezaurul de monede romane republicane și imperiale timpurii de la Mănăstioara;

–         Tezaurul de monede romane imperial de la Olăreni;

–         Tezaurul de monede romane imperial de la Focșani.

Toate piesele sunt din colecțiile Muzeului Vrancei, Focșani.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă la ora 1100 la sediul muzeului din strada Vasile Pârvan, nr. 1.

Expoziția va fi prezentată de doamna drd. Mădălina Stănescu, muzeograf la Muzeul Vrancei. Organizator muzeograf Mircea Oancă.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 30 iulie – 30 septembrie 2022. 

 Text și foto: MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

spot_img

Articole asemănătoare

Restricții de trafic duminică 21 aprilie pe traseul Semimaraton Iași 2024 „Aleargă cu inima!” la cel mai mare eveniment de mișcare în aer liber

Restricții de trafic duminică 21 aprilie pe traseul Semimaraton Iași 2024. „Aleargă cu inima!” la cel mai mare eveniment de mișcare în aer liber.

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.